Latvijā svinīgi pārapbedīja 275 Sarkanās armijas karavīru mirstīgās atliekas

© Sputnik / Sergey MelkonovГвоздики.
Гвоздики. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tālivaldu viensētas tuvumā atrastie Sarkanās armijas karavīri vien dažas dienas nenodzīvoja līdz 1945. gada 9. maijam – līdz kara beigām.

RĪGA, 3. maijs – Sputnik. Latvijā 1. maijā svinīgi pārapbedīja 275 Sarkanās armijas karavīru atliekas, kuri gāja bojā 1945. gada maijā kaujā par ciemu Saldus novadā, vēsta Ren TV.

Ceremonija notika brāļu kapos Pampāļu ciemā.

Masveida karavīru apbedīšanas vietu 2018. gada pavasarī atklāja celtnieki. Meklēšanas vienība "Leģenda" trīs ekspedīciju rezultātā no brāļu kapiem zem ceļa seguma izraka 275 Sarkanās armijas karavīru mirstīgās atliekas. "Leģendai" palīdzēja arī meklētāji no Latvijas organizācijām.

"Tur, uz tā baisā ceļa nebija nedz politikas, nedz naida – bija vienīgi vēlme pacelt šos nabaga karavīrus, pa kuriem 75 gadus braukāja mašīnas," pateica atlieku pārapbedīšanas ceremonijā "Leģendas" pārstāvis.

Dažu karavīru identitāte tika noskaidrota pēc atrastajām godalgām un citām lietām, dažiem atradušies radinieki.

Tostarp meklētāji konstatēja, ka Tālivaldu tuvumā bojāgājušo vidū bija ar medaļu "Par drosmi", Sarkanās Zvaigznes ordeni un Slavas III pakāpes ordeni apbalvotais gvardes vecākais seržants Aleksejs Bodrins no Jaroslavļas apgabala; tika atrasta un informēta viņa meita, kura dzīvo KF.

Награды и личные вещи солдат, найденные на месте поисковых работ - Sputnik Latvija
Pampāļos atrastas 95 bojāgājušo padomju karavīru mirstīgās atliekas

Tāpat pēc medaļām "Par drosmi" meklētāji noskaidroja bojāgājušā ierindnieka Ukrainas PSR dzimušā Vladimira Vereskuna, Oskara Suļejmanova no Kazahu PSR, kā arī Vladimira Čibareva no Omskas apgabala identitāti.

Dokumentu izpēte Tukuma un Liepājas zonālajos valsts arhīvos ļāva noskaidrot vienīgi to, ka no 1946. gada 25. marta Pampāļu pagasta Izpildkomiteja rīkoja pagasta teritorijā atsevišķu Sarkanās armijas karavīru apbedījumu pārvietošanu. 1947.-1948. gadā karavīru apbedījumu pārnešanas darbus turpināja Kuldīgas apriņķa Izpildkomitejas Komunālās saimniecības nodaļa. Detalizētas ziņas par šiem darbiem atrast neizdevās.

Spriežot pēc visa, karavīru atliekām no Tālivaldu viensētas tuvumā esošās apbedījuma vietas bija jābūt pārapbedītām brāļu kapos Pampāļu ciemā; noteiktu iemeslu dēļ tas tika izdarīts vien daļēji, un liels karavīru skaits palika likvidēto brāļu kapu vietā, uz kuras pēcāk tika izbūvēts ceļš.

Ziņu lente
0