Politika

Partijas meklē alternatīvu Levitam: kas var kļūt par prezidenta kandidātu

© Sputnik / Sergey MelkonovРижский замок, резиденция президента Латвии
Рижский замок, резиденция президента Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Trīs partijas jau ir paudušas atbalstu Egīla Levita kandidatūrai, taču vēl divas koalīcijas partijas nav nosaukušas savus kandidātus; arī opozīcija apspriež iespējamās alternatīvas.

RĪGA, 10. aprīlis – Sputnik. KPV LV partijas Saeimas frakcija 10. aprīlī apspriedīs jautājumu par iespējamo Latvijas prezidenta kandidātu. No šī politiskā spēka lēmuma lielā mērā būs atkarīgs, vai Egīlam Levitam būs reāla alternatīva, kura kandidatūru jau ir gatavas atbalstīt trīs partija, vēsta rus.tvnet.lv.

KPV ir tumšais zirdziņš

ES Tiesas tiesnesis Egīls Levits pagaidām ir vienīgais, kura kandidatūru partijas ir nopietni apspriedušas. Gatavību paust viņam atbalstu Latvijas prezidenta vēlēšanās pauduši Nacionālā apvienība, Jaunā konservatīvā partija un "Attīstībai/Par!".

Iepriekš piecas valdošās koalīcijas partijas paziņoja, ka ir jāvienojas par vienotu prezidenta kandidātu, pats Levits pauda gatavību piedalīties vēlēšanās, ja viņam būs visu koalīcijas partiju atbalsts. Partija "Jaunā Vienotība", visticamāk, paziņos savu lēmumu pēdējā, atbalstot kandidātu, kuram piekritīs pārējie partneri. Tāpēc šobrīd svarīgu lomu spēlēs KPV LV lēmums.

Alternatīva Levitam

Parlamenta opozīcija var izvirzīt savu prezidenta kandidātu vai pat vairākus.

"Saskaņas" frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs norāda, ka valdošā koalīcija nosaukusi spēcīgu kandidātu – Egīlu Levitu, taču Latvijas prezidenta vēlēšanām ir vēlama konkurence. Viņš apstiprināja, ka alternatīvas Levitam apspriešana notiek, un ir "daži labi kandidāti", taču vārdus viņš nenosauca. "Saskaņa" izlems šo jautājumu vēlāk, pateica Urbanovičs.

Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Politika
Latvijas prezidenta vēlēšanas: Levitu ir gatavs atbalstīt 41 deputāts

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) pagaidām pēta sabiedrības viedokli par dažādiem iespējamiem kandidātiem, paziņoja ZZS valdes priekšsēdētājs Armands Krauze. Pēc viņa sacītā, ZZS ir gatava izvirzīt savu kandidātu, taču konkrētus pretendentus pagaidām nav apspriedusi. Saskaņā ar neoficiālu informāciju, daļa ZZS politiķu pieļauj atkārtotu Raimonda Vējoņa prezidenta kandidatūras izvirzīšanas iespēju.

Iepriekš kļuva zināms, ka KPV LV frakcijas deputāts, tā dēvētais iekšējais opozicionārs Didzis Šmits pats personīgi vērsās pie Latvijas Tirdzniecības un ražošanas kameras padomes priekšsēdētāja Aigara Rostovska ar piedāvājumu balotēties prezidenta vēlēšanās, taču viņš nesniedza konkrētu atbildi.

Levita iespējas uzvarēt

Latvijas politologi uzskata, ka ir pāragri runāt par to, ka Levitam jau praktiski ir nodrošināts prezidenta krēsls. Tostarp, Filips Rajevskis uzskata, ka pat ja Levitu atbalstīs visu koalīcijas partiju līderi, pastāv iespēja, ka tā dēvētā partiju disciplīna nenostrādā, un kāds no deputātiem nobalsos pret, sevišķi ja būs alternatīvs kandidāts.

Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
"Un Levits mums rādīja ceļu, kurp iet": ironiskas piezīmes par prezidenta kandidātu

"Vai tiks ievērota partijas disciplīna, ir atkarīgs no konkurences. Ja Levitam būs konkurence, tad partiju disciplīna var arī nenostrādāt. Konkurences moments var likt deputātiem pārdomāt, " saka Rajevskis.

Viņam piekrīt arī Latvijas Universitātes profesors Ojārs Skudra.

"Viņam to atbalstu apliecina frakciju vadītāji vai partiju līderi. Deputāti ir brīvi savā balsošanā. Es neesmu jurists un nevaru apgalvot, bet domāju, ka frakcijas disciplīna vai partijas disciplīna šajā gadījumā būtu pretrunā konstitūcijai," uzskata Skudra.

Saeimai būs jāvēlē prezidents vasaras sākumā. Pirmo reizi prezidentu ievēlēs atklātā balsojumā.

Ziņu lente
0