Politika

Kaulēties atļauts: Nacionālās apvienības saraksta līderis sapņo kļūt par eirokomisāru

CC BY 2.0 / www.GlynLowe.com / The European Commission - Berlaymont BuildingЕвропейская комиссия - здание Берлаймонт
Европейская комиссия - здание Берлаймонт - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kādas ir Roberta Zīles iespējas nomainīt omulīgo krēslu Eiroparlamentā uz prestižāku vietu Eirokomisijā.

RĪGA, 3. marts – Sputnik, Andrejs Solopenko. Nacionālā apvienība par Eiroparlamenta (EP) vēlēšanu saraksta līderi izvirzījusi savu ilggadējo eirodeputātu Robertu Zīli, kurš neslēpj, ka vēlētos nomainīt šo amatu uz eirokomisāra amatu no Latvijas.

Zīle ir viens no Latvijas eiroparlamentāriešiem ar vislielāko pieredzi. Pirmo reizi šajā struktūrā viņš tika ievēlēts 2004. gadā, toreiz vēl no partijas TB/LNNK, un jau trešo sasaukumu pēc kārtas nemainīgi pārstāv tajā savus vēlētājus. Gaidāmajās Eiroparlamenta vēlēšanās viņš atkal būs Nacionālās apvienības saraksta līderis, un viņam ir labas izredzes pagarināt savu mandātu.

Taču šoreiz Zīle paziņoja, ka vēlētos pāriet darbā Eirokomisijā, kļūstot par eirokomisāru no Latvijas. Acīmredzot, eirodeputātu sācis garlaikot viņa darbs, un viņš ar prieku pārietu prestižākā amatā Eiropas struktūrās, atdodot savu mandātu. Tādēļ nav izslēgts, ka vēlēšanās viņš piedalās tikai elektorāta piesaistīšanai. Tādā gadījumā no Nacionālās apvienības EP nokļūs pavisam citi cilvēki.

Garantēts Eiroparlamentā

Jo par to, ka Nacionālā apvienība noteikti iegūs savu pārstāvniecību EP, īpašu šaubu nav. Kā uzskata politologs Filips Rajevskis, šim spēkam vienmēr ir stabils elektorāts, kurš tradicionāli balso par to visās vēlēšanās.

"Nacionālajai apvienībai, līdzīgi "Saskaņai", ir savs garantētais mandāts. Un šajā gadījumā vismaz vienu vietu viņi noteikti iegūs, un par deputātu kļūs Roberts Zīle – viņu nemainīgais eirolīderis," atzīmēja Rajevskis.

Pēc viņa sacītā, ja paskatās uz iepriekšējo Eiropas vēlēšanu rezultātiem, Nacionālajai apvienībai pietrūka pavisam nedaudz balsu līdz divu deputātu mandātu iegūšanai, kas acīmredzami liecina par plašu to saraksta līdera atbalstu vēlētāju vidū. Patiešām, Robertam Zīlei ir liela pieredze, kā arī, salīdzinot ar dažiem nacionāli noskaņotiem Saeimas deputātiem no Nacionālās apvienības, tādiem kā Jānis Dombrava vai Jānis Iesalnieks, ir mērenākas pozīcijas politiķis.

Вилнис Кирсис - Sputnik Latvija
Politika
Ķirsis: Ušakova vieta ir cietumā, nevis Eiroparlamentā

"Zīle – tas ir tas kandidāts, pateicoties kuram Nacionālā apvienība var paplašināt savu elektorāta bāzi un piesaistīt tos, kas gatavs balsot par nacionālo ideju, taču nevēlas atbalstīt nacionālradikāļus. Nedrīkst izslēgt to, ka pareizi sarīkotas priekšvēlēšanu kampaņas gadījumā, šoreiz partija var iegūt arī divas vietas," uzskata politologs.

Taču, pēc eksperta domām, dēļ tā, ka daudzi politiskie spēki šoreiz izvirzījuši vēlēšanām pietiekami stipru sastāvu, konkurence par otru deputāta mandātu ļoti stipri pieaugs. Jo, lai iegūtu vienu vietu, partijām jāiegūst vismaz 5% balsu, savukārt divu vietu iegūšanai viņām ir nepieciešams apmēram trīskārt vairāk balsu. Tas nebūs viegli, ņemot vērā, ka visu partiju sarakstos ir populāri kandidāti.

Augošās ambīcijas

Tajā pašā laikā Nacionālās apvienības vadība paziņoja, ka plāno nevis vienkārši saglabāt vietu Eiroparlamentā, bet gan uzvarēt vēlēšanās un ievest tajā trīs deputātus, ievērojami pastiprinot savu pārstāvniecību. Tiesa, Rajevskis pietiekami skeptiski attiecās pret šo ideju, paziņojot, ka esošajā situācijā nevienai partijai nav reālu perspektīvu iegūt šādu vietu skaitu.

"Trīs mandāti – tie nav 15%, bet apmēram 30%. tas ir ļoti liels balsu skaits. Raugoties uz partiju konkurenci, iegūt šīs balsis būs praktiski neiespējami," uzsvēra viņš.

Вячеслав Домбровский  - Sputnik Latvija
Politika
Dombrovskis pastāstīja, kāpēc "Saskaņai" nepieciešama "rokāde" pirms EP vēlēšanām

Tāpēc varbūtība, ka Nacionālā apvienība iegūs tik lielu vietu skaitu, ir minimāla. Taču par diviem deputātiem partija pilnīgi droši var pacīnīties. Izņemot Zīli līderu trijniekā ir kultūras ministre Dace Melbārde un žurnālists Ansis Pūpols. Tāpat kandidātu sarakstā ir daudzi Saeimas deputāti, piemēram, Edvīns Šnore. Pēc Rajevska domām, tas, ka viņi salasījuši pazīstamus politiķus, liecina, ka viņi ir noraizējušies par vēlētāju mobilizāciju, kā arī par vēlmi iegūt kaut vai divus mandātus. Bet, kā uzskata politologs, iespējas kļūt par otro eirodeputātu ir daudziem kandidātiem.

"Pagājušajā vēlēšanās Šnore no ceturtās vietas pacēlās uz otro. Protams, šobrīd viņš ir mazāk aktīvs, nekā pirms pieciem gadiem, bet vienalga es domāju, ka viņš var pacīnīties par eirodeputāta krēslu. Tāpat aktīvi kampaņu rosinās arī Pūpols, un Melbārfe arī ir pietiekami populāra viņu vēlētāju vidū, kas liecina par nopietnu konkurenci par otro vietu," atzīmēja eksperts.

Taču visi šie kandidāti ir zināmi ar savu aso pret krieviem vērsto retoriku, un viņu ievēlēšana acīmredzami nenāks par labu Latvijas nacionālajām minoritātēm. Tāpēc, ja Zīle tomēr iegūs eirokomisāra amatu, tad par Eiroparlamenta deputātu kļūs kāds no radikālākiem politiķiem. Savukārt, ja Nacionālā apvienība iegūs divus mandātus, tad radikāli noskaņoto politiķu skaits pieaugs divas reizes.

Kaulēties atļauts

Pēc Rajevska domām, Zīlei piemīt nepieciešamā pieredze eirokomisāra darbam, un daudz būs atkarīgs no viņa partijas vienošanās spējām ar koalīcijas partneriem.

"Ja mēs palūkosimies uz viņa kvalifikāciju un viņa imidžu gan Latvijā, gan Eiropā, tad viņa iespējas kļūt par eirokomisāru ir ļoti labas. Taču par šķērsli viņam var kļūt pārējās valdošās partijas, kuras vēlas iegūt šo amatu saviem kandidātiem," pateica Rajevskis.

Un ja Nacionālā apvienība vēlēsies nosūtīt Zīli Eirokomisijā, viņiem nāksies meklēt kompromisu ar citām valdības partijām, kas var nebūt viegli, jo Nacionālajai apvienībai jau ir augsti amati varasiestādēs – Saeimas spīkera amats, tostarp.

"Man nav līdz galam skaidrs, kā šajā gadījumā var notikt kaulēšanās. Tāpēc domāju, ka saistībā ar eirokomisāru būs ļoti nopietnas pārrunas," atzīmēja eksperts.

Turklāt, Nacionālā apvienība vēlas, lai par Latvijas prezidentu kļūst Eiropas tiesas tiesnesis Egīls Levits. Tiesa, kā uzskata Rajevskis, Levits nav Nacionālās apvienības loceklis, un viņš neņemtos dēvēt viņu par viņu cilvēku, kaut gan "šīs partijas ideoloģiskie uzskati Levitam ir tuvi".

Флажки ЕС, Латвии и России - Sputnik Latvija
Eiroparlamenta komiteja – Latvijai: bērniem jāmācās dzimtajā valodā

Domājam, ka, ja Nacionālā apvienība stipri uzstās uz Levita izvirzīšanas, kā kandidāta no visas koalīcijas, tad tas arī apgrūtinās Zīlei ceļu eirokomisāros.

Tādā gadījumā absolūti iespējams, ka Zīles vārdi par darbu Eirokomisijā ir nekas vairāk kā vien virzīšanas veids, kura mērķis ir vēlētāju piesaistīšana, jo cīņa par konservatīvo latviešu elektorātu partiju starpā sola būt ļoti asa. Taču nevar izslēgt, ka, ja Nacionālajai apvienībai izdosies iegūt daudz balsu vēlēšanās, tad tas novedīs pie viņu pozīcijas pastiprināšanās eirokomisāra amata kandidāta pārrunās, un viņi acīmredzami var vēlēties iegūt sev arī šo amatu.

Ziņu lente
0