Latvija maksā ieslodzītajiem par briesmīgiem uzturēšanas apstākļiem

© Sputnik / Андрей Стенин / Pāriet pie mediju bankasКамера заключения
Камера заключения - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ieslodzīto uzturēšanas apstākļi Latvijā šodien ir tādi, ka tā var iekļūt valstu melnajā sarakstā, kuras izmanto spīdzināšanu.

RĪGA, 12. aprīlis – Sputnik. Latvija var iekļūt valstu sarakstā, kur ieslodzītie tiek spīdzināti – tādi ir uzturēšanas apstākļi dažos cietumos, paziņoja tieslietu ministrs Jānis Bordāns LTV programmas "Rīta panorāma" ēterā.

Ministrs pateica: ja Liepājā netiks uzcelts jauns cietums, Latvijai draud iekļūšana melnajā valstu sarakstā, kur tiek spīdzināti ieslodzītie, apstākļi, kuros viņi dzīvo, atbilst iekļūšanas kritērijiem šajā sarakstā.

Pēc Bordāna sacītā, pērn ieslodzītajiem tika izmaksāti 8 tūkstoši eiro kompensācijās par dzīvošanu neciešamos apstākļos.

Labošanas darbu kolonija - Sputnik Latvija
Nevar izmest no prāta: kādu atbalstu Latvijā saņem bijušie ieslodzītie

Tāpat ministrs uzsvēra, ka nedrīkst vilcināties ar cietuma būvniecību, jo tā kļūs dārgāka. Piemēram, ja 2013. gadā tika piešķirti 50 miljoni latu, tagad ir nepieciešami jau 140 miljoni.

Jauno Liepājas cietumu grasās būvēt jau 12 gadus, savukārt tam rezervēto finansējumu pastāvīgi atdod citām vajadzībām. Tikmēr citi cietumi pakāpeniski tiek slēgti.

Tā, piemēram, aprīļa sākumā Rīgā tika slēgts tā dēvētais Brasas cietums Laktas ielā, 1905. gadā uzceltās ēkas remonts būtu izmaksājis pārāk dārgi. Ieslodzītos pārveda uz citiem cietumiem, paziņoja avīze "Segodņa".

Kopš 2008. gada Latvijā jau ir slēgti trīs cietumi, viens no kuriem (Šķirotavas cietums) – Rīgā. Turklāt, Rīgas Matīsa cietums tika apvienots ar Rīgas Centrālcietumu, savukārt Daugavpils cietums – ar Grīvas cietumu.

Tagad Latvijā ir palikušas deviņas ieslodzījuma vietas, divas no tām – Rīgā (Rīgas Centrālcietums un Iļģuciema sieviešu cietums). Tie visi ir uzbūvēti ļoti sen, un tiem ir nepieciešams remonts.

Brasas cietums - Sputnik Latvija
Rīgā plānots slēgt Brasas cietumu

Saskaņā ar 2017. gadā publicēto Eiropas Padomes ziņojumu, saskaņā ar 2015. gada rezultātiem, uz 100 tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju ieslodzījuma vietās atradās 223,4 cilvēki, bet kopumā – 4399. Vairāk, nekā Latvijā, ieslodzīto bija tikai četrās Eiropas valstīs. Krievijā (439,2 ieslodzītie uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju), Lietuvā (277,7), Gruzijā (274,6) un Azerbaidžānā (249,3).

Tiesa, ja tic 2019. gada datiem, kopš tā laika ieslodzīto skaits Latvijā ir krietni sarucis – apmēram par 1000 cilvēku.

Vidējais ieslodzītā vecums Latvijā ir 37 gadi, kas ir augstāks, nekā vidēji Eiropā. Mediānais ieslodzītā vecums Latvijā ir 40 gadi, kas arī ir virs vidējā Eiropas rādītāja. Latvijā ievērojama daļa ieslodzīto ir sievietes – 7,7%. Eiropā vidēji tie ir 5,4%.

Galvenais noziegumu veids, par kuriem Latvijā cilvēki tiek sēdināti cietumā, ir zādzība ar ielaušanos. Pēc attiecīgiem pantiem sēž 849 cilvēki (27%), par citiem zādzības veidiem – 695 (22.1%). Par slepkavībām vai slepkavības mēģinājumiem ieslodzījumā atrodas 495 cilvēki (15,7%), par narkotiku aprites noziegumiem – 409 (13%).

Ziņu lente
0