SIPRI: Latvija ieņēmusi sesto vietu pasaulē aizsardzības izdevumu palielināšanas ziņā

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasStarptautiskās militārās mācības Summer Shield XIV Latvijā
Starptautiskās militārās mācības Summer Shield XIV Latvijā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēdējā gada laikā Latvijas militārie izdevumi palielinājušies par 24%, kas padarījis to par Eiropas Savienības līderi pēc šī rādītāja.

RĪGA, 29. aprīlis – Sputnik. Latvija ierindojusies 6. vietā pasaulē aizsardzības izdevumu palielināšanas ziņā, liecina Stokholmas Starptautiskā pasaules problēmu pētījumu institūta (SIPRI) ikgadējā ziņojuma dati.

Saskaņā ar institūta datiem, Latvijas militārie izdevumi 2018. gadā sastādīja 690 miljonus dolāru, izaugsme, salīdzinot ar 2017. gadu, – 24%. Pirmo vietu militāro izdevumu kāpuma ziņā ieņēma Burkinafaso (52%), Āfrikas valstij seko Jamaika un Armēnija (kāpums attiecīgi par 40% un 33%), Bosnija un Hercegovina un Turcija (attiecīgi 26% un 24%). Tādējādi, Latvija kļuvusi par Eiropas Savienības līderi militāro izdevumu palielināšanas ziņā.

Starptautiskās mācības Saber Strike Latvijā - Sputnik Latvija
Aizsardzības ministram jānomierinās: iedzīvotāji iebilst pret militāro izdevumu pieaugumu

Lietuvas militārie izdevumi pērn sastādīja 1 miljardu 30 miljonus dolāru, kas ir par 18% vairāk, nekā 2017. gadā. Ievērojamu izaugsmi demonstrē Ukraina un Bulgārija: septītā un astotā vieta reitingā, militāro izdevumu palielinājums attiecīgi par 23% un 21%, līdz 1 miljardam 96 miljoniem dolāru un 4 miljardiem 750 miljoniem dolāru.

Ziņojumā atzīmēts, ka militāro izdevumu izaugsme 2018. gadā vērojama Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīs. Piemēram, Polijas izdevumi sastādīja 11,6 miljardus dolāru, kāpums pēdējo desmit gadu laikā – 48%. Polija Centrāleiropā visvairāk tērē aizsardzībai, tās daļa sastāda 41% no visiem militārajiem tēriņiem reģionā. Ziņojuma autori norāda, ka Lietuvas aizsardzības izdevumi pēdējo desmit gadu laikā palielinājušies par 156% – vairāk, nekā jebkurā citā Eiropas valstī.

Krievija pirmo reizi kopš 2006. gada neiekļuva aizsardzības izdevumu līderu valstu pieciniekā un ieņēma sesto vietu. Saskaņā ar SIPRI datiem, Krievijas militārie izdevumi 2018. gadā sastādīja 61,4 miljardus dolāru, kas ir par 3,5% mazāk, nekā iepriekšējā gadā. Par valstīm ar visaugstākajiem izdevumiem kļuva ASV, Ķīna, Saūda Arābija, Indija un Francija, kuras kopā veido 60% no visiem pasaules militārajiem izdevumiem.

Разрушенное в результате натовской бомбардировки здание Союзного полицейского управления в Белграде - Sputnik Latvija
Viedoklis
Labs biznesa projekts: 15 gadu laikā NATO izsūknējusi no Latvijas 5 miljardus eiro

Pirmo reizi kopš 2010. gada ASV izdevumi palielinājušies par 4,6% un sastādīja 649 miljardus dolāru. "ASV militārie izdevumi 2018. gadā aptuveni bija līdzvērtīgi astoņu valstu militāro izdevumu summai, kuras seko aiz tās SIPRI reitingā," tiek atzīmēts institūta paziņojumā. Savukārt otro vietu, saskaņā ar SIPRI aprēķiniem, ieguvusi Ķīna, tās daļa veido 14% no pasaules militārajiem izdevumiem.

Stokholmas Starptautiskais pasaules problēmu pētījumu institūts tika nodibināts 1996. gadā. SIPRI ir neatkarīgs analītisks centrs, kurš nodarbojas ar konfliktu, bruņojumu, bruņojumu kontroles un atbruņošanās pētījumiem.

Prezidents Vladimirs Putins 2017. gada decembrī paziņoja, ka Krievija neiesaistīties bruņojuma sacīkstēs. Valsts vadītāja preses sekretārs Dmitrijs Peskovs 2018. gada martā paziņoja, ka pēc pieciem gadiem aizsardzības mērķiem plānots tērēt mazāk nekā 3% no IKP.

Ziņu lente
0