"Ieķēros viņai matos": pasažiere pamācīja šoferi par atteikšanos runāt latviski

© Sputnik / Sergey MelkonovСалон пассажирского автобуса
Салон пассажирского автобуса - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Autobusa pasažiere, kas brauca maršrutā Rīga - Daugavpils, sašutusi par to, ka autovadītāja nav runājusi ar viņu latviski un aizvedusi viņu garām pieturai.

RĪGA, 19. marts — Sputnik. Lindas stāstu par strīdu ar autobusa Rīga - Daugavpils vadītāju, publicēja interneta portāls jauns.lv, atsaucoties uz publikāciju Facebook tīklā.

Pēc sašutušās pasažieres vārdiem, autobusa vadītāja izlikās, ka neprot latviešu valodu, kā rezultātā aizvedusi Lindu un viņas mazo meitu garām vajadzīgajai pieturai un izlaidusi ceļmalā. Ar autobusu Linda braucot reti, tomēr 9. martā kopā ar trīsgadīgo meitu nolēma doties ar to no Rīgas uz mājām Lielvārdē.

"Parādot biļetes, šofere atbildēja krieviski, kaut gan tika uzrunāta latviski. Tik vien, kā labdien. Mans trīsgadīgais bērns nesaprata, ko viņa teica. Kāpēc vispār ar mums būtu jārunā svešvalodā?"  - stāsta Linda.

Ķegumā pasažiere sāka ģērbt bērnu un laikus piegāja pie durvīm, kas atradās blakus šoferei. Autobuss apstājās Lielvārdes pieturā, bet durvis neatvērās. Sieviete kaut ko pateica krieviski, bet pasažieris palūdza, lai ar viņu runā latviešu valodā, jo viņa nesaprot. Pēc tam vadītāja tikai pasmīnēja un turpināja braukt. Pasažiere uzstāja, lai viņu izlaiž, bet autobuss neapstājās.

Liepājas autobusa interjers - Sputnik Latvija
"Runāja latviski": autobusa vadītājs Liepājā nosaucis Lietuvas pilsones sūdzību iemeslus

Sieviete nobijusies, ka viņu neizlaidīs, ārā lietus un tumsa, bet autobusa šofere viņu nesaprot un var aizvest līdz Aizkrauklei, Jēkabpilij vai "vēl sazin kur"..

"Bļāvu, lai laiž mūs ārā! Smīkņā, brauc tālāk... Ieķēros šoferei matos, ko tad vēl es varu darīt, ja latviski nesaprot - lai laiž ārā, ja latviešu valodu nesaprot, tad izlaida kaut kur lauka vidū. Vilkāmies pa lietu un vēju mājās nevis no pieturas, bet no kaut kurienes, kur nemaz stāties nevar. Tāpēc, ka runāju latviski... Ko tad mums darīt, svešvalodas jāmācās, lai no Rīgas uz Lielvārdi tiktu ar autobusu?" - jautā sašutusi Linda, kura šādu bezkaunību Latvijā vēl nav piedzīvojusi.

Tomēr Daugavpils autobusu parka pārstāvjiem, šķiet, ir citāda versija par notikušo ar Lindu. Kā informēja autotransporta direkcijas sabiedrisko attiecību speciāliste Lilita Pelčere, direkcija tika informēta par konfliktu un nosoda tā risināšanu veidā, kas "var apdraudēt pasažierus vai citus ceļu satiksmes dalībniekus".

Autotransporta direkcijas rīcībā ir pretrunīga informācija par notikušo, proti, pasažieres apgalvojumi ir pretrunā Daugavpils autobusu parka vadības paskaidrojumiem un tam, ko pastāstīja vēl divas pasažieres, kas tobrīd atradās autobusā.

Kasiere. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Man nav jāklausās krievu valoda Latvijā: jauns konflikts veikalā

Kā norādīja Daugavpils autobusu parks, vadītājai ir nepieciešamā valsts valodas zināšanu kategorija, bet pasažiere nav laicīgi sagatavojusies izkāpt no autobusa. Ja pasažierei ir šaubas par šoferes valsts valodas līmeni, tad viņai iesaka vērsties Valsts valodas centrā, bet turpmākai konflikta noskaidrošanai - Valsts policijā.
Autobusā nav uzstādīta videonovērošana, kas apgrūtina lietas apstākļu noskaidrošanu, bet uzņēmums sola drīz aprīkot visus savus autobusus ar videokamerām.

Tomēr Linda nevēlas rakstīt ne Valsts valodas centram, ne policijai. Taču Valsts valodas centra valodas kontroles departamenta vadītāja Ingrīda Bērziņa apliecināja, ka inspektori veiks Daugavpils autobusu parka pārbaudi. Ja izrādīsies, ka šofere neprot valsts valodu, tai var draudēt naudas sods no 35 līdz 280 eiro.

Ziņu lente
0