Tieslietu ministrs Bordāns izteicis neuzticību ģenerālprokuroram

© Photo Ieva Ābele, SaeimaЯнис Борданс
Янис Борданс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera darbības var atstāt Latviju Moneyval "pelēkajā sarakstā".

RĪGA, 18. maijs — Sputnik. Tieslietu ministrs Jānis Bordāns izteicis neuzticību ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram, vēsta LTV.

Ministrs konstatējis apstākļus, kuri liecina: Kalnmeiers neatbilst likumā minētajām prasībām par ģenerālprokurora nevainojamo reputāciju, kā arī nespēj nodrošināt kvalitatīvu prokuratūras darbu, kontrolēt pakļauto prokuroru darbu, nespēj organizēt darbu tā, lai prokuratūra iespējami ātri pārņemtu savā darbā starptautiski atzīto labo praksi.

Ministra paziņojumā teikts: "Secināms, ka ģenerālprokurora līdzšinējā darbība varētu būt nodarījusi būtisku kaitējumu valsts un sabiedrības interesēm un tā nav savienojama ar augstajām prasībām ģenerālprokurora amata ieņemšanai."

Омбудсмен Янсонс Юрис - Sputnik Latvija
Tiesībsargs: koalīcija rupji iejaucas Latvijas neatkarīgo instanču lietās

Tieslietu ministrija ir viens no atbildīgajiem resoriem par valsts finanšu sektora sakārtošanu un starptautisko prasību izpildi naudas atmazgāšanas atkarošanā. Sava loma procesā ir arī prokuratūrai.

Ministrija secināja, ka "ir pamats uzskatīt, ka ģenerālprokurora līdzšinējā attieksme un darbība apdraud" noteikto uzdevumu izpildi rekomendāciju ieviešanai un valdības deklarācijā noteikto uzdevumu izpildi, "līdz ar to arī finansiālo un ekonomisko stabilitāti valstī", jo tas var ietekmēt lēmumu par Latvijas iekļaušanu "pelēkajā sarakstā".

Šī iemesla dēļ nepieciešams ātri un objektīvi novērtēt Kalnmeiera atbilstību amatam un sākt likumā paredzēto pārbaudi.

Bordāns informēja, ka Tieslietu ministrija sagatavojusi paziņojumu valdībai, un tiks sākts process par ģenerālprokurora atbilstību ieņemamajam amatam.

Ziņu lente
0