Vai Cukurs piedalījās Holokaustā? Latvijas ebreju kopiena iepazīsies ar lietas materiāliem

CC0 / wikipedia / Гербертс Цукурс
Гербертс Цукурс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas ebreju kopiena saņēma no Ģenerālprokuratūras Herberta Cukura krimināllietas materiālus.

RĪGA, 18. marts — Sputnik. Sputnik Latvija redakcijai kļuvis zināms, ka Latvijas Ebreju kopiena saņēmusi no Ģenerālprokuratūras krimināllietas materiālus par Herberta Cukura lomu Latvijas ebreju masveida iznīcināšanā Otrā pasaules kara gados.

Tuvāko nedēļu laikā Ebreju kopiena iepazīsies ar materiāliem un sniegs savu vērtējumu.

2006. gadā Ģenerālprokuratūra uzsāka izmeklēšanu pēc Latvijas Krimināllikuma 71. panta – "genocīds". Pēc trīspadsmit gadiem lieta tika izbeigta. Pēc Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurora Monvida Zelča teiktā, Cukura darbībās netika konstatēts noziedzīgā nodarījuma sastāvs.

Церемония возложения венков и цветов к памятнику Освободителям Риги в Пардаугаве, 22 февраля 2019 года - Sputnik Latvija
Viedoklis
Gaida, kad krievi aizbrauks: Lindermans par pieminekļa nojaukšanu un latviešu diskomfortu

No Krievijas, Vācijas un Brazīlijas saņemtajos materiālos (pēc prokurora apgalvojumiem, Izraēla no sadarbības atteikusies), nav atrasti pierādījumi tam, ka Cukurs būtu saistīts ar genocīdu.

Pirmskara Latvijā pazīstamais lidotājs Herberts Cukurs 1941. gadā brīvprātīgi pievienojās Arāja komandai - latviešu policijas dienesta SD vienībai, kas nodarbojās ar ebreju iznīcināšanu. Viņš bija atbildīgs par vienības transportu un ieroču noliktavu, kā arī bija sakaru virsnieks – uzturēja pastāvīgu kontaktu ar vācu militāro administrāciju.

Vairāk nekā trīs simti Arāja komandas locekļu tika notiesāti PSRS, bet pašam Viktoram Arājam Rietumvācijas tiesa 1979. gadā piesprieda mūža ieslodzījumu, viņš nomira cietumā. Herbertu Cukuru 1965. gadā  Urugvajā likvidēja Izraēlas specdienesta "Mossad" darbinieki.

Ģenerālprokuratūras lēmums atklāj plašas iespējas Cukura figūras tālākai glorifikācijai Latvijā, pārvēršot to par nacionālo varoni. Cukura meita Antinea Doloresa Cukurs-Risoto uzskata to par tēva reabilitāciju, tāpēc viņa nolēmusi atsākt cīņu par tiesībām pārapbedīt viņu Brāļu kapos Rīgā.

Ziņu lente
0