Dārzeņi Latvijā kļūs dārgāki, bet augļi Latvijas iedzīvotājiem jau sen nav pa kabatai

© Sputnik / Sergey MelkonovОвощной павильон на Центральном рынке
Овощной павильон на Центральном рынке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja tirgū nebūs nekādu asu izmaiņu, tad Latvijā, iespējams, dārgāki kļūs tikai dārzeņi: augļus vairums Latvija iedzīvotāju jau tā nevar atļauties.

RĪGA, 4. aprīlis – Sputnik. Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka Latvijas kļuvusi par vienu no pēdējām Eiropas Savienībā pēc augļu lietošanas uzturā rādītāja. Saskaņā ar Eurostat statistiku, tikai 35% valsts iedzīvotāju var atļauties iekļaut augļus ikdienas uzturā.

Kā vēsta Bb.lv, arī dārzeņu cenas Latvijā var pieaugt. Precīzāk sakot, Latvijas iedzīvotāji nevajadzētu gaidīt ievērojamu pārtikas produktu cenu kāpumu, taču dārzeņi ir izņēmums un tikai ar nosacījumu, ka Latvijas tirgus būs nestabils. Pārtikas un lauksaimniecības nozares eksperti uzskata, ka, ja Latvijas tirgū nebūs asu izmaiņu, dārzeņu cenas saglabāsies esošajā līmenī.

Dārzeņu paviljons Rīgas Centrāltirgū - Sputnik Latvija
Latvijā var atkal palielināt PVN vietējiem dārzeņiem un augļiem

Tiesa, speciālisti tostarp norāda, ka jaunās ražas dārzeņi tomēr kļūs dārgāki, par spīti visam.

Tikmēr, saskaņā ar Centrālās statistika pārvaldi (CSP), pērn Latvijā lauksaimniecības cenu indekss, salīdzinot ar 2017. gadu, pieaudzis par 6%, kas ir saistīts ar augkopības produkcijas cenu kāpumu par 14%. Labības iepirkumu cena pieauga par 16%, dārzeņu un kartupeļu cenas attiecīgi pieauga par 15,5% un 10,2%, salīdzinot ar gadu pirms tam.

Vai PVN samazināšana ir līdzējusi

Jāatgādina, ka no 2018. gada 1. janvāra līdz 2020. gada 31. decembrim Latvijā darbojas samazināta PVN likme valstij raksturīgiem dārzeņiem un augļiem. No 21% PVN tika samazināts līdz 5%.

Brokastis restorāna - Sputnik Latvija
Vai ēdieni restorānos kļūs lētāki: Latvija mācās no paradoksiem

Šāda nodokļa likme tiek piemērota mazgātiem, attīrītiem un iepakotiem dārzeņiem un augļiem, taču tikai tādā gadījumā, ja tie nav saldēti, sālīti vai žāvēti. Tolaik bijušais zemkopības ministrs Jānis Dūklavs paziņoja, ka pēc 2018. gada pirmā pusgada rezultātiem budžeta ienākumi palielinājās par 12,5 miljoniem eiro, par 4% pieauga nodokļu maksātāju skaits un vairāk nekā par 9% palielinājās līdzekļu apgrozījums dārzeņu un augļu ražošanas nozarē.

Taču jaunais finanšu ministrs Jānis Reirs paziņoja pretējo. Pēc viņa sacītā, 2018. gadā budžets, tieši pretēji, nav saņēmis 3,8 miljonus eiro PVN samazināšanas rezultātā. Taču samazinātā PVN likme netiks atcelta līdz 2020. gada beigām, taču tās efektivitāte vēl tiks vērtēta, un tagad nav vērts cerēt, ka PVN likmes samazināšana skars citus produktus.

Ziņu lente
0