Arhibīskaps Stankēvičs aicina Latvijas iedzīvotājus ziedot Parīzes Dievmātes katedrālei

© Sputnik / Доминик Бутен / Pāriet pie mediju bankasПожар в соборе Парижской Богоматери
Пожар в соборе Парижской Богоматери - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ugunsgrēks Parīzes Dievmātes katedrālē negaidīti mūs saliedējis, atmodinājis no garīgās vienaldzības un mudināja sniegt palīdzību, uzskata Latvijas Romas katoļu baznīcas arhibīskaps Zbigņevs Stankēvičs.

RĪGA, 18. aprīlis – Sputnik. Ugunsgrēkam Parīzes Dievmātes katedrālē jākļūst par garīgas atmodas impulsu ne tikai Francijā, bet arī Latvijā, paziņoja Latvijas Romas katoļu baznīcas arhibīskaps Zbigņevs Stankēvičs. "Lai šis traģiskais notikums kļūst par garīgās atmodas impulsu ne tikai Francijā, bet arī Latvijā!" uzrakstīja Stankēvičs Facebook.

Viņš aicina sabiedrību solidarizēties un atbalstīt katedrāles atjaunošanu.

"Pirmdienas vakarā pasauli satricināja vēsts par traģiskajiem notikumiem Parīzes Dievmātes katedrālē - ugunsgrēku un tā izraisītajiem postījumiem. Šī svētvieta ir viens no Eiropas un visas kristīgās pasaules simboliem.

Notikums ir dziļi skāris ne tikai kristīgo sabiedrību, bet arī ikvienu cilvēku, kam dārgs mūsu kontinenta garīgais un kultūras mantojums. Savu līdzjūtību apliecina mūsu valsts amatpersonas, dažādu aprindu un kristīgo konfesiju pārstāvji. Šis dramatiskais notikums negaidīti mūs solidarizē, modina no garīgās vienaldzības miega un mudina palīdzēt," teikts Stankēviča paziņojumā portālā Katolis.lv.

Arhibīskaps atsaucās uz atvaļinātā Nacionālo bruņoto spēku brigādes ģenerāļa Jura Vectirāna izveidotās iniciatīvas grupas rosinājumu, un vērsās pie visiem labas gribas cilvēkiem ar aicinājumu sniegt atbalstu katedrāles atjaunošanai. Stankēvičs norādīja rekvizītus naudas pārvedumiem, uzsverot, ka visi līdzekļi tiks novirzīti Parīzes arhidiecēzei.

Ugunsgrēks Parīzes Dievmātes katedrālē. - Sputnik Latvija
Foto
Parīzes Dievmātes katedrāle liesmās: sirdi plosošas ainas Parīzes centrā

Pirmdienas vakarā liesmas pārņēma Parīzes Dievmātes katedrāles jumtu un nesošo katedrāli, sabruka tās smaile. Fasāde un divi torņi ir noturējušies Domājams, ugunsgrēka cēlonis ir restaurācijas darbi bazilikā – liesmas sāka izplatīties pa sastatnēm, kas ieskāva ēku. Francijas varasiestādes informēja, ka daļu relikviju izdevies glābt. Piemēram, izglābts Kristus ērkšķu vainags, Parīzes Dievmātes katedrāles altāris un altāra krusts.

Parīzes prokurors Remijs Eitcs pastāstīja, ka izmeklēšanā nav konstatētas katedrāles tīšas dedzināšanas pazīmes.

Francijas prezidents norādīja, ka Parīzes Dievmātes katedrāle tiks atjaunota, taču šim nolūkam būs nepieciešami vairāki gadi.

Parīzes Dievmātes katedrāles atjaunošanai jau saņemti ziedojumi gan no privātpersonām, gan organizācijām, to kopējā summa patlaban sasniegusi aptuveni vienu miljardu eiro.

Turklāt Francijas kultūras ministrs Franks Riesters paziņojis, ka katedrāle netiks slēgtā visu šo laiku garumā. "Nē, es tā nedomāju," viņš atbildēja uz telekanāla BFMTV raidījuma vadītāja jautājumu, vai katedrāli slēgs uz pieciem gadiem. Pie tam ministrs nav precizējis, kad Parīzes Dievmātes katedrāle tiks atklātā apmeklēšanai.

Ziņu lente
0