Neizbeigtie aizspriedumi: pat ārsti Latvijā diskriminē HIV inficētos

© Sputnik / Anton Denisov / Pāriet pie mediju bankasЗабор крови для исследования на наличе инфекций
Забор крови для исследования на наличе инфекций - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ar HIV inficētie Latvijā saskaras ar diskrimināciju pat no mediķu puses.

RĪGA, 12. maijs – Sputnik. Vairāk nekā puse ar HIV inficēto Latvijā kaut reizi ir saskārušies ar diskrimināciju, vēsta LTV7 raidījums "Šodien vakarā".

Saskaņā ar pētījuma "Stigmas indekss" datiem, 38% slimnieku saskārušies ar dažāda veida diskrimināciju.

Piemēram, viņi tika pakļauti aizvainojumiem, turklāt ne tikai no nepazīstamu vai mazpazīstamu cilvēku, bet arī no draugu un ģimenes locekļu puses.

Красная лента — символ борьбы со СПИДом - Sputnik Latvija
Latvijā ar HIV saslimst trīsreiz biežāk, nekā pārējā Eiropas Savienībā

Par šādas sabiedrības attieksmes sekām kļūst slimnieku tieksme atsvešināties no sabiedrības, atteikšanās no sociālā atbalsta, kā arī atteikšanās no ārstēšanās. Pēdējā gada laikā tas negatīvi ietekmējis 42% aptaujāto spējas tikt galā ar stresu. Kā arī katram trešajam pacientam samazinājusies pašpārliecība, savukārt vēl 30% respondentu šī iemesla dēļ nespēj veidot uz uzticības balstītas attiecības ar apkārtējiem.

Katrs ceturtais inficēšanās ar HIV statusa dēļ pērn nolēma neapmeklēt sociālos pasākumus, 15% izolējušies no ģimenes un draugiem, 12% atteikušies no dzimumdzīves. Speciālisti šādu attieksmi pret šiem cilvēkiem saista ar informācijas trūkumu. Tiek izplatīti visdažādākie mīti par inficēšanās veidiem.

Pat ārsti pret inficētajiem ar HIV pacientiem bieži izturas aizspriedumaini. Sevišķi tas attiecas uz grūtniecēm. Pēc biedrības "Agihas" vadītāja Andra Veiķenieka sacītā, ar HIV inficētajām grūtniecēm bieži ir grūti atrast ginekologu, kurš uzraudzīs viņas līdz dzemdībām.

Ap 7% respondentu saņēma ārstu rekomendāciju nelaist pasaulē bērnus, savukārt 16% sieviešu medicīnas darbinieki ieteikuši pārtraukt grūtniecību.

Situācijas uzlabošanai šī gada jūnijā plānots sarīkot mediķu diskusiju par HIV tematu.

Uz epidēmijas robežas

Sputnik Latvija iepriekš rakstīja, ka speciālisti sliecas dēvēt situāciju ar HIV Latvijā par epidēmiju. 2019. gada pirmajos trīs mēnešos vien atklāti 118 jauni saslimšanas gadījumi.

Сотрудница больницы - Sputnik Latvija
Desmit globāli veselības draudi: no kā jābaidās Latvijai

Ap 30% ar HIV inficēto cilvēku Latvijā, jeb gandrīz divi tūkstoši cilvēku, nezina, ka ir slimi. Ja pirms 10 gadiem HIV tika uzskatīts par narkomānu un homoseksuālistu slimību, šodien riska grupā izrādījušies gandrīz visi valsts iedzīvotāji.

Saskaņā ar aptaujas datiem, 18% inficēto slēpj savu diagnozi no ģimenes, 24% neko nesaka draugiem un 92% nepaziņo informāciju darba devējam.

Turklāt 26-43% aptaujāto atzinušies, ka HIV pozitīvā statusa dēļ jūtas vainīgi, mazāk pašpārliecināti, atsakās no attiecību veidošanas un sabiedrisku pasākumu apmeklēšanas.

Ziņu lente
0