Kas pastāstīs par seksu bērniem un pusaudžiem Latvijā

CC0 / pexels / Девушка на кровати
Девушка на кровати - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Seksuālās audzināšanas nodarbību vadīšanai nav piemēroti ne ārsti, ne pedagogi, uzskata bērnu psiholoģe Oksana Saveļjeva.

RĪGA, 19. februāris — Sputnik. Latvijā līdz šim nav izstrādāta skolas un pirmskolas vecuma bērnu seksuālās izglītības programma, paziņoja bērnu psiholoģe Oksana Saveļjeva radio Baltkom ēterā.

Кукла в руках - Sputnik Latvija
Skolas psihologs nepalīdzēja meitenei pasargāt sevi no pedofīla

Taču, viņa norādīja, tā nav galvenā problēma. Grūtības rada tas, ka sabiedrībā nav precīza priekšstata par to, kādi speciālisti varētu vadīt seksuālās izglītības nodarbības nepilngadīgajiem.

"Dažādā vecumā seksuālā izglītība norit atšķirīgi. Ja mums būtu tāda programma, tā itin labi varētu sākties ļoti agrīnā bērna vecumā un pie tam iekļaut ne tikai jautājumus par to, kas ir vagīna vai dzimumloceklis, kontracepcija un tā tālāk. Tas viss ir saistīts ar emocionālajiem, uzvedības jautājumiem. 12 un 18 gadu vecumā sarunas ir absolūti atšķirīgas. Pie tam man rodas jautājums, ja (seksuālās izglītības – red.) programma būtu – kas varētu vadīt nodarbības? Tas ir principiāli svarīgi," – uzsvēra Saveļjeva.

Viņa atzīmēja, ka agrāk Latvijā jau notikuši mēģinājumi integrēt izglītībā dzimumaudzināšanas jautājumus, taču tie parasti nav bijuši sekmīgi.

Jauniši uz ielas - Sputnik Latvija
Divi sidri vai viens prezervatīvs: kā cīnīties ar HIV jauniešu vidū

"Mums bija liela pieredze no padomju laikiem, kad tādas nodarbības vadīja skolotāji un pārsvarā viss beidzās ar anatomijas un bioloģijas mācību stundām, ne pie kā laba tās neveda. Ja mēs izslēdzam emocijas un atstājam tikai fizioloģiju, tas neatrisinās seksuālās izglītības problēmu. Protams, ir smalka robeža, bērniem vajag visu zināt – bērnu psihe necieš vakuumu. Ja viņi grib kaut ko uzzināt, viņi to uzzinās. No otras puses, tas jāpasniedz tā, lai neprovocētu viņus un nepavestu. Pasniedzējam jābūt gatavam runāt par emocionālajiem aspektiem, par audzināšanu," – teica Saveļjeva un piebilda, ka ārsti un pedagogi, pēc viņas domām, šai lomai nav piemēroti.

2015. gada 15. jūlijā apstiprinātie Izglītības likuma grozījumi paredz, ka mācību iestādēm Latvijā ir jānodrošina bērnu tikumiska audzināšana saskaņā ar Satversmē iekļautajām vērtībām, it īpaši ģimeni un laulību. Mācību iestādēm, izņemot augstskolas, jāpasargā audzēkņi no informatīvajiem materiāliem un izglītojoši audzinošām metodēm, kas neatbilst likuma prasībām par tikumisku attīstību.

Biedrība "Papardes zieds" apgalvo, ka šo grozījumu dēļ pusaudži Latvijā ir nomācoši nezinoši jautājumos, kas skar dzimumbriedumu, intīmās attiecības, pasargāšanos no nevēlamas grūtniecības un slimībām, kas tiek nodotas dzimumattiecību ceļā.

Подростки с банкой Кока-Колы - Sputnik Latvija
Nezināšanu diena: deputātus aicina atļaut stāstīt bērniem par seksu

Tā kā lekcijas par šiem jautājumiem skolās vairs netiek lasītas, skolēni smeļas informāciju citviet. 67% gadījumu tie ir pornogrāfiska rakstura avoti,

Latvija ieņem pirmo vietu Eiropā HIV saslimšanas ziņā, pie tam ceturtā daļa saslimušo ir jaunieši vecumā līdz 29 gadiem. 2016. gadā trešā daļa sifilisa gadījumu reģistrēti 18-29 gadu vecuma grupā. 2017. gadā astoņas meitenes vecumā līdz 14 gadiem bija spiestas pārtraukt grūtniecību.

Ziņu lente
0