Bijušajam Latvenergo viceprezidentam piespriests reāls cietumsods

© Sputnik / Sergey MelkonovВерховный суд Латвийской республики
Верховный суд Латвийской республики - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušajam kompānijas Latvenergo viceprezidentam Aigaram Meļko piespriests četru gadu un sešu mēnešu cietumsods ar aizliegumu ieņemt valdes locekļa amatu valsts un pašvaldības uzņēmumos trīs gadu un sešu mēnešu laikā.

RĪGA, 27. aprīlis – Sputnik. Latvijas Augstākā tiesa atstāj spēkā esošu spriedumu par reālu cietumsodu attiecībā pret bijušo kompānijas Latvenergo viceprezidentu Aigaru Meļko un uzņēmuma Energy Consulting vadītāju Andreju Livanoviču, kuri tiek apsūdzēti lietā par kukuļņemšanu, vēsta nra.lv.

ASV dolāri - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kāpēc Latvijā mīl žuļikus: kas ir "praktiskais latvietis"

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs 2012. gadā iesniedza prokuratūrai Latvenergo krimināllietu ar lūgumu izvirzīt apsūdzības 17 personām saistībā ar amatpersonu kukuļošanu, veicot Pļaviņu HES rekonstrukcijas projekta īstenošanu. Saskaņā ar izmeklēšanas datiem, par uzņēmuma Alstom Power Sweden AB uzvaru konkursā Latvenergo amatpersonām tika piedāvāts 627 tūkstošu eiro kukulis. Meļko, Livanovičs un Cvetkovs bija aizdomās turamo vidū.

2016. gadā pirmās instances tiesa atzina Meļko un Livanoviču par vainīgiem, taču piesprieda tiem tikai naudas sodus. Saskaņā ar rajona tiesas spriedumu, Meļko bija jāsamaksā sods 48,1 tūkstoša eiro apmērā, bet Livanovičam – 37 tūkstoši eiro. Taču tiesa pārkvalificēja apsūdzības – Meļko tika notiesāts par neatļauta labuma pieņemšanu, savukārt Livanovičs – par komerciālu uzpirkšanu. Tāpat tiesa izsprieda, ka pret Livanoviča uzņēmumu Energy Consulting tiks piemēroti piespiedu ietekmes pasākumi 400 minimālo algu apmērā, kas sastāda 148 tūkstošus eiro. Gunārs Cvetkovs tika atzīts par nevainīgu.

2018. gada aprīlī šo lietu apelācijas kārtā izskatīja Rīgas Apgabaltiesa, piespriežot visiem trim reālus cietumsodus.

Meļko tika piespriests četru gadu un sešu mēnešu cietumsods ar aizliegumu ieņemt valdes locekļa amatu valsts un pašvaldību uzņēmumos trīs gadu un sešu mēnešu laikā. Livanovičam piesprieda trīs gadus un sešus mēnešus cietumsoda un analoģisku aizliegumu uz trīs gadiem. Cvetkovu, kuru pirmās instances tiesa attaisnoja, Rīgas Apgabaltiesa atzina par vainīgu un piesprieda tādu pašu sodu, kā Livanovičam.

Зеркальная карта Латвии - Sputnik Latvija
Viedoklis
Latvijas globuss. Kāpēc mūsu valsts ir lepna, bet nabaga

Noziedzīgi iegūtos līdzekļus tiesa lika konfiscēt valsts labā – Livanovičam – 146,5 tūkstošu eiro apmērā, Cvetkovam – 182 tūkstošus eiro, Meļko – 290 tūkstošus eiro.

Spriedums tika pārsūdzēts Augstākajā tiesā, kura apstiprināja zemākas instances tiesas lēmumu. Vienlaikus AT nolēma atcelt Rīgas apgabaltiesas pagājušā gada 9. aprīļa spriedumu daļā, ar kuru atstāts negrozīts pirmās instances tiesas spriedums par juridiskai personai (Energy Consulting) piemēroto piespiedu ietekmēšanas līdzekli.

Ziņu lente
0