Uz papīra viss ir lieliski: Latvijas iedzīvotājiem sola vidējo algu 1128 eiro apmērā

© Foto : pixabayБумажник
Бумажник - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kamēr vidējais ekonomiskās situācijas novērtējums valstī turpina krist, Fiskālās disciplīnas padome prognozē strauju iedzīvotāju ienākumu pieaugumu jau 2020, gadā.

RĪGA, 19. marts — Sputnik. Darba tirgus Latvijā turpinās uzkarst, un Latvijas iedzīvotāju ienākumu līmenis strauji pieaugs, liecina Fiskālās disciplīnas padomes prognoze. Tās eksperti uzskata, ka jau nākamajā gadā vidējā alga Latvijā sasniegs 1128 eiro, raksta skaties.lv.

Savu prognozi 18. martā Fiskālās disciplīnas padome prezentēja Saeimas Budžeta komisijas sēdē, kas šobrīd izskata budžetu kārtējam gadam.

Производство бетона - Sputnik Latvija
Latvijā trūkst darbinieku: gada laikā vakanto vietu skaits pieaudzis par trešo daļu

Kā uzsver padomē, bezdarbs Latvijā turpina samazināties un drīz vien būs zemāks par dabisko līmeni, tāpēc arī nākamgad palielināsies spiediens uz darba samaksu un inflāciju.

2019. gadā gaidāms IKP pieaugums ap 3%. Turklāt cenas valstī turpinās pieaugt straujāk nekā vidēji eirozonā.
Pēc Fiskālās disciplīnas padomes domām, valdība neplāno pietiekamas darbības, lai nodrošinātu strukturālas izmaiņas darba tirgū.

Riska faktoru vidū eksperti atzīmēja mazāk labvēlīgus ārējās tirdzniecības apstākļus un mazāku ārēju pieprasījumu, kā arī nenoteiktību attiecībā uz Brexit ietekmi uz Latvijas ekonomiku un bažas, ka Moneyval ieteikumi tiks veikti nepietiekami aktīvi.

Tāpat Latvijas valdību kritizēja par to, ka, neskatoties uz augstajiem ekonomiskās attīstības tempiem, Latvija turpina dzīvot parādā, ņemot vērā budžeta deficītu. Turklāt Lietuvā un Igaunijā budžets pēdējo gadu laikā ir saistīts ar proficītu, kas nodrošina nelielu drošības spilvenu.

Премьер-министр Латвии Марис Кучинскис - Sputnik Latvija
Kučinskis: Es nebalsošu par budžetu bez skolotāju algu palielināšanas

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, Latvijas iedzīvotāji nepiekrīt valsts ekonomikas optimistiskajām novērtējumam, tāpat pēdējo mēnešu laikā iedzīvotāju noskaņojums turpina pasliktināties.

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, pērn vidējā alga Latvijā pirms nodokļu atskaitīšanas pārsniedza tūkstoš eiro mēnesī par pilnu darba dienu. Jaunus datus par vidējo algu apšaubīja gan paši iedzīvotāji, gan Latvijas Banka, kur paziņoja, ka vienu tūkstoti eiro pārsvarā saņem cilvēki, kuri strādā Rīgā un Rīgas rajonā.

Ziņu lente
0