Reirs apsolīja, ka 270 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju sāks maksāt vairāk nodokļu

© NALOGНалоги. Расчеты
Налоги. Расчеты - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izmaiņas Latvijas nodokļu sistēmā ir iespējamas ne agrāk kā 2021. gadā – lai nešokētu uzņēmējus.

RĪGA, 20. aprīlis – Sputnik. Latvijas valdība 2020. gadā veiks valsts nodokļu sistēmas analīzi, un 2021. gadā ir iespējama jauna nodokļu reforma, paziņoja finanšu ministrs Jānis Reirs Latvijas Radio 4 raidījuma "Dejstvujuščije ļica" ēterā.

Pēc viņa sacītā, jautājumus izraisa pārāk lielā nodokļu režīmu skaita pastāvēšana, kurus ir grūti administrēt.

"Pie mums mīl runāt, ka Latvijas Valsts ieņēmumu dienests ir liels, bet Igaunijā mazāks. Taču mums ir vairāk nodokļu režīmu, un katrs ir jāadministrē, kas prasa neiedomājami lielus papildu resursus. Jau 2021. gada budžetā plānojam ieviesta izmaiņas," sacīja Reirs.

Митинг Фронта народной власти на Закюсале - Sputnik Latvija
Tukši solījumi "tautai": Latvijā nav naudas, nav darba, nav patiesības

Turklāt, vairāk nekā 30% darbinieku izmanto atvieglotus režīmu, kas neļauj valstij efektīvi pildīt savas sociālās saistības, atzīmēja Reirs. "Pie mums 600 tūkstoši darbinieku strādā kopējā nodokļu režīmā un maksā visus nodokļus pilnā apjomā, savukārt 270 tūkstoši izmanto atvieglotus režīmus," pateica viņš.

Dēļ tā cieš pensiju sistēma, veselības aprūpe un citas nozares.

"Ja tu šodien saņem visu naudu uzreiz un nemaksā nodokļus vai sociālās iemaksas, tu nemaksā pensiju saviem vecākiem (Latvijā darbojas solidaritātes sistēma), un pēc tam arī pats to nesaņemsi. Pirmā trauksme ir tad, kad pēc slimības lapas tev pārskaita mazāk nekā 7 centus dienā, ar kuriem nekādā veidā nevar pārtikt. Un ir jāsaprot, ka nemaksā nodokļu – nebūs slimības lapu izmaksu, atvaļinājuma naudas, bezdarba pabalstu," pateica Reirs.

Viņš atgādināja, ka pirms dažiem gadiem tika pieņemts likums, kurā bija teikts, ka par katru darbinieku uzņēmumam jānomaksā minimālās sociālās iemaksas, taču pēc tam likumu atcēla.

Подсчет денег - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotājus sagaida algas pielikums: uzņēmēji patukšos savas kabatas

"Un tomēr Eiropā pastāv tendences, ka valstīm ir jāatrod veids, ka atrisināt sociālās nodrošināšanas jautājumus. Viens no variantiem – katra darbinieka minimālā sociālā apdrošināšana," pateica Jānis Reirs.

Pēc viņa teiktā, viņš personīgi vienmēr iestājies pret mikrouzņēmumu režīmu, šodien tas daudziem palīdz izvairīties no nodokļu nomaksas.

"To izdomāja krīzes gados, kad daudzi cilvēki palika bez darba. Šis likums bija jāpieņem noteiktam termiņam, taču termiņš netika iezīmēts," pateica ministrs.

Pēc viņa sacītā, no 2021. gada iespējamas izmaiņas nodokļu sistēmā, citādi valstij būs grūti atrisināt sociālā nodrošinājuma jautājumus.

Ziņu lente
0