Latvija zaudē ienākumus: alkoholu atļaus pārdot Internetā

CC0 / picjumbo / VIKTOR HANACEK / Банковская карта
Банковская карта - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotāji pērk alkoholu Internēta, taču ieņēmumi no šīs tirdzniecības nenonāk valsts budžetā: Ekonomikas ministrijā plāno visu labot.

RĪGA, 6. maijs – Sputnik. Saskaņā ar izmaiņām, kuras Latvijas Ekonomikas ministrija izstrādājusi Alkoholisko dzērienu aprites likumā, plānots, ka no 2020. gada valstī būs atļauts tirgot alkoholu Internetā, vēsta Mixnews.lv.

Ekonomikas ministrijā norāda, ka alkohola tirdzniecība Internetā ir atļauta lielākajā daļā Eiropas Savienības valstu. Un daži Latvijas iedzīvotāji jau pērk alkoholiskos dzērienu Internetā, kaut gan Latvijā tas ir aizliegts. Līdz ar to valsts budžets zaudē ienākumus, kuri varētu to papildināt.

Alkoholiskie dzērieni - Sputnik Latvija
Alu, sidru vai kokteiļus: VID pastāstīja, ko izvēlas Latvijas iedzīvotāji

Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas izstrādāto likumprojektu, Latvijā atļaus pirkt alkoholu Internetā, taču ar noteiktiem nosacījumiem.

Viens no nosacījumiem šādiem tirgotājiem ir obligāta alkoholisko dzērienu pārdošanas licences iegūšana no Valsts ieņēmumu dienesta. Turklāt, apmaksu par alkoholiskajiem dzērieniem būs atļauts pieņemt tikai bezskaidrā naudā. Un vēl viens nosacījums – tirgotājiem būs jāpārbauda pircēja identitāte un viņa vecums.

Alkoholisko dzērienu pārdošana Internetā būs atļauta stingri noteiktā laikā – no plkst. 8:00 līdz plkst. 22:00.

Alkoholiskos dzērienus varēs saņemt gan ar kurjera piegādi, gan klātienē pie tirgotāja.

Ja Saeimā pieņems Ekonomikas ministrijas likumprojektu, tas stāsies spēkā 2020. gada 1. janvārī.

Полки в магазине с алкогольной продукцией - Sputnik Latvija
Klientu apmierinātībai: Latvijas alkohola veikalā izsniedz čekus igauņu valodā

Iepriekš ziņots, ka no 2019. gada 1. marta Latvijā akcīzes nodoklis vīnam, alum un stiprajiem dzērieniem paaugstināts par 10%. Saskaņā ar iepriekš veiktiem aprēķiniem, pudelei vīna bija jākļūst dārgākai vidēji par 12 eirocentiem.

Latvijas Alkohola nozares asociācijas (LANA) izpilddirektors Dāvis Vītols skaidroja, ka akcīzes nodoklis un PVN sastāda 70% no alkoholisko dzērienu cenas. Taču produkta gala cena sastāv no vairākiem komponentiem un paaugstinās proporcionāli konkrētam mainīgajam lielumam.

Vītols brīdināja, ka akcīzes palielināšana var novest pie tā, ka dzēriena gala cena, kuru pircējs redz veikalos, var ievērojami pārsniegt kāpumu 1 eiro apmērā.

Ziņu lente
0