Linkaits cer atrisināt problēmas ar taksometriem lidostā "Rīga" līdz 1. maijam

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasРабота международного аэропорта "Рига"
Работа международного аэропорта Рига - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Satiksmes ministrijas vadītājs Tālis Linkaits salīdzināja taksometru darbu Rīgas lidostā ar bandītu biznesu deviņdesmito gadu stilā, un paziņoja, ka cer sakārtot šo sektoru līdz maijam.

RĪGA, 12. marts — Sputnik. Satiksmes ministrs Talis Linkaits LTV raidījuma Rīta Panorāma ēterā ir norādījis, ka pēc viņa domām ir nepieciešams pastiprināt prasības pret starptautiskajā lidostā strādājošajiem taksometriem, neskatoties uz Tieslietu ministrijas iebildumiem attiecībā uz grozījumiem Autopārvadājumu likumā. Tālākais ir atkarīgs no tā, ko nolems valdība un Saeima, taču Linkaits uzskata, ka situācija ar taksometriem lidostā ir iespējams sakārtot jau šajā pavasarī.

Atgādinām, ka 5. martā Tieslietu ministrijas iebildumu dēļ valdība atlikusi grozījumus Autopārvadājumu likumā. Tieslietu ministrs Jānis Bordāns atzina, ka Satiksmes ministrijas izstrādātie grozījumi ir svarīgi un nepieciešami, tomēr paudis bažas par iespējamo likuma normu interpretāciju: likumprojektā nav paredzēts licences anulēšanas mehānisms, tāpēc var rasties iespēja, ka atbildīgās institūcijas varētu patvaļīgi anulēt licences.

"Takšu bizness joprojām mums Latvijā diemžēl ir deviņdesmito gadu stilā, savukārt jurisprudence vēlas, lai mēs ar 21.gadsimta samērības metodēm attiektos pret šiem bandītiem," - teica Linkats, komentējot Tieslietu ministrijas iebildumus.

Pēc viņa vārdiem, 12. martā valdība izskatīs grozījumus likumā. Linkaits uzskata, ka tālākās korekcijas likumprojektā veiks Saeima. Ministrs uzsvēra, ka grozījumu pieņemšana ir atkarīga no parlamenta darbības ātruma, un cer, ka grozījumi stāsies spēkā 1. maijā.

Attiecībā uz shuttle autobusiem šis temats kādas piecas reizes tika apspriests ar Rīgas domi un Rīgas satiksmi (RS), taču tie neesot bijuši atvērti iespējai paildzināt 22. autobusa kursēšanas grafiku, pastāstīja Linkaits. Kad RS vadīja Anrijs Matīss, tika pieļauta iespēja sadarboties ar lidostu un izveidot tai piemērotus maršrutus.

"Situācija Rīgā ir tāda, ka ir grūti pateikt, kas tur galā iznāks," - rezumēja ministrs.

Такси - Sputnik Latvija
"Divi eiro par kilometru – tas ir daudz": kas notiek ar taksometriem Latvijā

Iepriekš starptautiskās lidostas Rīga teritorijā savus pakalpojumus varēja piedāvāt tikai noteiktām prasībām atbilstoši uzņēmumi. Cita starpā tiem bija vajadzīgas 50 vienādas krāsas automašīnas ar GPS reģistratoriem, kuru datiem var piekļūt arī lidosta. Turklāt lidosta iekasēja 100 tūkstošus eiro gadā par ielaišanu teritorijā.

Taču pērnā gada septembrī Augstākās tiesas pieņemtā lēmuma par to, ka lidosta vairs nedrīkst nodarboties ar taksometru pakalpojumu organizēšanu savā teritorijā, tās teritorija tika atvērta visiem taksistiem.

Situāciju apgrūtina arī tas, ka no maija mēneša ar taksometru licencēšanu nodarbojas plānojuma reģioni. Beigās iznāca tā, ka par braucienu līdz centram ar jebkādas kvalitātes automašīnu vadītājs var pieprasīt jebkuru summu, ja pasažieris neskatās cenrādī, un 12 eiro vietā dažiem nākas maksāt divas-trīs reizes vairāk.

Iepriekš satiksmes ministrs Tālis Linkaits paziņoja, ka taksometra pakalpojumu problēmu starptautiskajā lidostā Rīga un citos stratēģiski nozīmīgos objektos iespējams atrisināt, ieviešot fiksētas cenas taksometru pārvadājumiem no šiem punktiem.

Международный аэропорт Рига - Sputnik Latvija
Lidostā "Rīga" stājās spēkā jauni stāvvietas noteikumi

Jukas taksometru pakalpojumu nozarē ilgst vairāk nekā gadu: patlaban cīņa par maksātspējīgiem klientiem pie Rīgas lidostas un Rīgas brīvostas jau rit 90. gadu garā.

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka no 2019. gada 1. maija taksistiem Latvijā būs pienākums vēl pirms brauciena uzsākšanas informēt pasažieri par pārvadātāja tarifiem.

Izņemot mašīnas virsbūvi, informāciju par tarifiem būs nepieciešams izvietot arī uz transportlīdzekļa priekšējā paneļa. Ja pārvadātājs noteicis vairākus tarifus, tad informācijai par tiem arī jābūt izvietotai salonā.

Noteiktas arī prasības vizuālajai informācijai par tarifiem – burtu un ciparu izmērs nedrīkst būt mazāk par 40 mm, turklāt uzrakstam ir jābūt veiktam kontrasta krāsā attiecībā uz automobiļa vai fona pamatkrāsu.

Ziņu lente
0