Latvijā sāk sēdināt cietumā par nodokļu nemaksāšanu

© pixabayМолоток судьи
Молоток судьи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šonedēļ vienlaikus paziņoti divi spriedumi ar reālu ieslodzījuma termiņu.

RĪGA, 23. maijs – Sputnik. Rīgas Apgabaltiesa piespriedusi vīrietim 5 gadu cietumsodu par vairāk nekā miljona eiro nesamaksāšanu nodokļos, raksta Baltijas Balss

Sākumā noziedznieki bijuši divi. Saskaņā ar apsūdzību, divas uzņēmuma atbildīgās amatpersonas, kura nosaukums netiek atklāts, nolēma oficiāli noformēt un deklarēt Valsts ieņēmumu dienestā (VID) fiktīvus darījumus.

Барная стойка - Sputnik Latvija
"Sajūta bija kā nopratināšanā": Kinfield saimniece pastāstīja, kāpēc slēgta kafejnīca

No 2008. līdz 2010. gadam abi vīrieši kompānijas vārdā organizēja un vadīja reālu finansiāli saimniecisko darbību, tikās ar darījumu partneriem un noslēdza ar PVN apliekamus darījumus būvniecības un remontdarbu nozarē, nodrošināja šo darījumu izpildi un to deklarēšanu VID.

Vienlaikus biznesmeņi deklarēja VID arī virkni fiktīvu darījumu, kuri ir apliekami ar PVN. Kopumā uzņēmēji nodarījuši zaudējumus budžetam 1 013 128 eiro apmērā nesamaksātu nodokļu veidā. Pēc tam viņi atmazgāja 599 652 eiro, mainot nelikumīgi iegūtu ienākumu atrašanās vietu.

Procesa laikā viens no shēmas dalībniekiem nomira, tāpēc kriminālprocess attiecībā pret viņu tika izbeigts, savukārt otram piesprieda piecu gadu cietumsodu un aizliegumu nodarboties ar uzņēmējdarbību četru gadu garumā. Tāpat viņam būs jāizmaksā kompensācija valstij 1 011 709 eiro apmērā.

Iepriekš šonedēļ vēl diviem apsūdzētajiem piesprieda reālus cietumsodus par nodokļu nesamaksāšanu. Kurzemes apgabala tiesa paziņoja spriedumu par izvairīšanos no nodokļu samaksas un krāpšanos ar budžeta līdzekļiem lielā apmērā.

Министр внутренних дел Сандис Гиргенс - Sputnik Latvija
Ministrs: Latvijā valda totāla nabadzība, pietiek izspiest nodokļus no "sīkaļām"

Vienam no apsūdzētajiem piesprieda divu gadu un deviņu mēnešu cietumsodu ar policijas uzraudzību divu gadu garumā, kā arī atņēma tiesības nodarboties ar biznesu trīs gadu garumā. Otram piesprieda brīvības atņemšanu uz diviem gadiem un sešiem mēnešiem ar policijas uzraudzību uz diviem gadiem, kā arī aizliegumu nodarboties ar biznesu divarpus gadu garumā.

Apsūdzētie sagatavoja dokumentus ar nepatiesu informāciju par faktiski nenotikušiem automobiļu un rezerves daļu iegādes darījumiem 917 735 eiro apmērā ar mērķi izvairīties no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) nomaksas un iegūt tiesības uz PVN pārmaksas atmaksu.

Šo informāciju viņi iekļāva PVN deklarācijā un iesniedza VID, kā rezultātā nesamaksāja PVN un saņēma no budžeta 160 203 eiro.

Ziņu lente
0