Reirs: būtu neslikti, ja Latvijā atkastu naftas rezerves

© Sputnik / Sergey MelkonovМинистр финансов Янис Рейрс подал бюджет на 2019 год в Сейм
Министр финансов Янис Рейрс подал бюджет на 2019 год в Сейм - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gandrīz trešdaļa darba devēju Latvijā maksā saviem darbiniekiem algu bez sociālajām nodevām, pastāstīja finanšu ministrs.

RĪGA, 4. aprīlis – Sputnik. Biznesa augstskolā "Turība" notikušajā pasākumā "Nodokļu (ne)reforma", kurā piedalījās finanšu ministrs Jānis Reirs, tika apspriests darbaspēka nodokļu samazināšanas jautājums, raksta Rus.db.lv.

Pēc Reira sacītā, nodokļu samazināšana – tas ir labi priekš biznesa, jo paliek nauda investīcijām. Taču neskatoties uz to, ka pat pēc nodokļu reformas Latvijā saglabājušies augstākie darbaspēka izdevumi, šobrīd valstij nav iespējas tos samazināt – traucē bezatbildīgi darba devēji.

Заполнение налоговой декларации, архивное фото - Sputnik Latvija
Valsts ieņēmumu dienests nav saņēmis vairāk nekā 10 tūkstošus nodokļu deklarāciju

"Tas fakts, ka 270 tūkstoši darba devēju no 900 tūkstošiem maksā saviem darbiniekiem algu bez sociālajām nodevām – lūk tas ir bēdīgi. Jo sociālās nodevas atgriežas cilvēkiem mūža garumā ar slimības lapām, bezdarba pabalstiem un pensijām. Es zinu faktu, kad celtniecības nozarē strādājošais darbinieks pēc slimības lapas saņēma 7 centus dienā. To nedrīkst saukt par sociāli atbildīgu attieksmi pret strādnieku," saka viņš.

Kopš 1. janvāra Latvijā bijā jāstājas spēkā tā dēvētajai divu grozu sistēmai, kura saista veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību ar sociālā nodokļa nomaksu. Taču atbildīgās iestādes nespēja sakārtot datubāžu darbu, tāpēc reformu nolēma atlikt uz pusgadu.

Tāpat, kā pastāstīja Reirs, ir zināmi gadījumi, kad ārzemju tirdzniecības tīkli iekārto apkopējas mikrouzņēmumā, tādējādi ietaupot uz nodokļu nomaksas.

"Pēc tam viņi savu peļņu izved ārzemēs, un lieliski pelna, ietaupot uz mūsu darbinieku nodokļiem. Nav brīnums, ka viņiem ir vieni no labākajiem peļņas rādītājiem Latvijas biznesā arī tirdzniecības uzņēmumu vidū," uzskata finanšu ministrs.

Вирус-вымогатель атаковал IT-системы компаний в разных странах - Sputnik Latvija
Pērkone: Latvijā ir līdz pat 10 tūkstošiem lielas algas, taču nevar atrast darbiniekus

Pēc viņa domām, šodien Eiropas pamatdoma ir sociāli atbildīga ekonomika.

"Situācija, kura šodien veidojas Eiropā, kad pie varas arvien biežāk nonāk populisti, notiek tieši tā iemesla dēļ, ka palielinās starpības starp bagātiem un nabagiem. Tie cilvēki, kuri maz pelna, vēlas vienlīdzību ienākumos, taču nevis uz trūcīgo ienākumu izaugsmes rēķina, bet ar bagātnieku ienākumu samazināšanu. Tāpēc šobrīd Eiropā ir populāra sociāli atbildīga ekonomika, kura novērš šāda veida uztraukumus," saka viņš.

Pēc Reira sacītā, kopumā darbaspēka nodokļu samazināšanas ideju viņš vērtē pozitīvi, taču ir jāsaprot, ka pastāv atbildība to cilvēku priekšā, kuri saņem līdzekļus no sociālā budžeta.

"Būtu neslikti, ka Latvijā atrastu naftas rezerves vai arī pēc stundas atnāktu Jaunais zīda ceļš, taču kamēr tā visa nav, jāpanāk, lai visi Latvijas uzņēmumi spēlē pēc vienādiem noteikumiem un maksā sociālo nodokli kaut vai minimālā apjomā," noslēgumā sacīja viņš.

Ziņu lente
0