Bondars apstiprinājis plānus: budžeta izdevumus samazinās uz pedagogu algu rēķina

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Budžets 2019. gadam Latvijā ir ar deficītu, jāmeklē iespējas samazināt izdevumus. Šī iemesla dēļ agrākās valdības apstiprinātais pedagogu algu palielināšanas grafiks, domājams, netiks īstenots.

RĪGA, 26. februāris — Sputnik. Valsts budžetā nav lieku 9 miljonu eiro pedagodu algu palielināšanai no 1. septembra, kas bija ieplānota agrākās valdības apstiprinātajā grafikā, intervijā LTV atklāja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars.

Šonedēļ Saeimas komisijā plānots apspriest 2019 .gada valsts budžetu ar finanšu ministru Jāni Reiru, un, domājams, jau aprīļa sākumā budžets balsojumā gūs Saeimas vairākuma atbalstu, teica Bondars.

Здание Кабинета министров Латвии в Риге - Sputnik Latvija
Valdība apstiprinājusi budžeta projektu 2019. gadam

Viņš pauda cerību, ka Saeima, izskatot budžeta projektu, izvairīsies no tā sauktajām deputātu kvotām. Savukārt jautājumā par iespēju palielināt pedagogu algas Bondars izteicās skeptiski: šiem nolūkiem nepieciešamos deviņus miljonus eiro šā gada budžetā diezin vai izdosies atrast.

Valsts budžeta izstrāde ir valdības ziņā, bet Saeima novērtē, vai dokuments izstrādāts atbilstošā kārtībā, norādīja Bondars.

Patlaban politiķiem nekas nav dalāms, uzsvēra M.Bondars. 

Saeimas Budžeta un finanšu komisijas vadītājs atgādināja, ka šā gada budžets būs ar deficītu, un tēriņus nāksies samazināt.

Iepriekš Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga pastāstīja, ka arodbiedrības padomes sēdē tās locekļi vienbalsīgi nolēmuši, ka jāaizstāv savas tiesības un jāpanāk grafikā paredzēto noteikumu izpilde. Ja līdz 2019. gada marta sākumam valsts budžetā netiks rasti līdzekļi pedagogu algu palielināšanai, aprīlī tiks rīkota protesta akcija, pēc tās – iespējams, arī streiks. Vanaga piebilda, ka streika laikā skolotāji nepieskatīs skolēnus, kā to darīja 2015. gadā.

Pērnā gada augusta beigās LIZDA izdevās panākt no koalīcijas solījumu izpildi par minimālo algu palielināšanu skolotājiem, un tehniskajā budžetā šāds pieaugums patiešām tika paredzēts. Taču jaunā budžeta apspriešanas laikā valdība atzina, ka naudas algu palielināšanai nav.

Ziņu lente
0