Burovs: Valsts kontrole vienmēr sniedz laiku kļūdu labojumam

© Sputnik / Sergey MelkonovСкелет у Домской площади
Скелет у Домской площади - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts kontrole oficiāli publicējusi Rīgas Tūrisma attīstības biroja revīzijas rezultātus, pēc kā organizācijā ieradās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieki.

RĪGA, 14. maijs – Sputnik. Vakar Rīgas Tūrisma attīstības birojā (RTAB) ieradās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki un aizturēja organizācijas valdes locekli Vitu Jermoloviču, vēsta LSM.lv.

Kopā ar maskās tērptiem KNAB darbiniekiem Jermoloviča pameta RTAB telpas, kurās biroja darbinieki vairākas stundas veica kratīšanu, un iekāpa automašīnā. Tiesībsargājošo iestāžu pārstāvju rokās bija melns maiss. Otrs RTAB valdes loceklis Guntar Grīnvalds palika birojā.

Tāpat izmeklēšanas darbības tika veiktas Rīgas domes Ārlietu pārvaldē un Maksima Tolstoja ("Saskaņa") kabinetā, kurš šobrīd atrodas ārzemju komandējumā. Kriminālprocesuālas darbības vakar tika veiktas arī Vācijā, Zviedrijā un Spānijā.

KNAB iesācis kriminālprocesu pret RTAB darbiniekiem par budžeta līdzekļu izšķērdēšanu, dokumentu viltošanu un krāpšanos.

Tūrisma veicināšana vai izdevumi ārpus uzstādītiem mērķiem

Informācijas iegūšanā KNAB cieši sadarbojās ar Valsts kontroli, kura, veicot revīziju par laika posmu no 2016. gada 1. janvāra līdz 2018. gada 30. jūnijam, atklāja būtiskus trūkumus biedrību un fondu plānošanā, finansējuma piešķiršanā un uzraudzībā. Pēc Valsts kontroles domām, ir pamats uzskatīt, ka Rīgas pašvaldība trīs gadu laikā nesaimnieciski izšķērdējusi vairāk nekā 20 miljonus, tostarp RTAB un portālam Riga.lv.

Здание Рижской думы - Sputnik Latvija
KNAB veica kratīšanu Rīgas domē

Valsts kontrole noskaidroja, ka no 2016. līdz 2018. gadam RTAB no pilsētas budžeta saņēmis 17 miljonus. Lielākā daļa šo līdzekļu tika ieguldīta zīmolu Lire Riga un Meet Riga popularizēšanā, kuri pieder nevis pašvaldībai vai Tūrisma attīstības birojam, bet gan AirBaltic Corporation un šobrīd ir ieķīlāti. Turklāt, Valsts kontrole uzskata, ka birojā bijuši fiktīvi darbinieki, un algas pārsniedza pašvaldības darbinieku algu apmēru.

Biedrība Riga.lv trīs gadu laikā no pašvaldības saņēmusi vairāk nekā 4 miljonus eiro. Organizācijas budžets trīs gadu laikā netika apstiprināts, savukārt atskaitēs norādīti nepatiesi finanšu rādītāji. Viens no iestādes mērķiem bija pašvaldības avīzes izdošana, taču jau nākamajā gadā pēc Riga.lv nodibināšanas tās izlaišana tika izbeigta. Revidenti paskaidroja, ka Riga.lv darbinieki nodarbojas ar citu informācijas avotu informācijas pārpublicēšanu. Ar autoriem noslēgtie līgumi neļauj pārliecināties par padarītā darba apjomu un tā izmaksām.

Рижская дума - Sputnik Latvija
"Vīri melnā": Alekseja Rosļikova kabinetā Rīgas domē notikusi kratīšana

Savukārt RTAB paziņoja, ka audita laikā organizācijas darbiniekiem nezuda izjūta, ka Valsts kontroles darbinieki ieradās ar jau negatīvu un, iespējams, politiski motivētu viedokli par RTAB darbu. Kaut gan revīzija ilga apmēram gadu, Valsts kontroles darbinieki, visticamāk, tā arī nesaprata, kā darbojas mūsdienu mārketings tūrisma veicināšanai un kāda ir RTAB vieta vispārējā tūrisma ekosistēmā, jo kontrolieri apšaubīja biroja pastāvēšanas nepieciešamību kā tādu.

"Mums ir tiesības arī sagaidīt revidentu profesionālu izpratni par jomu, kurā revīzija tiek veikta," teikts biroja paziņojumā.

RTAB norāda, ka no 2009. gada, kad ekonomiskās krīzes augstākajā punktā tika nodibināta organizācija un zīmols Live Riga, tūristu skaits galvaspilsētā daudzkārt pieauga – no 0,7 miljoniem tūristu līdz 3,5 miljoniem 2018. gadā, taču Valsts kontrole necentās ieraudzīt un noliedza korelāciju starp biroja mērķtiecīgo darbību un pārliecinošiem tūrisma pieauguma rādītājiem.

"Iespējams"

Pēc Valsts kontroles revīzijas slēdziena publicēšanas par līdzekļu sadali Riga.lv un Rīgas Tūrisma attīstības birojā, kā arī KNAB procesuālajām darbībām Rīgas domes vadība paziņoja: Valsts kontrole vienmēr sniedz laiku kļudu labojumam.

"Šodien, kad Valsts kontrole oficiāli publicēja revīzijas rezultātus, tā informēja sabiedrību, ka cieši sadarbojās ar KNAB. Darbības, kuras šodien no rīta notika – KNAB darbinieki ienāca kopā ar jums, žurnālistiem, Live Riga telpās un atsevišķās Rīgas domes telpās, apstiprina, ka šī sadarbība viņiem bija cieša," paziņoja mēra v.i. Oļegs Burovs Latvijas Radio 4.

Логотип KNAB - Sputnik Latvija
KNAB darbinieki paviesojās Rīgas ostā, taču nevis kratīšanas, bet "vizītes" nolūkos

"Es iedalītu mūsu rīcību divās kategorijās. Pirmā – Valsts kontrole vienmēr sniedz laiku, lai šos piedāvājumus īstenotu. Rīgas dome sniedza Valsts kontroles termiņu – līdz gada beigām: izvērtēs Riga.lv un Live Riga pastāvēšanas nepieciešamību.

Otrs jautājums. Tā kā šodien parādījās daudz informācijas par KNAB procesuālajām darbībām, es vēlos pateikt sekojošo: Valsts kontroles slēdzienā tas bija rakstīts, taču starp diviem komatiem mēs redzējām vārdu "iespējams". Pēc vārda "iespējams" ir ļoti grūti veikt secinājumus. Tāpēc mēs paskatīsimies. Ja tagad pēc KNAB darbībām mēs saņemsim informāciju, ka šādi pārkāpumi ir, tad, protams, operatīvā kārtībā mēs uz tiem reaģēsim," uzsvēra viņš.

Ziņu lente
0