Puse meiteņu Latvijā nesaņem vakcīnu pret papilomas vīrusu, kas izraisa vēzi

© Sputnik / Дмитрий ДубинскийДевушки
Девушки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts apmaksā vakcīnu pret cilvēka papilomas vīrusu meitenēm līdz 18 gadu vecumam un dzemdes kakla vēža profilaktiskās apskates pieaugušām sievietēm.

RĪGA, 27. februāris — Sputnik. Kopš 2010. gada Latvijā pieejama bezmaksas vakcīna pret cilvēka papilomas vīrusu (HPV) meitenēm, kas samazina dzemdes kakla vēža risku, taču vakcinēto meiteņu skaits nesasniedz ne pusi konkrētā vecuma meiteņu, stāsta Jauns.lv.

Сотрудница больницы - Sputnik Latvija
Desmit globāli veselības draudi: no kā jābaidās Latvijai

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska pastāstīja, kas tā ir par vakcīnu un kāpēc to ieteicams izmantot.

Pasaules veselības organizācijas (PVO) rīcībā esošie dati liecina, ka dzemdes kakla vēzis ieņem otro vietu ļaundabīgo audzēju sarakstā sievietēm. 2018. gadā aptuveni 311 tūkstoši sieviešu mirušas no šī veida audzēja, vairāk nekā 85% no viņām dzīvojušas valstīs ar zemiem un vidējiem ienākumu. Gandrīz 100% gadījumu dzemdes kakla vēža izraisītājs ir HPV.

Neviena vakcīna nepasargā no jebkura tipa HPV. Izstrādātas trīs veidu vakcīnas, kas pasargā no 2, 4 un 9 veidu visvairāk izplatītajiem vīrusiem. Latvijā valsts apmaksā 12-18 gadus vecām meitenēm vakcīnu pret divu visvairāk izplatīto tipu vīrusiem, kas samazina vēža risku apmēram par 75%. Igaunijā un citās ES valstīs tiek apmaksāta vakcīna pret 9 tipu HPV, kas samazina dzemdes kakla vēža risku apmēram par 90%.

Vakcīnas drošību apstiprinājušas tādas organizācijas kā Pasaules Veselības organizācija, ASV Pārtikas un zāļu pārvalde un Eiropas Zāļu aģentūra.

"Vakcīna nesatur nedz vēža daļiņas, nedz paša vīrusa daļiņas. Tā atdarina dabīgā vīrusa struktūru, taču tā kā nesatur vīrusa DNS, tāpēc nav ne mazākās iespējas, ka vakcīna izprovocēs saslimšanu ar CPV," – paskaidroja mediķe.

Вакцинация - Sputnik Latvija
Vairāk nekā trešdaļa Latvijas iedzīvotāju netic vakcinācijas labumam

Zavadska informēja, ka HPV izraisītās slimības apdraud arī vīriešus, tāpēc vakcinēties nāktos abu dzimumu pārstāvjiem. Sievietēm risks inficēties ar HPV ar gadiem sarūk, bet vīriešiem tas ir stabils visu mūžu. Taču Latvijā vakcīnu apmaksā tikai meitenēm. Tas saistīts ar pieejamo finansējumu.

Sievietēm pēc 30 gadu vecuma PVO iesaka profilaktisko izmeklēšanu, kas Latvijā tāpat tiek apmaksāta no valsts budžeta. Pērn dzemdes kakla vēža profilaktisko apskati veica 39% slimnīcu uzaicināto sieviešu.

Ziņu lente
0