Jūs visu esat pārpratuši: lielākā daļa mediķu nesaņems algas pielikumu 20% apmērā

CC0 / pixabay / В операционной
В операционной - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunā veselības ministre skaidro, ka daudzi ir pārpratuši agrāko informāciju par algas pielikumu, turklāt agrākā un tagadējā ministra skaidrojumi atšķiras.

RĪGA, 9. februāris — Sputnik. Mediķi ir vīlušies par to, kā tiek pildīti solījumi palielināt algas, vēsta skaties.lv.

"Nav skaidrības, kad tad reāli tie solījumi sāks pildīties. Tas ceļ trauksmi man kā veselības aprūpes darbiniekam, domāju, ka tas ceļ trauksmi visā veselības aprūpes sistēmā par labas pārvaldības pamatprincipu ievērošanu," – sašutumu pauda Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas medicīnas darbinieks Rafaels Ciekurs.

Доктор - Sputnik Latvija
VM vadītāja uzskata, ka viņai izdosies atcelt divus medicīnas pakalpojumu grozus

Jaunā veselības minister Ilze Viņķele (Attīstībai/Par!) paskaidroja, ka daudzi ir pārpratuši agrākos izteikumus – šogad par 20% pieaugs nevis mediķu algas, bet gan mazākās algas. Tātad – jo lielāka alga, jo mazāks pieaugums.

"Es apzinos, ka tas rada rūgtumu, neskaidrību un nesaprašanos, arī diemžēl vairo neuzticēšanos politiķiem. Tādēļ, ko es varu teikt? Skaidrot un skaidrot situāciju, ka atalgojuma pieaugums par 20% bija rēķināts pret tarifu, bet nu diemžēl tāda tā situācija ir, ka cilvēki ir maldināti," – atzina ministre.

Jaunās un bijušās veselības ministres skaidrojumi par pārpratuma rašanos ir atšķirīgi. I. Viņķele uzskata, ka daļa solījumu mediķiem doti priekšvēlēšanu gaisotnē.

"Tas acīmredzot ir atstājis zināmu iespaidu uz solījumu izteikšanas veidu," – apgalvoja ministre.

Savukārt bijusī veselības ministre Anda Čakša (ZZS) uzskata, ka liela nozīme ir saziņai ārstniecības iestādēs.

"Svarīgi ir, ka ārstniecības personas runā ar savu valdi vai ārstniecības iestādes vadību, jo tā summa ir precīzi iezīmēta līgumā, kas ir paredzēta algu pieaugumam," – teica Čakša.

В операционной - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotāji nosaukuši veselības aprūpes sistēmas problēmu cēloni

Tā kā ilgā valdības veidošanas procesa dēļ gada valsts budžets vēl nav apstiprināts, un lēmumi par atalgojuma pielikumu mediķiem pieņemti pēdējā brīdī, daudzas ārstniecības iestādes nav paguvušas aplēst, kāds būs katra darbinieka algas pieaugums. Atalgojuma aprēķini vēl tikai top, tāpēc Bērnu slimnīcā, tāpat arī Paula Stradiņa un Austrumu slimnīcā personāls jauno algu saņems tikai martā.

"Nevarētu teikt, ka tas ļoti iepriecina strādājošos cilvēkus, bet es teiktu, ka tas ir labāk, ka ieripo maciņos kaut kas martā, nekā neieripo nemaz," – norādīja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Valts Ābols.

Mediķiem sola veikt pārrēķinu, tātad algas pielikums, kas bija jāizmaksā no janvāra, nepazudīs – to samaksās vēlāk.

Ziņu lente
0