No lidostas – ar taloniem: MK apstiprinājis taksometru pārvadājumu noteikumus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Satiksmes ministrija cer līdz maijam sakārtot taksometru pārvadājumu nozari Latvijā.

RĪGA, 13. marts — Sputnik. Vakar Ministru kabinets apstiprinājis Autopārvadājumu likuma grozījumus, kuri paredz stingrākas prasības taksometru firmām, vēsta BNN.

Tagad pasažierim ir tiesības pārtraukt braucienu un atteikties no pakalpojuma apmaksas, ja automašīnā izslēgts skaitītājs vai taksometram piesaistītā mobile lietotne nestrādā tiešsaistes režīmā, informēja Satiksmes ministrijas pārstāve Iveta Kancēna.

Работа международного аэропорта Рига - Sputnik Latvija
Linkaits cer atrisināt problēmas ar taksometriem lidostā "Rīga" līdz 1. maijam

Turpmāk mobilās lietotnes, kas ļauj izsaukt taksometru ar balto numuru, tiks uzskatītas nevis par interneta platform (agregatoru), bet gan par komersantu, kas sniedz taksometra pakalpojumus. Tas ir, mobilajām lietotnēm būs jāpakļaujas noteiktām prasībām un kontrolei. Noteiktas prasības tīmekļvietnes vai mobilās lietotnes pakalpojuma sniedzējam reģistrēties VSAI "Autotransporta direkcija". Ja reģistrācija tiks anulēta, būs apturēta arī lietotnes darbība.

Izstrādāti arī stingrāki noteikumi taksometriem, kuri strādā starptautiskas nozīmes transporta infrastruktūras objektos (lidostas, autoostas, dzelzceļa stacijas un ostas). Pakalpojumus varēs sniegt pārvadātājs, kas varēs nodrošinās norēķinu ar tirdzniecības vietā iegādātu, Valsts ieņēmumu dienestā reģistrētu priekšapmaksu apliecinošu dokumentu. Pie tam maksai jābūt reģistrētai taksometra skaitītājā.

Taksometru pakalpojumu sniegšanai pārvadātājam jāatbilst noteiktām prasībām, piemēram, jānodrošina pakalpojumu piedāvājums visu diennakti, jāapkalpo personas ar invaliditāti, jānodrošina automašīnas ar 5-8 pasažieru vietām.

Paredzēts, ka pārvadātājs nosaka vienu tarifu (nolīgšanai, nobrauktais attālums, laiks) pārvadājumam no objekta visiem tā rīcībā esošajiem taksometriem.

Международный аэропорт Рига - Sputnik Latvija
Lidostā "Rīga" stājās spēkā jauni stāvvietas noteikumi

Likumā paredzēts atlaides slieksnis 50% apmērā, kas jāietver tarifos – tas ļaus ierobežot pārvadātāju iespējas piemērot atlaidi pēc brauciena, mākslīgi samazinot faktiskos ieņēmumus. Kontrolējošās institūcijas konstatējušas, ka nozarē vērojama atlaižu piešķiršana pat līdz 90% apmērā,  lai arī atlaide nav piemērota vispār.

Likums precizē arī prasības transportlīdzekļa aprīkojumam – tas nosaka, ka uz automašīnas virsbūves jānorāda pārvadātāja noteiktie pamattarifi. Salonā uz priekšējā paneļa tiek izvietots cenrādis, kurā norādīti tarifi ar iekļautām atlaidēm vai citām niansēm, kas ietekmē brauciena maksu. Piemēram, brauciens no lidostas, dienas vai nakts tarifs, tarifs daudzbērnu ģimenēm, personām ar invaliditāti utt., kā arī papildmaksa, ja tāda tiek piemērota.

Grozījumus plānots pieņemt līdz šī gada maijam.

Iepriekš starptautiskās lidostas Rīga teritorijā savus pakalpojumus varēja piedāvāt tikai noteiktām prasībām atbilstoši uzņēmumi. Cita starpā tiem bija vajadzīgas 50 vienādas krāsas automašīnas ar GPS reģistratoriem, kuru datiem var piekļūt arī lidosta. Turklāt lidosta iekasēja 100 tūkstošus eiro gadā par ielaišanu teritorijā.

Стоянка такси в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
"Dārgāk nekā Londonā": brauciens ar taksometru līdz Rīgas centram izmaksājis 30 eiro

Taču pēc pērnā gada septembrī Augstākās tiesas pieņemtā lēmuma par to, ka lidosta vairs nedrīkst nodarboties ar taksometru pakalpojumu organizēšanu savā teritorijā, tās teritorija tika atvērta visiem taksistiem.

Situāciju apgrūtina arī tas, ka no 1. jūnija pašvaldības vairs nevar noteikt taksometru pārvadājumu cenu "griestus" un uzņēmumi ieviesa peldošos tarifus. Pārvadātāju apetīte pieauga tiktāl, ka par braucienu no lidostas līdz centram var pieprasīt par 40-50 eiro. Savukārt taksometru rinda Rīgas lidostā periodiski tiek noregulēta ar 90. gadu metodēm – ar dūru un asaru gāzes palīdzību.

Iepriekš satiksmes ministrs Tālis Linkaits paziņoja, ka taksometra pakalpojumu problēmu starptautiskajā lidostā Rīga un citos stratēģiski nozīmīgos objektos iespējams atrisināt, ieviešot fiksētas cenas taksometru pārvadājumiem no šiem punktiem.

Ziņu lente
0