Latvijā jūtams būtisks muitnieku trūkums: absolventus pārvilina privātie uzņēmumi

© SputnikШеврон на руке работника таможни
Шеврон на руке работника таможни - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas Tehniskās universitātes vadība uzskata, ka budžeta vietu skaits topošajiem muitniekiem ir jāpalielina.

RĪGA, 25. aprīlis — Sputnik. Rīgas Tehniskā universitāte ir vienīgā augstskola, kas gatavo topošos muitas darbiniekus, un viņu skaits nav pietiekams, informēja Latvijas radio.

Pieprasījums pēc speciālistiem aug ne tikai valsts sektorā – jaunos speciālistus bieži pārvilina dažādi privātie uzņēmumi, pastāstīja RTU Starptautisko ekonomisko sakaru un muitas institūta direktors Aivars Vilnis Krastiņs.

Muitnieka studiju programma joprojām ir viena no populārākajām Latvijā – aizpildītas visas budžeta un maksas vietas, taču RTU neizdodas sagatavot pietiekamu skaitu speciālistu.

Šogad Valsts ieņēmumu dienestam nepieciešami apmēram 300 jauni darbinieki, bet augstskolu absolvēs aptuveni 180 jaunieši.

"Bet tikai neliela daļa no viņiem aizies strādāt uz Valsts ieņēmumu dienestu, jo jau studiju laikā privātās firmas un dažādas citas institūcijas jau savervē tos studentus, kamēr viņi mācās vai iet praksē.

Neskatoties uz to, ka programma ir viena no septiņām, astoņām populārākajām Latvijā, vienalga mēs neapmierinām pieprasījumu.

Ja Latvijā ir problēmas nokomplektēt daudzās specialitātēs budžeta grupas, tad pat, ņemot vērā, ka mums ir ļoti neliels budžeta vietu skaits, tad mums studenti nāk par maksu, viņi paši maksā par mācībām. To var atrisināt, pirmām kārtām, palielinot budžeta vietas," atzīmēja Krastiņš.

Iepriekš vēstīts, ka 18. aprīlī RTU darbu sāka muitas kontroles laboratorija, kurā studenti iepazīstas ar dažādām iekārtām, kas tiek izmantotas pārbaudēm uz robežas. Topošie muitas darbinieki iepazīst arī dažādus kontrabandistu paņēmienus, ar kuriem regulāri nākas saskarties reālajā dzīvē.

Ziņu lente
0