Sākts kriminālprocess pret Tatjanu Ždanoku

© Sputnik / Sergey MelkonovТатьяна Жданок на акции протеста в Риге против социального и национального неравенства в Латвии. 12 января 2019 г.
Татьяна Жданок на акции протеста в Риге против социального и национального неравенства в Латвии. 12 января 2019 г. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kriminālvajāšana iniciēta pēc debatēm Eiropas Parlamentā "Politiskā vajāšana Baltijas valstīs".

RĪGA, 7. marts — Sputnik. Valsts drošības dienests (VDD) saskaņā ar Eiropas Parlamenta deputātes Ineses Vaideres iesniegumu ierosinājis kriminālprocesu par etniskā naida kurināšanu, informēja Eiropas Tautas partijas pārstāvis Ģirts Salmgriezis.

Факельное шествие 18 ноября в Риге - Sputnik Latvija
Viedoklis
Naciķu slēptie sapņi: simt krievi nobeigti, 30 tūkstoši iespundēti koncentrācijas nometnēs

Aģentūra BNN vēsta, ka 28. februārī VDD ierosinājis kriminālprocesu saskaņā ar Krimināllikuma 78. panta pirmo daļu (par darbību, kas vērsta uz nacionālā, etniskā, rasu vai reliģiskā naida vai nesaticības izraisīšanu).

"Par saviem vārdiem ir jāatbild. Uzsāktais kriminālprocess ir tikai likumsakarīgs sākums situācijas risināšanā, kad Ždanoka ar domubiedriem Lindermanu un Gapoņenko veic darbības, kas šķeļ mūsu sabiedrību. Droši vien viņi mēģinās kriminālprocesa uzsākšanu saistīt ar vārda brīvības ierobežošanu. Tomēr šim gadījumam nav nekā kopīga ar vārda brīvību - nacionālā naida vai nesaticības izraisīšana ir kriminālpārkāpums, par ko ir jāsaņem sods atbilstoši likumam," – apgalvoja Vaidere.

Debatēs Eiropas Parlamentā "Politiskā vajāšana Baltijas valstīs" 20. februārī Tatjana Ždanoka teica: "Mēs esam secinājuši, ka krievi un krievvalodīgie (Latvijā – red.) ir tādā situācijā, kā ebreji pirms Otrā pasaules kara. Mūs soda". Debates organizēja EP deputāts, Latvijas Krievu savienības pārstāvis Miroslavs Mitrofanovs.

Pērn pret T.Ždanoku jau ierosināta lieta par Latvijas vecāku sapulci, kurā viņai piešķirts aizdomās turamās statuss.

Vislatvijas vecāku sapulce notika Rīgā 31. martā. Vecāki nolēma visiem spēkiem pretoties izglītības ministra Kārļa Šadurska skolu reformai, kura paredz mācības latviešu valodā vidusskolās. Sapulci organizēja Latvijas Krievu savienība un Krievu skolu aizsardzības štābs. Tajā uzstājās politiķi, sabiedriski cilvēki un vienkārši skolēnu vecāki. Viņi pauda viedokli par to, kas notiks, ja mācības nenotiks dzimtajā valodā, un ko darīt, lai šo procesu apturētu.

Татьяна Жданок выступает на первомайской демонстрации Штаба защитников русских школ в Риге - Sputnik Latvija
Politika
Ždanoka: daudzi Latvijā patiešām izturas pret krieviem ar naidu

Drošības policija dažu klātesošo runās saskatīja etniskā naida kurināšanas pazīmes un uz valsts varas gāšanu vērstas darbības. Piemēram, izmeklētājus ieinteresēja sabiedriskā aktīvista, krievu skolu aizstāvja Vladimira Lindermana aicinājumi radikalizēt protestus. Pats sabiedriskais darbinieks sapulcē paskaidroja, ka runa ir par pilsoniskās nepakļaušanās akcijām.

DP iniciēja kriminālprocesu sakarā ar Latvijas vecāku sapulci. V.Lindermans bija arestēts no 2018. gada 10. līdz 21. maijam. Arestēts bija arī Aleksandrs Gapoņenko, kurš cietumā pavadīja vairāk nekā četrus mēnešus. Pēc atbrīvošanas viņam tika piemērots aizliegums izbraukt no Latvijas bez prokurora atļaujas un pienākums ziņot par dzīves vietas maiņu. Janvārī tiesa nodeva Gapoņenko lietu prokuratūrai.

Ziņu lente
0