Atliek tikai galvaskausus ar lineālu mērīt: Latvijas krievi 9. maiju neatdos

© Sputnik / Sergey MelkonovАкция "Бессмертный полк" в Риге
Акция Бессмертный полк в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas varasiestādes cenšas iznīdēt visu krievisko, taču Uzvaras diena ir svēta lieta. Tā ir sarkanā līnija, pāri kurai kāpt krievi neļaus, uzskata "Nemirstīgā pulka" Rīgā organizatore Margarita Dragile.

RĪGA, 8. maijs — Sputnik. 9. maijs Rīgā ir lieli svētki, ik gadus aptuveni 150 tūkstoši cilvēku atnāk pie Uzvaras pieminekļa, lai noliktu ziedus un pieminētu tos, kuri cīnījās pret fašismu. Latvijas varasvīri viņus vēl joprojām uzskata par padomju varas mantiniekiem un "okupantiem", rada kavēkļus piemiņas pasākumu organizēšanas darbā. Tas skar arī "Nemirstīgā pulka" dalībniekus, pastāstīja viena no akcijas organizatorēm Margarita Dragile intervijā radio Sputnik.

"Latvijas valdība uzskata, ka 9. maiju svin padomju varas mantinieki, tas ir, 9. maiju svin "okupanti". "Sovoki". Taču "Nemirstīgā pulka" svētku ideoloģija, noteikumi un normas, ko nospraužam šai akcijai, norāda: tie ir antihitleriskās koalīcijas valstu pusē karojušo uzvaras mantinieki," uzsvēra Dragile.

Акция Бессмертный полк в Риге - Sputnik Latvija
Margarita Dragile par uzbrukumiem "Nemirstīgajam pulkam" un formastērpa aizliegumu

Šogad "Nemirstīgais pulks" Rīgā aizritēs jau piekto reizi. Ik gadus tā dalībnieku skaits aug – pērn gājienā piedalījās 15 tūkstoši cilvēku – rekords ārvalstu pilsētās. Pasākumā piedalās arī latvieši, atklāja Dragile.

Akcijas organizatore pastāstīja, ka gan starp latviešiem, gan krieviem ir cilvēki, kuri atbalsta akciju, un tie, kuri bīstas no sekām, ko nesīs dalība akcijā. Dragile atzīmēja, ka pirms dažiem gadiem viņa nebūtu varējusi iedomāties, ka Latvijas valdības pretestība visam, kas saistīts ar krieviem, nonāks līdz likumiem, kuri gan tieši, gan netieši vērsti pret cilvēkiem, kuri stāvējuši pie akcijas "Nemirstīgais pulks" pirmsākumiem Rīgā.

"Piemēram, pēc 2016. gada "pulka" tika pieņemts likums, kas aizliedz strādāt savā profesijā, ja tu esi "nelojāls". Pie tam netika definēts "nelojalitātes" jēdziens, tā interpretācija tika uzdota konkrētajam inspektoram, kurš varēja konstatēt: tu esi lojāls, bet tu – ne. Šis stāsts notika krievu privātskolas akreditācijas fonā, ko vada viens no akcijas "Nemirstīgais pulks" aktīvistiem. (..) Izglītības ministrijas komisija savā slēdzienā paziņoja, ka skolas pedagogi un vadītājs piedalās Latvijai "nelojālos" pasākumos, tāpēc rodoties jautājums par to, cik lojālus audzēkņus šī skola varot izlaist," paskaidroja Dragile.

Люди держатся за руки - Sputnik Latvija
Gasparjans: Latvijas valsts turpinās "pievilkt skrūves"

Pati aktīviste, kura strādāja šajā skolā, bija spiesta aiziet no darba, kad viņai bija izsniegta nelojalitātes "melnā biļete", un apsūdzības atcelt viņai izdevās tikai tiesā.

Tāpat Dragile pastāstīja, ka "Nemirstīgā pulka" organizatori Rīgā regulāri iekļūst Latvijas Valsts drošības dienesta melnajos sarakstos kā "Kremļa ietekmes aģenti", pret viņiem izmanto arī citas iebiedēšanas metodes.

Taču pērn tik un tā sapulcējās 15 tūkstoši cilvēku, kuri droši iznāca un lepni pastāstīja par savu ģimeni. Dragile atgādināja, ka "Nemirstīgā pulka" dalībnieku skaits Rīgā ar katru gadu pieaug, jo krieviem tā ir savdabīga sarkanā līnija: tālāk atkāpties vairs nevar.

"Tas ir tāds efekts: kad atsperi saspiež, saspiež, var saprast un piedot, pēc tam vēlreiz saprast un piedot, taču pienāk tāda sarkanā līnija, kam pāri kāpt vairs nevar, tālāk jau atliek tikai galvaskausus ar lineālu mērīt. Uzskatu, ka krievi tika apspiesti aizvien vairāk un vairāk, bet tagad jau ir uzliesmojums: nē, to mēs neatdosim," teica Dragile.

"Tieši tāpēc, neskatoties uz visām valdības pūlēm izspiest mūsu vērtības, mēs organizēja akciju "Nemirstīgais pulks" arī šogad," piezīmēja Dragile.

Ziņu lente
0