Par spīti sinodei kā Latvijas armijā tika sagaidīta pirmā kapelāne

© Sputnik / Sergey MelkonovНашивка Военной полиции на парадной форме
Нашивка Военной полиции на парадной форме - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kāpēc militārās policijas kapelāna amatā iecelta sieviete, un ko šis amats nozīmē sievietei luteriskajā baznīcā.

RĪGA, 8. marts — Sputnik. Kopš janvāra Latvijas armijā ir jauna kapelāne – vecākā leitnante Estere Pumpura, stāsta skaties.lv. Pirmo reizi valsts vēsturē Latvijas armijā garīgo aprūpi uzņēmusies sieviete.

"Es nekad mūžā neesmu pārbaudīta tik daudz, kā šī pusgada laikā," – pastāstīja kapelāne.

Pēc vairākām pārrunām un armijas testiem, Pumpura beidzot tika pieņemta Nacionālo bruņoto spēku militārās policijas kapelāna amatā.

"Man tētis un brāļi bijuši zemessargi ilgus gadus, un blakus tās lietas ir notikušas," – Estere atklāja, ka ar armiju mazliet pazīstama, taču daudz kas tomēr ir jauns.

Sākotnējie iespaidi ir pozitīvi.

Приготовление пищи на кухне - Sputnik Latvija
Pasaules Bankas ziņojums: Latvijā vīrieši un sievietes ir vienlīdzīgi

"Visi mani sagaidījuši ļoti draudzīgi, neesmu saskārusies ar tādu situāciju – tāpēc, ka esmu sieviete, tāpēc mazāk kompetenta vai nespētu kaut ko izdarīt," – pastāstīja NBS militārās policijas jaunā kapelāne.

Lēmums pieņemt vai atteikties no piedāvājuma ieņemt šo amatu Esterei bija jāpieņem aizvadītajā jūnijā, dažu dienu laikā.

Lēmumu pretendēt uz šo amatu Estere Pumpura pieņēma ātri.

"Mani tas interesēja, es esmu veselu pētījumu uzrakstījusi par kapelānu darbu," – teica kapelāne.

Bruņoto spēku virskapelāns Elmārs Pļaviņš paskaidroja, ka iecere kapelāna amatā pieņemt sievieti nācis no bruņoto spēku vadības.

"Man teica, kāpēc nav neviena sieviete pa šiem ilgajiem gadiem virskapelāna kungs? Es teicu, viss būs," – atcerējās Pļaviņš.

Šajā gadījumā izrādījās, ka bruņoto spēku vadības lēmums ir noteicošāks par luterāņu baznīcas sinodi, kas 2016. gadā aizliedza ordinēt sievietes mācītāja amatā.

Taču kapelāns ir baznīcas kalps ārpus baznīcas, tāpēc luteriskās baznīcas vadība bija spiesta samierināties ar kapelānes iecelšanu amatā.

"Šis ir jautājums tikai par kapelānu dienestu, un, kad šo informāciju saņēma arhibīskaps, tad nekāda negatīva reakcija nebija," – teica Pļaviņš.

Девушка в библиотеке - Sputnik Latvija
Lielākā daļa zinātnieku Latvijā ir sievietes

"Man liekas, šis Esteres fenomens ir īpašs," - teica Iļģuciema sieviešu cietuma ilggadējā kapelāne Rudīte Losāne.

Viņa uzskata, ka Pumpures iecelšana bruņoto spēku kapelānes amatā ir svarīgs pavērsiens: laikā, kad luteriskās baznīcas vadība cenšas ierobežot sievietes, jauna sieviete kļūst par kapelāni vietā, kur tas līdz šim tas gandrīz nebija domājams.

Losāne paskaidroja, ka galvenais iemesls, kāpēc sieviete nevar ieņemt kapelāna vietu, ir tas, ka sieviete nevar audzināt un garīgi vadīt vīrieti. Pēc viņas domām, sieviete kapelānes amatā ir kliedzošs fakts pēc baznīcas lieguma.

Armijas kapelāna pienākumi nav viegli. Esterei ir jābūt kopā ar karavīriem. Ja viņi dosies misijā uz kādu karsto punktu, viņiem sekos arī Pumpure.

Ziņu lente
0