Strīdā par uzrakstu angļu valodā dzelzceļa stacijā iejaucies ministrs

CC BY-SA 3.0 / Jānis Vilniņš / Jelgavas stacija (cropped image)Железнодорожная станция Елгава
Железнодорожная станция Елгава - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tiesa atcēlusi lēmumu par sodu LDz valdes locekļiem, kuri pieļāvuši informācijas izvietošanu krievu un angļu valodās Jelgavas stacijā.

RĪGA, 18. februāris — Sputnik. Jau trešo gadu ilgst tiesvedība jautājumā par Valsts valodas centra (VVC) lēmumu sodīt akciju sabiedrības Latvijas dzelzceļš (LDz) valdes locekļus par informācijas izvietošanu Jelgavas dzelzceļa stacijā krievu un angļu valodās, vēsta Latvijas radio.

VVC piespriedis sodu LDz valdes locekļiem, taču amatpersonas uzskata pretenzijas par nepamatotām un vērsušās tiesā.

Jelgavas dzelzceļa stacija - Sputnik Latvija
Latvijas dzelzceļš dabūjis pa mici no Valsts valodas centra

"Gribētu teikt, ka šeit nav viennozīmīgi interpretējama šī norma. Dzīve jau tāpēc nemainās, kā beigsies šīs tiesvedības. Mēs kā valsts kapitālsabiedrība uzskatām, ka valsts valoda ir valsts valoda, visi normatīvi ir jāievēro, un mēs to darām, bet šeit ir tāda situācija izveidojusies, ka normatīvajos aktos ir plankumi. Un skatījums uz šīs normas izpildi mums atšķiras," – paskaidroja LDz vadītājs Edvīns Bērziņš.

Izvērtējot Bērziņa sūdzību, pirmās instances tiesa atcēla VVC lēmumu. Tiesa attaisnoja arī LDz viceprezidentu Aini Stūrmani. Viņam piemērotais sods atcelts. Citādu lēmumu tiesa pieņēma LDz viceprezidenta Ērika Šmuksta sūdzības lietā – administratīvais sods nav atcelts, taču noteiktā soda apmērs ir samazināts no 140 eiro līdz 120 eiro. LDz viceprezidenta – Aivara Strakšas – lietā vēl tiek izskatīta.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (Jaunā konservatīvā partija) komentēja LDz un VVC ieilgušo strīdu.

Торжественное открытие комплекса Киноцентр Ленфильм в Санкт-Петербурге - Sputnik Latvija
Vajāšanu pārdzīvosim: Daugavpils kinoteātris neatteiksies no filmām krievu valodā

"Jāsaprot, ka, ja mēs palīdzēsim tūristiem labāk orientēties mūsu transporta objektos, tas mums pašiem tikai nāks par labu. Būs labākas atsauksmes no tūristiem, būs lielāka vēlme apceļot Latviju. Tāpēc es domāju, ka šādas norādes varētu būt ne tikai Centrālajā stacijā, bet arī visur citur," – paskaidroja politiķis.

Uz VVC norādi, ka informatīvie paziņojumi svešvalodās pieļaujami tikai dzelzceļa stacijās, kur ir liels skaits ārvalstu tūristu, piemēram, Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā. Linkaits uzsvēra:

"Diez vai Valsts valodas centrs ir tūrisma eksperti."

Valsts valodas likums nosaka, ka valsts un pašvaldību iestāžu, kā arī valsts un pašvaldību uzņēmumu, kā arī uzņēmējsabiedrību sabiedrības informēšanai paredzētā informācija sniedzama tikai valsts valodā. Likums pieļauj dažus izņēmumus, un starptautiskais tūrisms ir viens no tiem.

Ziņu lente
0