Latvijā aug pārtikas kviešu cenas

© Sputnik / Sergey MelkonovОчищенные зёрна пшеницы перегружают из комбайна в кузов трактора
Очищенные зёрна пшеницы перегружают из комбайна в кузов трактора - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gada laikā pārtikas kviešu cenas Latvijā pieaugušas gandrīz par ceturto daļu.

RĪGA, 7. aprīlis — Sputnik. Latvijas Zemkopības ministrijas rīcībā esošie dati liecina, ka pārtikas kviešu cenas valstī joprojām pieaug, vēsta Dienas Bizness.

2019. gada februārī pārtikas kviešu cena pieaugusi par 22% salīdzinājumā ar pērnā gada februārī.

Atzīmēts, ka pašreizējā kviešu cena ir augstākā pēdējo piecu gadu laikā.

Šī gada februārī pārtikas kvieši Latvijā maksāja 194,1 eiro par tonnu – par 2,7% mazāk nekā vidēji ES (199,5 eiro).

Griķi  - Sputnik Latvija
Lietuvā nobijās no Krievijas griķu importa

Lopbarības kviešu cena Latvijā 2019. gada februārī bija 184,2 eiro par tonnu – par 4,6% zemāka nekā vidējā cena ES (193 eiro).

Rapsis Latvijā februārī maksāja 372,7 eiro par tonnu, lopbarības mieži – 188 eiro par tonnu, pārtikas rudzi – 142,3 eiro par tonnu, pārtikas auzas – 158,9 eiro par tonnu.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas prognozēm, graudaugu raža 2019. gadā gaidāma augstāka par vidējo – par 6% vairāk nekā 2018. gadā.

Starptautiskā graudu padome prognozēja, ka 2019. gadā kviešu raža pasaulē kopumā būs lielāka, taču augs arī labības pieprasījums.

Graudu cenu pieaugums vērojams sausuma dēļ, kas iestājās pērnvasar. Aizvadītajā gadā tā rezultātā cieta raža ne vien Latvijā, bet arī Vācijā un Zviedrijā. Vēl vairāk abās valstīs raža bija sliktākā 25 gadu laikā.

Iepriekš vēstīts, ka Latvija ir trešais lielākais labības eksportētājs no Krievijas, šajā lauksaimniecības gadā (tas sākās 2018. gada 1. jūlijā) Baltijas valsts iepirkusi 2 miljonus tonnu graudu, tostarp – 1,1 miljonu tonnu kviešu. Šis rādītājs ir par 69% lielāks nekā līdzīgā iepriekšējā lauksaimniecības gadā.

Ziņu lente
0