Latvijai draud izmiršana: Euronews atzinusi bēdīgo situāciju

© pixabayМолодые люди на станции железнодорожного вокзала
Молодые люди на станции железнодорожного вокзала - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Telekanāls Euronews parādījis sižetu par kvalificēto speciālistu bēgšanu no ES nabagajām valstīm.

RĪGA, 8. aprīlis — Sputnik. Eiropas telekanāls Euronews savā sižetā pastāstīja par katastrofu, ko radījusi emigrācija no nabadzīgākajām Eiropas Savienības dalībvalstīm, vēsta Mixnews.lv.

Sižeta autori stāska, ka kvalificēto speciālistu bēgšana apdraud valstu pastāvēšanu Eiropas dienvidos un austrumos, piemēram, Latviju, Lietuvu un Igauniju.

"No ES valstīm, it īpaši austrumu un dienvidu valstīm, aizbrauc augsti kvalificēti darbinieki, nesenie augstskolu absolventi. Viņus ir grūti aizvietot," – konstatēja Euronews.

Sižetā aprakstīta arī iedzīvotāju skaita straujā samazināšanās un "smadzeņu aizplūšana" no Ungārijas, Bulgārijas, Grieķijas, Polijas, Itālijas un Spānijas. Euronews atzīmēja, ka šīs valstis tāda tendence biedē pat vairāk nekā bēgļu pieplūdums.

Iepriekš vēstīts, ka Latvija iekļuvusi pasaules valstu desmitniekā, kuru iedzīvotāju skaits samazinās visstraujāk. Starp ES valstīm Latvija ieņem pat trešo vietu.

Pēdējos gados, kopš valsts iestāšanās ES Latvija ir saskārusies ar iedzīvotāju masveida aizplūšanu – darbspējīgie iedzīvotāji aizvien biežāk meklē darbu ārzemēs, bagātākās valstīs.

Darbs ir, nav kam strādāt

Darbinieku trūkums Latvijā ar katru gadu ir jūtams aizvien spēcīgāk: 2018. gadā vidēji bija reģistrēti 22,7 tūkstoši vakantu vietu – par 33% vairāk nekā 2017. gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Дети на карусели. Праздник шоколада во дворе фабрики Laima - Sputnik Latvija
Demogrāfs: Latvija izmirst, jo ģimenes nevēlas laist pasaulē otro bērnu

Gada laikā vakanto vietu skaits privātajā sektorā pieaudzis par 5 tūkst., jeb par 45,3% - līdz 15,9 tūkstošiem, bet valsts sektorā – par 700 vietām, jeb 12% - līdz 6,8 tūkstošiem.

Akūts darbinieku trūkums bija vērojams valsts pārvaldes un aizsardzības jomās — 4,9% vakanto vietu, šīm nozarēm seko celtniecība — 3,5%, viesnīcu bizness un sabiedriskā ēdināšana — 3,2%, ražošana un tirdzniecība – 2,9%, transportlīdzekļu remonts – 2,8%. Lielākais vakanto vietu skaits reģistrēts Rīgā, mazākais - Vidzemē.

Aizvadītajā gadā visstraujāk audzis pieprasījums pēc montāžniekiem, iekārtu operatoriem, pakalpojumu sfēras darbiniekiem, kvalificētiem strādniekiem, amatniekiem un vienkāršo profesiju pārstāvjiem.

Kaimiņvalstu fonā Latvijā ir lielākais darba spēka deficīts – no kopējā darba vietu skaita vakanti ir 2,3% vietu, bet Igaunijā - 1,8%, Lietuvā – 1,3%.

Ziņu lente
0