Piedāvā pārdēvēt lidostu "Rīga"

© Sputnik / Sergey MelkonovМеждународный аэропорт Рига
Международный аэропорт Рига - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lidostas pārdēvēšanas iniciatīvas autori uzskata, ka Latvijas sabiedrībai un visai pasaulei ir jāzina par Latvijas būtisko ieguldījumu aviācijā.

RĪGA, 12. maijs – Sputnik. Sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv piedāvā nobalsot par lidostas "Rīga" pārdēvēšanu, vēsta Mixnews.lv.

Lidostas pārdēvēšanas iniciatīvas autors Jānis Adijāns piedāvā piešķirt gaisa ostai aviokonstruktora Kārļa Irbīša vārdu. Lidostu piedāvā nosaukt Kārļa Irbīša Starptautiskā lidosta "Rīga".

Iniciatīvas tekstā teikts, ka lidosta ir valsts vizītkarte. Daudzās valstīs tām piešķir izcilu cilvēku vārdus. Un ja galvaspilsētas lidostai piešķir pazīstama aviokonstruktora vārdu, tā iegūs savu seju, savukārt Latvijas sabiedrība un valsts viesi uzzinās par latviešu vērienīgo ieguldījumu pasaules aviācijā.

Пассажиры на регистрации в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
Lidosta "Rīga" kļūs komfortablāka: starp termināļiem palaidīs travelatoru

Mainīt lidostas nosaukumu piedāvā pakāpeniski, vienlaikus izmantojot veco un jauno.

Kārlis Irbītis ir 1904. gadā dzimis latviešu aviokonstruktors. 1939. gadā viņš izstrādāja vieglo iznīcinātāju VEF I-16 ar nesaliekamu šasiju. 1935. gadā – sporta lidmašīnu VEF I-12. Pēc konstruktora Irbīša uzvārda pirmā burta Latvijas lidmašīnu modeļiem bija burts I.

Tāpat Irbītis ir VEF emblēmas un 1933./34. gada radio sezonas radiouztvērēju dizaina autors.

1992. gadā Latvijas Zinātņu akadēmija piešķīra Irbītim goda doktora statusu. Irbīša simtgade tika svinīgi atzīmēta Latvijā. Kaut gan izcilais inženieris mira Kanādā 1997. gadā.

Ziņu lente
0