Latviešu šoks "Akropolē": "tas ir lietuviešu restorāns, runājam tikai krieviski"

© Photo Akropole Riga / Eduards LakisAkropole Riga
Akropole Riga - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latviešu apmeklētāji pasūdzējušies, ka atsevišķu veikalu un kafejnīcu personāls jaunajā tirdzniecības centrā "Akropole" atsakās runāt ar viņiem valsts valodā.

RĪGA, 26. aprīlis – Sputnik. Latviešu valodas aizstāvji atkal neizpratnē: vairākās ēdināšanas iestādēs un veikalos jaunajā tirdzniecības centrā "Akropole" darbinieki neprot latviešu valodu un piedāvā klientiem sarunāties krieviski vai angliski.

Neapmierinātie apmeklētāji pasūdzējās par virkni šādu iestāžu raidījumam "Bez Tabu".

Vienā no tām – kafejnīcā Grill London – strādā lielākoties lietuvieši. Apmeklētājus apkalpo krieviski – un tas tiek uztverts kā normāla prakse. Daži latvieši bija šokā par šādu lietu kārtību.

"Pienāca jauna meitene, kas pēc mana sveiciena latviešu valodā atbild man krievu valodā. Nav jau iebildumu, bet turpinu runāt latviski – vēlētos galdiņu 4 cilvēkiem. Vai ir brīvas vietas?

Seko atbilde – ja Jums nav iebildumu, ka apkalpošu Jūs krievu valodā, varu ierādīt galdiņu manā zonā. Esam lietuviešu uzņēmums, tāpēc runājam tikai krievu valodā," citēja viesmīli neapmierinātā apmeklētāja Līga.

Cits "Bez Tabu" skatītājs Salvis arī pastāstīja, ka viņu apkalpoja svešvalodā.

"Saskāros ar to, ka liela daļa apkalpojošā personāla nezina valsts valodu. Gan jauns puisis, kuram palūdzu ēdienkarti, gan arī jauna meitene, kura tad, kad skaidrā valsts valodā paprasīju rēķinu, teica, ka runās tikai krieviski un angliski, bet ne latviešu valodā. Kāpēc tā un vai tas ir pieļaujami no apkalpojošā personāla puses?" vaicā Salvis.

Открытие нового торгового центра Акрополь в Риге - Sputnik Latvija
Iepirkšanās ar gaumi: Ķengaragā atvērts tirdzniecības un izklaides centrs "Akropole"

Žurnālisti ar slēpto kameru apmeklēja norādīto kafejnīcu un pārliecinājās, ka latviski tur nerunā.

"Zdravstvujte! Govorite po-russki?" pavaicāja viņiem meitene pie ieejas.

Vēlāk pasūtījumu pieņēma cits darbinieks, kurš nezina latviešu valodu un arī ir atbraucis no Lietuvas. "Šis ir lietuviešu restorāns. Nupat tika atklāts, uzreiz nevar atrast visus darbiniekus, kuri būtu vietējie."

Valsts valodas centrs jau ir saņēmis sūdzību par likuma pārkāpumu jaunajā tirdzniecības centrā, un VVC darbinieki veica pārbaudi vēl pirms žurnālistiem. VVC Rīgas reģionālās nodaļas vadītājs Viesturs Razumovskis pastāstīja raidījumam, ka šāda situācija ir nepieņemama.

Arī tirdzniecības centra vadība konstatēja pārkāpumus sava īrnieka darbā.

"Mēs esam noteikuši termiņu, līdz kuram šim jautājumam jābūt sakārtotam. Pretējā gadījumā pieņemsim iekšējās sankcijas," norāda Akropolis group valdes loceklis Kaspars Beitiņš.

Grill London pārstāve Anda Daubure norādīja, ka īsā laika posmā uzņēmums nepaspēja atrast piemērotus darbiniekus, kuri būtu gatavi strādāt restorānā, tāpēc tika atvesti restorānu tīkla darbinieki no Lietuvas.

"Tie ir daži darbinieki, kuri nerunā latviešu valodā, bet viņi runā krieviski un angliski. Mēs klientiem parasti jautājam, vai viņus apmierina, ka tiks apkalpoti krievu vai angļu valodā. Mūsu mērķis ir, ka drīz šeit būs tikai latviešu valodā runājoši darbinieki," uzsvēra Daubure.

Пакистанский кебаб в Риге - Sputnik Latvija
"Piedāvājam darbu latvišski runājošiem": VVC atkal neapmierināts ar kebabnīcām

Kafejnīcas pārstāve nespēja nosaukt termiņu, kad lietuvieši pārstās apkalpot restorāna Rīgas filiāles apmeklētājus.

Tāpat žurnālisti saņēma ziņas, ka konditorejā Thierry Boulangerie strādā lietuvieši, kuri apkalpo klientus krievu vai angļu valodā.

Tirdzniecības centrs "Akropole" jau ne pirmo reizi izraisa asas diskusijas, kas saistītas ar sarunvalodu. Krievvalodīga veikala apmeklētāja atteicās sarunāties ar žurnālistu valsts valodā, savukārt kad viņš izteica viņai aizrādījumu, viņa ļoti veikli atbildēja uz viņa pretenzijām.

Ziņu lente
0