Kariņš atbildēja uz IeM lūgumu par 22 miljoniem eiro: nauda kokos neaug

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens cer atrast līdzekļus atsevišķām pozīcijām: austrumu robežas nostiprināšanai, degvielas sadārdzināšanās izmaksu segšanai, naudas atmazgāšanas apkarošanas rekomendāciju izpildei.

RĪGA, 6. februāris – Sputnik. Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens palūdza "degošām lietām" 22 miljonus eiro no šī gada valsts budžeta, piebilstot, ka visu ministru iesniegto prasību apmierināšanai būs nepieciešami apmēram 150 miljoni eiro.

Стюард в самолете Airbus A220-300 авиакомпании airBaltic - Sputnik Latvija
Linkaiša godīguma dēļ KNAB pārbaudīs visus ministrus pēdējo desmit gadu laikā

Ģirģens uzskata, ka jāizvēlas pareizas prioritātes.

"Šobrīd iekšlietas diemžēl nav prioritāte," - paziņoja IeM vadītājs Latvijas Televīzijas raidījuma "Rīta panorāma" ēterā, piebilstot, ka jau ir apspriedis jautājumu par papildu finansējumu gan ar premjerministru Krišjāni Kariņu, gan ar finanšu ministru Jāni Reiru.

IeM vadītājs cer atrast līdzekļus atsevišķām pozīcijām: austrumu robežas nostiprināšanai, degvielas sadārdzināšanās izmaksu segšanai, naudas atmazgāšanas apkarošanas rekomendāciju izpildei.

Daļu līdzekļu Ģirģens centīsies atrast pašā Iekšlietu ministrijā, pārskatot izdevumu pozīcijas, taču viņš jau atzīmē, ka "daudz naudas atrast neizdosies, jo IeM nav pelņas iestāde".

Savukārt Krišjānis Kariņš paziņoja, ka nezina, vai IeM prasītie 22 miljoni eiro ir beidzamā vai papildu summa.

"Ja tā ir papildu nauda, tad nauda kokos neaug," - atbildēja viņš.

Tāpat kļuva zināms, ka skolotājiem varētu nepalielināt algu, jo nauda aizgājusi finanšu noziegumu apkarošanai, reemigrācijai un "VDK maisu" publicēšanai. Iepriekš skolotājiem solīja paaugstināt minimālo likmi līdz 750 eiro.

Pēc Ministru Kabineta sēdes jaunais finanšu ministrs Jānis Reirs paziņoja, ka budžetā pietrūkst 44,5 miljoni eiro. Nauda izdalīta finanšu noziegumu apkarošanai, reemigrācijai un "VDK maisu" publikācijai. Šos izdevumus vairs nevar finansēt uz budžeta deficīta palielināšanas rēķina – ar Eiropas Komisiju saskaņotais limits jau tā ir izsmelts.

Бедность, пустые карманы - Sputnik Latvija
Bagātāka Latvija nekļūs: ekonomiskā izaugsme kļūs divreiz lēnāka

"Finanšu ministrija dosies uz Briseli ar lūgumu atzīt mūsu ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumus. Samazinot to par 1%, mums izdosies papildus iegūt 60-70 miljonus eiro. es nedomāju, ka mums saskaņos visu šo summu, taču tā ir viena no rezervēm. Tāpat mums ir trīs dienas, lai pārskatītu izdevumus citās nozarēs," paziņoja Reirs.

Piektdien ārkārtas sēdē Ministru Kabinetam jāapstiprina budžeta projekts. Taču kādās tieši nozarēs tiks pārskatīti izdevumi, Finanšu ministrijas vadītājs neziņo, bet pastāv liela varbūtība, ka skolotāji nesagaidīs solīto 40 eiro algas pielikumu.

Savukārt Kariņš paziņoja, ka medicīnas personāla algas tiks paaugstinātas.

Ziņu lente
0