Latvija par kosmosu neinteresējas: valsts atteikusies finansēt radioteleskopus Irbenē

© Sputnik / Sergey MelkonovРадиотелескоп РТ-32 в поселке Ирбене
Радиотелескоп РТ-32 в поселке Ирбене - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Unikālo radioteleskopu Irbenē darbs tiks apturēts, ja neizdosies atrast līdzekļus to finansēšanai.

RĪGA, 24. aprīlis — Sputnik. Šogad nav piešķirts valsts finansējums diviem radioteleskopiem Irbenē. Ventspils Starptautiskajam radioastronomijas centram un Ventspils Augstskolai naudas kompleksa uzturēšanai nav, pastāstīja LNT.

Zinātnieki atzina: ja līdzekļi netiks atrasti, radioteleskopiem un ar tiem veicamajiem pētījumiem var pienākt gals.

Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra vadošais pētnieks Dmitrijs Bezrukovs pastāstīja, ka pētījumu mērķis ir novērot Saules radiostarojumu un aktivitāti. Irbenes kompleksā notiek unikāli pētījumi, kuru virknē vairāki šeit sākās pirmo reizi pasaulē.

No 2013. gada Irbenes radioteleskopu kompleksa atjaunošanai tika atvēlēti gandrīz 15 miljoni eiro. Kompleksa darbu izdevumus sedza valsts, taču šogad nepieciešamie 343 000 eiro vairs nav piešķirti. Opozīcijas priekšlikumu atrast naudu šiem nolūkiem Saeima noraidīja.

"Jāuzsver, ka šis ir valsts objekts. Starptautisks objekts. Tāda nav ne Lietuvā, ne Igaunijā. Šī naudiņa uzturēšanai – tas ir pats, pats minimums. Mums ir ļoti, ļoti šis valsts atbalstošais plecs nepieciešams," pastāstīja Ventspils Augstskolas rektors Kārlis Krēsliņš.

Līdzekļi vajadzīga teleskopa ikgadējai apkopei, apsardzei, apkurei, kā arī elektroenerģijas rēķinu apmaksai, kas veido apmēram 43 tūkst. eiro gadā.

Antena maina pozīciju pēc noteikta grafika, un katram pagriezienam nepieciešami 25 kilovati.

Бывший совсекретный объект СССР радиотелескоп RT–32 Звездочка - Sputnik Latvija
Kā Ventspils mežā klausās kosmosu

Pašai Ventspils Augstskolai nav naudas Irbenes radioteleskopu uzturēšanai. 5 milj. riro, kas piesaistīti pētniecības projektiem, nevar tērēt šiem nolūkiem.

"Šī naudiņa ir domāta konkrētiem mērķiem, konkrētiem pētījumiem, no kuriem nav iespējams izmantot finansējumu infrastruktūras uzturēšanai," paskaidroja rektors.

Viņš plāno tikties ar finanšu ministru un premjerministru, lai pārliecinātu politiķus rast iespēju piešķirt finansējumu radioteleskopu uzturēšanai, citādi jau tuvākajā laikā to darbību, iespējams, nāksies apturēt.

Ziņu lente
0