Latvijas Radio vadītāja nepieļauj situāciju, ka Latvijas Radio 4 varētu slēgt

© Sputnik / Grigory Sysoev / Pāriet pie mediju bankasРабота радиостанции
Работа радиостанции - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Una Klapkalne ir pārliecināta, ka Latvijas Radio 4, LSM portālā krievu un angļu versijas finansējumam jābūt iekļautam pamatbudžetā.

RĪGA, 7. februāris – Sputnik. Turpinās pārrunas ar politiķiem par trūkstošā finansējuma meklējumiem Latvijas Radio 4, kā arī LSM portāla krievu un angļu versijas darbības nodrošināšanai, pastāstīja Latvijas Radio ēterā tā vadītāja Una Klapkalne.

Vakar kļuva zināms, ka finansējuma trūkuma dēļ varētu tikt slēgta LSM portāla krievu un angļu versija un Latvijas Radio 4. Klapkalne atzīmēja, ka tas esot saistīts ar to, ka finansējums šo mediju darbībai joprojām nav iekļauts pamatbudžetā.

Здание Латвийского радио на Домской площади - Sputnik Latvija
"Vienīgais lojālais informācijas avots": latviešu Twitter iestājās par LR4 un LSM portālu

"Kanāls šobrīd skan un arī LSM.lv, protams, darbojas visās valodu versijās, bet šobrīd mēs par to vairs pārliecināti nevaram būt," paziņoja viņa.

No 191 tūkstošiem eiro, kuri ir nepieciešami Latvijas Radio 4 darbam, apmēram puse paredzēta darbinieku izdevumiem. Šis finansējums jāiekļauj pamatbudžetā, un šobrīd ir ļoti labs brīdis, lai to izdarītu, pateica vadītāja Klapkalne.

Viņa piebilda, ka, saskaņā ar Valsts kontroles norādījumiem, sabiedriskā pasūtījuma izpildīšanas finansējumam jābūt piešķirtam no budžeta dotācijas. Un tāpēc būtu nelikumīgi finansēt Latvijas Radio 4 uz citu līdzekļu rēķina.

Tā kā budžets vēl nav pieņemts, Latvijas Radio 4 saturs ir nedaudz samazināts – pieci raidījumi janvārī un februārī skan atkārtojumā, taču darbinieku algas skartas netiek.

Klapkalne atzina, ka nepieļauj situāciju, ka Latvijas Radio 4 varētu slēgt. Iespējams, jaunā valdība sākotnēji neapzinājās situācijas nopietnību.

"Turpināsim runāt un stāstīt, ka šie līdzekļi tiešām būtu jāatrod un ka nākotnē tiem būtu jābūt budžeta bāzē," sacīja Latvijas Radio vadītāja.

Viņa norādīja, ka "būtu neprātīgi" slēgt portāla LSM krievu un angļu versiju, un tāpēc arī šiem mērķiem nepieciešams atrast trūkstošo finansējumu.

Pagaidām Latvijas Radio 4 darbība tiek finansēta no iekšējiem resursiem, taču kopumā Latvijas Radio un Televīzija nespēj nodrošināt portālu un radio finansējumu no saviem līdzekļiem.

Телевизионный пульт - Sputnik Latvija
VGTRK: Latvija no mums pieprasa iepriekšēju tiešā ētera cenzūru

Kā vakar atgādināja Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītājs Artuss Kaimiņš, Latvijas Radio 4 ir augstākais reitings Latvijas krievvalodīgās auditorijas vidū. Viņš uzskata, ka līdzekļu atņemšana šiem kanāliem ir tabu.

"Nedrīkst aiztikt šo naudu. Šī nauda ir mazāk vērtīga par to, ko drošības un satura ziņā iedzīvotāji iegūst," pateica deputāts.

Latvijā darbojas divi valsts telekanāli, Latvijas Televīzijas telekanāls LTV1 raida tikai latviešu valodā, kanālā LTV7 raidījumiem un filmām krievu valodā atvēlēti 25% ētera laika. Latvijas Radio sastāv no četriem radiokanāliem. Viens no tiem – Latvijas Radio 4 – raida krievu valodā.

Latvijā, kuras iedzīvotāju skaits sastāda ap 2 miljoniem cilvēku, apmēram 40% ir krievvalodīgie. Latvijā ir viena valsts valoda – latviešu, krievu valodai ir svešvalodas statuss.

Ziņu lente
0