Divpadsmit dienas bez ēdiena: Aināra Kadiša cīņa pret sistēmu

© Sputnik / Sergey MelkonovАйнарс Кадишс проводит голодовку у здания кабинета министров в Риге
Айнарс Кадишс проводит голодовку у здания кабинета министров в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā sistēma pieteikusi karu pie Ministru Kabineta protestējošajam Aināram Kadišam, turklāt visās frontēs: iesaistīti dažādas policijas un specdienestu apakšvienības, kā arī iesaistīti valsts mediji, kuri savos televīzijas sižetos izkropļo viņa pagātni, savukārt esošo akciju saista sākumā ar politisko marginālu izdarībām, pēc tam ar Krievijas propagandu.

RĪGA, 24. februāris – Sputnik, Jevgēņijs Ļeškovskis. Pēc tam, desmitajā protesta dienā pašvaldības un valsts policijas pārstāvji aizveda Aināru Kadišu uz iecirkni un salauza svešu telti, kurā viņš spēlēja "guļošā politiķa" lomu, viņš badastreiku neapturēja – un, kā pats saka, kļuvis tikai dusmīgāks.

Valsts sevi ietiepīgi aizstāv

Kadišs jau aizvadījis divpadsmit badastreika dienas un dzer tikai siltu ūdeni. Visas dienas viņš atradās līdzšinējā vietā – alejā pie Ministru Kabineta. Aizpagājušo nakti viņš pirmo reizi pavadīja telpās pie kāda sava paziņas, kurš dzīvo netālu. Pēdējais – pasākums badastreiku pieteicējām ir piespiedu kārtā, jo valsts ar Rīgas domes atbalstu pieņēma attiecīgus likumus, kuri izslēdz visdažādākās mierīga protesta formas.

Айнарс Кадишс проводит голодовку у здания кабинета министров в Риге - Sputnik Latvija
Deviņas dienas Kadiša mūžā: "neredzamā" badastreika hronika

Piemēram, Rīgas robežās naktī atrasties teltī nedrīkst, savukārt gulēšana tajā vispār draud ar administratīvās lietas iesākšanu. Uz krēsla protestēt diennakts režīmā arī nevar. Pirmkārt, "mēbeļu klātbūtne" jāsaskaņo ar varasiestādēm, otrkārt, uz tā drīkst tikai sēdēt, taču pamēģini naktī kaut vai stundiņu pasnaust – uzreiz iesāks lietu. Diennakts režīmā Rīgā nedrīkst protestēt pat uz sola: atkal, ja aizmigsi, – sods.

Citiem vārdiem sakot, gan valsts, gan Rīgas dome nodrošinājušas sevi no vispopulārākajām un izplatītākajām protestu formām demokrātiskās valstīs. Badoties tu jau drīksti kaut vai gadu, taču tik pat daudz tev nav arī jāguļ. Pretējā gadījumā – paņems uz policijas iecirkni un "saliks kopā" lietu.

"Beigās, man tagad nekas neatliek, kā vien naktī kaut vai uz dažām stundām iet uz māju netālu no šejienes, lai nedaudz pasnaustu, un pēc tam atkal atgriežos pie Ministru Kabineta, kur turpinu badoties," pastāstīja Kadišs.

Viņš saka, ka katru dienu badošanās padodas arvien grūtāk, it īpaši ziemā. Sākumā viņš, kā pats atzinās, nedomāja, izturēs pat septiņas badastreika dienas, taču, izrādījās, ka viņa organisms spēj pat vairāk.

"Es lūk šodien no rīta pamodos, atnācu pie Ministru Kabineta, domāju, ka salūzīšu un vairs nespēšu badoties. Taču man uzreiz sāka nākt klāt dažādi cilvēki, atbalstīt, sarunāties. Viņi dāsni dalījās ar mani savā enerģijā, un tagad es saprotu, ka nepārtraukšu savu protesta akciju vēl ilgi," saka Kadišs.

"Vara smīn caur šādiem purniem"

Alejā tagad nav telts, toties nelieli plakāti ar Kadiša aicinājumiem valstij – palikuši. Kopš vakardienas aleju rotā vēl viens plakāts – ar Ģirta Zvirbuļa fotogrāfiju – valsts televīzijas LTV1, galma raidījuma "Panorāma" korespondentu. Šim raidījumam Kadiša desmitajā badastreika dienā tomēr pagadījās ieraudzīt viņu tieši pie Ministru Kabineta, kur LTV1 žurnālisti mēdz būt teju vairākas reizes dienā, un veltīt viņam sižetu.

Uzrakstā ar korespondenta fotogrāfiju rakstīts: "Viņš apmeloja Aināru Kadišu raidījumā "Panorāma", "Žurnālists, kas kalpo sistēmai" un "Vara smīn caur šādiem purniem".

Sižetā valsts telekanāla žurnālistam izdevās izveidot tādu Kadiša tēlu, ka, liekas, par pēdējo atliek tikai anekdotes stāstīt. Sižetā nav neviena vārda par akcijas idejas sastāvdaļu, bet gan tikai par Kadiša personīgo problēmu: Valsts ieņēmumu dienests, nepabrīdinot viņu, atņēma viņam visu līdz pēdējam centam – sākumā iesaldēja viņa kontu SEB bankā, un pēc tam pārskaitīja valsts budžetā visus viņa ietaupījumus.

Айнарс Кадишс проводит голодовку у здания кабинета министров в Риге - Sputnik Latvija
Aināra Kadiša septiņas dienas: absurda valstība un viens badastreikā pret to

Žurnālists pat necentās noprecizēt niansi, ka ar Kadišu vairākas reizes sarunājās divi ministri – IeM vadītājs Sandis Ģirģens un Labklājības ministrijas vadītāja Ramona Petraviča, kā arī daudzi parlamentārieši gan no valdošajām, gan no opozīcijas partijām.

Viņi visi piedāvāja viņam izbeigt badastreiku, novākt telti un iet pie viņiem uz kabinetiem, kur politiķi ar juristiem obligāti palīdzēs "atrast kompromisu ar VID". Taču Kadišs atteica visiem, jo, kā pats saka: ja pieņemtu viņu piedāvājumu, tad nodotu pats savus uzskatus. Un tāpat nodomātu daudzi citi cilvēki, kuri viņam noticēja un atbalsta viņa pozīciju. Īsāk sakot, badastreiku viņš tā arī neizbeidza, un telti arī nebūtu novācis, ja ne policijas "palīdzība".

Kadišs iepriekšējā dzīvē – pirms traģiskā stāsta, kad izšķīrās ar sievu, apglabāja divus dēlus un pārdzīvoja onkoloģisko saslimšanu, – vienmēr bija ļoti aktīvs cilvēks, piemēram, pats apceļoja puspasauli, rakstīja par to gan grāmatās, gan dažādās publikācijās.

Kā publicists un filozofs Kadišs sen ir pazīstams Latvijā gan latviešu, gan krievu vidē. Taču LTV1 žurnālists nepievērsa uzmanību, ka visi Kadiša ceļojumi bija pirms viņa dzīves traģiskā stāsta un VID rīcības. Sižetā korespondents stāsta: kā cilvēks, kurš saka, it kā dzīvojot bez naudas, var apceļot pasauli? Vai valsts žurnālists nejauši apmaldījies laikā? Diez vai.

"Tāds nedrīkst būt īsts latvietis"

Korespondents sižetā tieši saka, ka Kadiša protests kā magnēts "pievelk dažādus politiskos marginālus". Tā viņš, acīmredzot, izsakās par Kadiša biedra Valentīna Jeremejeva nepolitisko sabiedrisko organizāciju "Tautas varas fronte", kura atbalsta Aināru – domubiedru starptautiskā kustībā "dzeltenās vestes".

Un, protams, Latvijas Televīzija nodotu savus principus, ja sižetā korespondents nebūtu atkārtojis slaveno oficiālo Latvijas uzstādījumu: valstī viss ir lieliski, taču to nomelno Kremļa propagandisti. Sižetā Ģirts Zvirbulis saka, ka Krievijas propagandas mediji, piemēram, Sputnik, vēlas ar Kadiša badastreika palīdzību parādīt Latviju negatīvā gaismā. Kā pierādījumu tam "Panorāma" parādīja mūsu kolēģa Alekseja Stetjuhas Sputnik sižeta daļu – par Kadiša akciju.

Не стану плакать на похоронах Латвии! - Sputnik Latvija
Video
"Latvijas bērēs neraudāšu": Rīgā turpinās Kadiša badastreiks

Raidījuma "Panorāma" sižets, kur Ģirts Zvirbulis pastāstīja dažādus faktus par Kadiša dzīvi tā, kā tas ir nepieciešams šai valstij, kā tas ir nepieciešams sistēmai, guva rezonansi sociālajos tīklos, kur nebūt ne "Kremļa propagandisti", bet gan latviešu iedzīvotāji izteicās par žurnālistu vairāk nekā konkrēti. Piemēram, ka, lai izpatiktu Latvijas režīmam, korespondents speciāli neredz problēmas Latvijā, ka valsts televīzija apzināti aizgriežas no reāli notiekošā republikā, un rezumējumā frāze - "tāds nedrīkst būt īsts latvietis".

Ne tik daudz "Krievijas propagandisti" redz "ar Kremļa skatienu" Latvijas problēmas, cik – absolūtais vairākums šīs valsts iedzīvotāju. Un šie cilvēki atbalsta Kadiša akciju, viens no pierādījumiem - "tiešo ēteru" ar Aināru skatījumi un komentāri mērāmi jau desmitos tūkstošos.

Taču, oficiālie Latvijas mediji, kuri apkalpo sistēmu, drīzāk ieraudzīs "Kremļa propagandu", nevis reālas Latvijas problēmas.

Un Ainārs par šīm problēmām runās. Cik ilgi – pats nezina. Kamēr ir spēks, viņš negrasās pārtraukt badastreiku.

Ziņu lente
0