Latvija atzīta par Ziemeļeiropas sliktāko valsti dzīves kvalitātes ziņā

CC BY 2.0 / John Lord / St Cuthbert's ChurchВитраж с картой Латвии
Витраж с картой Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā dzīves kvalitāte izrādījusies viszemākā desmit Ziemeļeiropas valstu vidū.

RĪGA, 14. februāris – Sputnik. Pēc dzīves kvalitātes Latvija ieņem pēdējo - 10. vietu Ziemeļeiropas valstu vidū, liecina pētniecības servisa Numbeo jaunākā reitinga dati.

Панорама Риги - Sputnik Latvija
Rīga nav iekļuvusi labāko pilsētu simtniekā pēc dzīves kvalitātes

Par dzīves kvalitātes līderēm Ziemeļeiropā atzītas Dānija, Somija un Islande, tām seko Norvēģija. Piektajā vietā ierindojusies Igaunija, un tas ir labākais rezultāts Baltijas valstu vidū. Sesto vietu eksperti piešķīra Zviedrijai, septīto – Lielbritānijai, astoto - Īrijai. Lietuva apsteigusi Latviju par vienu pozīciju, ierindojoties reitinga devītajā vietā.

Atsevišķas reitinga komponentes, uz kuriem balstījās pētnieki, Latvijai katastrofāli atšķiras no reģiona līderes – Dānijas. Tostarp, iedzīvotāju pirktspēja Baltijas republikā ir divreiz zemāka, savukārt dzīvošanas izdevumi – par 65% augstāki, nekā Dānijā. Veselības aprūpes līmenis Latvijā ir gandrīz par 40% zemāks, nekā Dānijā, un tas ir sliktākais rādītājs reģionā. Apkārtējās vides piesārņojums Latvijā pārsniedz dāņu vairāk nekā par trešdaļu.

Pasaules valstu reitingā pēc dzīves kvalitātes līderpozīcija arī pieder Dānijai, tai seko Šveice, Somija, Austrālija un Austrija. Tāpat līderu desmitniekā iekļautas Nīderlande, Islande, Vācija, Jaunzēlande un Norvēģija.

Андрис Пиебалгс - Sputnik Latvija
Piebalgs: dzīves kvalitātes ziņā Latvija apsteidz Lielbritāniju

Latvijai pasaules reitingā atvēlēta 34. vieta – Baltijas republika piekāpās par vienu vietu Dienvidkorejai (33. vieta) un izrādījās nedaudz augstāk nekā Polija (35. vieta.). Igaunijai ir 11. vieta, Lietuva nonāca saraksta 29. vietā.

Austrumeiropā pēc dzīves kvalitātes līderpozīcijas pieder Čehijai, otrā vieta ir Slovākijai, trešajā – Polija. Par sliktāko reģionā atzīta Ukraina. Spriežot pēc atsevišķiem reģiona rādītājiem, Latvija nokļūtu saraksta augšgalā – gadījumā, ja tā tiktu pieskaitīta Austrumeiropas grupai.

Ziņu lente
0