Tukši solījumi "tautai": Latvijā nav naudas, nav darba, nav patiesības

© Sputnik / Sergey MelkonovМитинг Фронта народной власти на Закюсале
Митинг Фронта народной власти на Закюсале - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Parlamenta vēlēšanu boikots un referenduma izsludināšana par deputātu algu samazināšanu līdz minimālajai: "Tautas varas fronte" iesaka padomāt.

RĪGA, 14. aprīlis — Sputnik, Jevgēņijs Ļeškovskis. "Tautas varas fronte" ir organizācija, kas atbalsta starptautisko "dzelteno vestu" kustību Eiropā. Tā nākusi klajā ar vairākām iniciatīvām. Starp tām ir aicinājums nepiedalīties balsojumā par Latvijas partijām Eiropas Parlamenta vēlēšanās 25. maijā. Otra iniciatīva, ko, starp citu, atbalstījuši vairāk nekā 150 tūkstoši globālā tīmekļa Latvijas segmenta lietotāju, - samazināt deputātu algas līdz minimumam.

Valsts mediji nav paredzēti tautai

Vispirms vajadzētu pastāstīt par medijiem. "Tautas varas frontes" pārstāvji Roberts Raimo un Roberts Kļimovičs tikās ar Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) vadību, lai tiktu skaidrībā, kāpēc valsts mediji, kas dzīvo uz visas tautas rēķina, pareizāk sakot, uz nodokļu rēķina, velta uzmanību tikai valdības sistēmai izdevīgiem notikumiem.

Pie tam, ja notikumi atspoguļo dzīvi ārpus sistēmas un "protestā", valsts mediji tos nepamana, izkropļo, vai pat atklāti aplej ar samazgām dažādu akciju dalībniekus, kā, piemēram, notika ar Aināru Kadišu.

Айнарс Кадишс проводит голодовку у здания кабинета министров в Риге - Sputnik Latvija
"Latvija ies bojā. Pelnīti": kāpēc latvietis uzsācis bada streiku pie Ministru kabineta?

"Roberts Kļimovičs painteresējās, kāpēc, piemēram, padome nereaģēja uz sižetu programmā Panorāma, kurā Ainārs tika parādīts kā personāžs no anekdotes. Padomes pārstāvji atbildēja, ka viņiem nav tiesību iejaukties, sak, visu izlemj redakcijas politika. Tā ir krāpšanās. Pirms kāda laika Robertam bija autorprogramma televīzijā, un to slēdza pēc padomes iniciatīvas. Dubulti standarti. Taču ar tiem, starp citu, cīnās tā pati padome," sarunā ar Sputnik Latvija pastāstīja Roberts Raimo.

Sarunā tika apspriests jautājums par to, ka oficiālie mediji nepievērš uzmanību virknei problēmu valstī. Patlaban Raimo un Kļimovičs gatavo rakstisku vēstuli NEPLP "Tautas varas frontes" vārdā. Viņi uzskata, ka minētā tikšanās nebija pēdējā.

Noklusē vēlēšanu boikotu

Diezin vai oficiālie mediji pievērsīs uzmanību arī tādai tautas iniciatīvai, kā ieteikums boikotēt Eiropas Parlamenta vēlēšanas, taču to globālā tīmekļa Latvijas segmentā atbalsta simtiem tūkstošu lietotāju. Pie tam vilnis (pēc būtības – tautas dumpja vilnis) tikai pieaug. Lūk, ko Sputnik Latvija pastāstīja Valentīns Jeremejevs, viens no "Tautas varas frontes" līderiem.

"Patlaban partijas priekšvēlēšanu darbā pārsvarā ir absolūti tukši solījumi "tautai" un atklāti meli, vai pat pavisam netīras spēles, kurās sasit ar pierēm krievus un latviešus. Sarīdīt ir izdevīgi, bet partijas pa to laiku apzog valsti, sabāžot savās kabatās dažādus budžetus. Un neviena partija nepiedāvā reālu nacionālo ideju, kā saglabāt Latviju, kā pacelt tās ekonomiku. Un par to te balsot?" vaicāja Jeremejevs.

Viņš piezīmēja, ka līdz ar bankas ABLV likvidāciju Latvijā pielikts punkts vietējām bankām: valstī vairs nav gandrīz neviena liela vietējā uzņēmuma. Tagad par lieliem tiek dēvēti uzņēmumi, ko pirms gadiem trīsdesmit uzskatītu par viduvējiem. Ja kāds apgalvo, ka Latvijā darbu sāk ražotnes, viņam nāktos noskaidrot, vai tās ir vietējās, vai tām nav Lietuvas, vai pat Vācijas, vai Skandināvijas saknes.

Jerevejevs ir uzņēmējs, tāpēc lieliski zina, ka darba vietu ar lielu algu Latvijas pašmāju uzņēmumos nav. Cilvēki iekārtojas ārvalstu uzņēmumu pārstāvniecībās, kur viņiem maksā pieklājīgu naudu.

Savukārt starp "vietējiem produktiem" augstas algas atrodamas tikai valsts pārvaldes sistēmā. Bet šī sistēma taču neko neražo, tā tikai patērē. Ražo uzņēmumi, rūpnīcas, fabrikas, taču ne ierēdņi. Ja tā turpināsies, sistēma iznīcinās pati savi un pie viena – arī visus Latvijā palikušos cilvēkus, kuru skaits ar katru dienu sarūk.

Tautai antagoniska politiskā sistēma

"Tā kā valstī, šķiet, jau gandrīz viss ir nozagts, un simtiem tūkstošu cilvēku ir aizbraukuši, Valsts ieņēmumu dienests atlikušajiem izgriež rokas un nolemj nožēlojamai eksistencei. Pie tam VID – varas sistēmas produkts – atklāti neļauj attīstīties vietējam biznesam, toties, kad runa ir par ārvalstu pārstāvniecību atklāšanu, tām dod zaļo gaismu un dažādas privilēģijas. Kas tas ir? Tagad jau sāk izgriezt rokas iedzīvotājiem, kuri migrējuši uz ārzemēm. Viņiem tik un tā ar nodokļiem jāatbalsta tā pati sistēma! Vai tas ir taisnīgi? Tagadējā politiskā sistēma Latvijā ir naidīga tautai un kalpo tikai elitei," konstatēja Jeremejevs.

Айнарс Кадишс проводит голодовку у здания кабинета министров в Риге - Sputnik Latvija
Deviņas dienas Kadiša mūžā: "neredzamā" badastreika hronika

Liela daļa iedzīvotāju uzskata, ka patlaban politiķi iet uz Eiropas Parlamentu tikai ar mērķi ieņemt siltu vietiņu, bet risināt problēmas dzimtenē nevēlas un neprot. Kāds jēga balsot tādā situācijā?

Visi redz, ka visos līmeņos notiek šaušalīga zagšana. Un tas notiek apstākļos, kad vietējo biznesu un iedzīvotājus žņaudz nodokļi. Pagājušajā gadā valsts budžets bija 8,5 miljardi, bet korupcija – apmēram 5 miljardi. Padomājiet, kāda ir ciparu proporcija...

Jeremejevs salīdzināja Latviju ar kuģi, kas, iekļuvis virpulī, nespēj no tā izkļūt, griežas riņķī un pagaidām negrimst tikai tāpēc vien, ka ir liels. Taču tas nevar turpināties ilgi: beigsies pārtika un ūdens, plīsīs apšuve, ieplūdīs ūdens, un būs beigas.  Taču šo kuģi tiktāl noveduši cilvēki pie stūres.

Nekādu avansu

Ko nozīmē balsošanas boikots? Princips ir tāds: es nevēlos, lai jebkura no pašreiz Latvijā strādājošajām partijām pārstāvētu manas intereses Eiropas Parlamentā. Tiesa, viņi tik un tā nepārstāvēs cilvēku intereses arī tad, ja vēlētājs ieradīsies iecirknī. Eiropas Parlamentā politiķi aizstāvēs tikai savas un varbūt vēl arī partijas intereses.

"Vispirms politiķiem ir jāizlabo situācija šeit Latvijā. Kad mēs ieraudzīsim, ka tā vai cita partija kaut ko ir reāli paveikusi, par to var balsot. Nekādu avansu šīm partijām nebūs. Lai strādā! Ja kādas partijas ir aizmirsušas, kas tām jāpaveic Latvijā, mēs esam gatavi nekavējoties iesniegt visu sarakstu. Piemēram, kur ir apsolītā OIK atcelšana? Kā samazinājies elektroenerģijas tarifs? Vai būtiski samazinājies ministriju skaits? Kur ir vidējās algas paaugstināšana? Šodien tajā pašā Saeimā vai ministrijās notiek tikai darba imitācija – daudz vārdu, petīciju un tā tālāk. Bet cilvēki aizvien mazāk tic Latvijas politiķiem. Te loģiskas ir analītiķu prognozes: Eiropas Parlamenta pašreizējās vēlēšanās būs vērojama rekordzema vēlētāju aktivitāte," – atzīmēja Jeremejevs.

Alkatīgie pagaidu strādnieki, jeb tautas kalpi

Vēl viena "Tautas varas frontes" iniciatīva – panākt pašu deputātu algas samazināšanu līdz minimālajam atalgojumam. Tā zināmā mērā atgādina dvēseles kliedzienu vai joku. Taču izrādījās, tai ir perspektīva.

Nesen Jeremejevs intereses labad publicēja "Tautas varas frontes" lapā sociālajā tīklā viedokli par algu. To īsā laikā pārpublicēja vairāk nekā 150 tūkstoši cilvēku.

Айнарс Кадишс проводит голодовку у здания кабинета министров в Риге - Sputnik Latvija
Intervija
Problēma nav krievos un latviešos: Kļimovičs par revolūciju Latvijā

Starp citu oficiālā statistika liecina, ka globālā tīmekļa Latvijas telpā mīt aptuveni 700 tūkstoši cilvēku, tātad minēto iniciatīvu atbalsta vairāk nekā 20% interneta lietotāju Latvijā. Cilvēki vairs nebaidās atklāti runāt par savām tiesībām.

Varbūt laiks sākt debates par deputātu algām pašā parlamentā? Lai politiķi paši godīgi pastāsta, kā labad viņi ieradušies Saeimā. Lai iedzīvotos vai strādātu tautas labā? Ja algas dēļ, tad viss ir skaidrs. Ja nu viņi nākuši tautas dēļ, lai saņem tikpat, cik visi pārējie Latvijas iedzīvotāji.

Starp citu, aptuveni pirms astoņiem gadiem līdzīga iniciatīva par tautas kalpu algu krasu samazināšanu radīja draudzīgu smieklu vilni parlamentā, un to pat neapsprieda. Lūk, kāda ir atbilde. Starp citu, tolaik skaļi smējās tie paši varoņi, kuri arī tagad sēž parlamentā. Un strādā tikpat slikti. Tāpat kā visās valsts struktūrās.

"Ir skaidrs, ka vēlētāji grib, lai cilvēki nāktu politikā nevis sātīgas algas dēļ, bet gan darba labad, kas viņus patiešām interesē. Lai strādātu sabiedrības labā, nevis savas kabatas labā. Tagad Latvijas politikā tādu cilvēku nav. Normālā pasaulē cilvēkam būtu jāuzskata, ka politiķa darbs augstā postenī ir godpilns. Te taču ir mūsu kopējās mājas. Šajās mājās neviens nevēlas karot ar kaimiņiem, un visi te grib dzīvot mierā. Jūs taču domājat tāpat, ka ir starpība, kas ieņem augstu posteni – alkatīgs favorīts vai valstsvīrs," paskaidroja Jeremejevs.

Ziņu lente
0