Janvārī Latvija kļuvusi par līderi pēc jaunu ĀCM perēkļu skaita

CC BY 2.0 / liz west / new neighborsСвиньи в клетке
Свиньи в клетке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Visvairāk jaunu slimības gadījumu perēkļu gada pirmajā mēnesī reģistrēts Eiropas valstīs.

RĪGA, 5. februāris – Sputnik. Janvārī Latvija ieņēma līderpozīcijas pēc jaunu Āfrikas cūku mēra (ĀCM) gadījumu skaita, vēsta "Rosseļhoznadzor", atsaucoties uz Pasaules dzīvnieku veselības aizsardzības organizācijas datiem.

Gada pirmajā mēnesī Latvijā parādījušies 70 jauni ĀCM perēkļi, Beļģijā – 63, Rumānijā – 39. Ķīnā reģistrēti četri jauni ĀCM gadījumi, Ukrainā – trīs. Turklāt pirmo reizi ĀCM reģistrēts Mongolijā (10 perēkļi). Klasiskā cūku mēra perēkļi tika atklāti Japānā (19 gadījumi).

Pirmo reizi reģistrēta mutes un nagu sērga Marokā (8 perēkļi) un infekciozā zirgu anēmija Bulgārijā (viens perēklis). Jauni mutes un nagu sērgas perēkļi reģistrēti Zambijā, Tunisijā, DĀR un Dienvidkorejā. Vācijā un Grieķijā reģistrēti infekciozā katarālā drudža perēkļi. Dānijas, Indijas, Irānas, Nigērijas un Taivānas veterinārie dienesti paziņojuši par augsti-patogēnās putnu gripas perēkļiem. ASV atzīmēta Ņūkāsla slimība.

Свинья - Sputnik Latvija
Jau atkal ĀCM: nedēļas laikā Latvijā fiksēti 19 saslimšanas gadījumi

Kopumā dažādu pasaules valstu veterinārie dienesti paziņojuši par 300 īpaši bīstamu dzīvnieku slimību perēkļiem.

Pēdējo četru gadu laikā ĀCM ienākusi 62 cūkkopības saimniecībās Latvijā. Augustā nopietns ĀCM perēklis tika reģistrēts saimniecībā "Druvas Unguri", kur speciālisti bija spiesti likvidēt visu baru – 15 tūkstošus cūku.

Āfrikas cūku mēris (ĀCM), kurš tāpat zināms kā Montgomerija slimība, pirmo reizi tika reģistrēts Dienvidāfrikā pirms vairāk kā gadsimta. ĀCM ir visu sugu un vecuma mājas cūku un savvaļas cūku vīrusa slimība ar gandrīz simtprocentīgu letālu iznākumu saslimšanas gadījumā.

Vīruss neapdraud cilvēka un citu sugu dzīvnieku veselību, taču nodara nelabojamu kaitējumu cūkkopībai.

Intervijā Sputnik Latvija militārais eksperts Aleksandrs Hroļenko atzīmēja, ka ĀCM, iespējams, ir mākslīgs vīruss. Eksperts atgādināja, ka Baltijas valstīs Āfrikas cūku mēris parādījies tikai 2008. gadā un tas varētu būt saistīts ar Pentagona bioloģiskās laboratorijas darbības sākumu Gruzijā, kas tika uzcelta un sāka strādāt šajā pašā laika periodā.

Ziņu lente
0