Politika

33 mazuļi neko nemaina: Rinkēvičs vēlas izbeigt "ražot" nepilsoņus

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas nepilsoņa pase
Latvijas nepilsoņa pase - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas ĀM vadītājs Edgars Rinkēvičs atbalsta automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem – un attiecīgas EDSO un Eiropas Padomes rekomendācijas jau izstrādātas.

RĪGA, 22. marts – Sputnik. Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs pauda atbalstu prezidenta Raimonda Vējoņa iniciatīvai par automātisku pilsonības piešķiršanu Latvijā dzimušajiem nepilsoņu bērniem. Pēc viņa domām, jāpārstāj "ražot nepilsoņus".

Силуэт ребенка - Sputnik Latvija
Latvijas prezidents atkārtoti iesniegs Saeimā likumprojektu par nepilsoņu bērniem

Prezidents Raimonds Vējonis 22. martā iesniedza Saeimā likumprojektu "Par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem". Tas paredz, ka no 2020. gada 1. janvāra jaundzimušie nepilsoņu bērni automātiski tiks atzīti par Latvijas pilsoņiem, izņemot gadījumus, kad bērna vecāki izvēlēsies viņam citas valsts pilsonību.

"Es atbalstīju šo iniciatīvu pirms diviem gadiem, atbalstu to arī šodien. Es ceru, ka parlaments atbalstīs šo iniciatīvu," – pastāstīja Rinkēvičs intervijā raidījumā "Darbojošās personas" Latvijas Radio 4.

Pēc viņa sacītā, nepilsoņu institūts ir "jāslēdz", pērn šāds statuss tika piešķirts vien 33 bērniem.

"Tas ir zināmā mērā simbolisks solis "nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšana bērniem – red.)," – pateica Rinkēvičs.

Pēc viņa domām, nekorekti runāt tādā garā: kāpēc bērniem jāpiešķir pilsonība automātiski, ja vecāki arī šodien var uzrakstīt iesniegumu un viņu bērns iegūs Latvijas pilsonību.

"Mēs uz to varam palūkoties arī savādāk: ja absolūti negribas (iegūt bērnam Latvijas pilsonību – red.), tad atzīmē (dokumentā – red.), ka nevēlies, un tad ir jāizvēlas citas valsts pilsonība. Kāpēc mums ir jāturpina "ražot" jaunus nepilsoņus? Mums ir jāstrādā pie jautājumiem, kā lai samazina jau esošo skaitu," – apliecināja ministrs.

Likuma pieņemšana par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem pozitīvi ietekmētu arī Latvijas reputāciju starptautiskajā līmenī, uzskata Rinkēvičs.

"Mums, starp citu, ir arī rekomendācijas gan no EDSO augstākā komisāra, gan no Eiropas Padomes augstākā komisāra. Es gribētu cerēt (lai ir lielas debates), ka parlaments pieņems pareizo lēmumu un atbalstīs prezidentu," – noslēgumā sacīja Rinkēvičs.

Saskaņā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem, 2014. gadā nepilsoņa statusu saņēmuši 74 jaundzimušie, 2015. gadā – 77, 2016. gadā – 47, 2017. gadā – 51, 2018. gadā – 33 bērni.

Поздравительная открытка в виде паспорта негражданина Эстонии на карте Европы - Sputnik Latvija
Velti rusofobi priecājās: Eiroparlaments atbalstīja balsstiesību piešķiršanu nepilsoņiem

Kā jau iepriekš ziņoja Sputnik Latvija, Raimonds Vējonis jau bija iesniedzis līdzīgu iniciatīvu Saeimas izskatīšanai 2017. gada septembrī, taču toreiz to atbalstīja tikai 39 deputāti.

Šoreiz likumprojektam ir visas izredzes iziet cauri Saeimai – to var atbalstīt "Saskaņa", "Attīstībai/Par!", KPV LV un "Jaunā Vienotība".

Nepilsoņi ir pastāvīgie Latvijas iedzīvotāji, kuri ieradušies republikā padomju laikos. Viņiem ir virkne tiesību ierobežojumu, tostarp viņi nedrīkst piedalīties vēlēšanās. Šobrīd nepilsoņi ir 214 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju (11% valsts iedzīvotāju), ik gadu šo statusu iegūt vairāki desmiti bērnu.

Šobrīd, lai iegūtu pilsonību jaundzimušajam bērnam, vecākiem-nepilsoņiem jāiesniedz iesniegums ar attiecīgu lūgumu. Latvija ir vienīgā Eiropas valsts, kur tiek reģistrēti jaundzimušie nepilsoņi.

Tikmēr Lietuvā, pateicoties pirms ceturtdaļgadsimta pieņemtajam "nulles" pilsonības variantam, jēdziens "nepilsonis" neeksistē, savukārt Igaunijā kopš 2016. gada pilsonība tiek piešķirta visiem tur dzimušajiem nepilsoņu bērniem.

Ziņu lente
0