Latvija atzīta par ES homofobāko valsti

© Sputnik / Sergey MelkonovШествие сексуальных меньшинств Baltijas Praids 2018
Шествие сексуальных меньшинств Baltijas Praids 2018 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirmo vietu, ar lielu izrāvienu, ieņēma Malta – tur LGBT tiesības ir praktiski pilnībā aizsargātas.

RĪGA, 15. maijs – Sputnik. Desmitajā ikgadējā valstu "Varavīksnes reitingā" to attieksmes pret LGBT ziņā Latvija ieņēma pēdējo vietu ES, vēsta organizācija ILGA-Europe.

Visu Eiropas valstu vidū pēdējā vietā izrādījās Azerbaidžāna, netālu no tās aizgāja Armēnija un Turcija. Pirmo vietu, ar lielu izrāvienu, ieņēma Malta – tur LGBT tiesības ir praktiski pilnībā aizsargātas. Tāpat pirmajā trijniekā iekļuva Beļģija un Luksemburga. Krievijai ir 46. vieta no 49 valstīm, Baltkrievijai – 43., Ukrainai – 35.

ES valstu vidū Latvija izrādījās pēdējā, 28. vietā. Lietuva ieņēma 22. vietu, savukārt Igaunija – 19.

Reitinga sastādītāji vērtēja valstis pēc sešiem parametriem: vienlīdzība un diskriminācijas trūkums, ģimene (viendzimuma laulību vai partnerattiecību, adoptēšanas tiesību un apmaksātas mākslīgās apaugļošanas viendzimuma pāriem esamība vai neesamība), noziegumi uz naida pamata, dzimuma statusa atzīšana (dzimuma maiņas iespēja), vieta pilsoņu sabiedrībā (pasākumu un kampaņu rīkošanas atļauja, aktīvistu aizsargāšana) un patvēruma tiesības bēgļiem, kurus dzimtenē vajā pēc piederības LGBT pazīmes.

Шествие сексуальных меньшинств Baltijas Praids 2018 - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievija apsūdzēta par homofobijas eksportu uz Ukrainu un minoritāšu tīrīšanu

Kā norāda reitinga veidotāji, pirmo reizi tā desmit gadu pastāvēšanas laikā LGBT tiesību aizsardzībā Eiropā parādījies regress: Polija vairs nesniedz mākslīgās apaugļošanas pakalpojumus neprecētām sievietēm, Bulgārija atcēla visas likumīgās procedūras dzimuma maiņai oficiālajos dokumentos, Ungārija un Turcija neatbalsta LGBT sapulču rīkošanas brīvības tiesības.

Šobrīd Latvija, kopā ar Lietuvu, Rumāniju, Poliju, Slovākiju un Bulgāriju, ir tās sešas ES valstis, kur netiek atzītas viendzimuma laulības vai partnerības. Šī gada martā Latvijas Saeima noraidīja kopdzīves likumprojektu, kurš varēja faktiski legalizēt valstī viendzimuma partnerattiecības.

Ziņu lente
0