Divu gadu laikā nelojāli pedagogi Latvijā nav atrasti

© Sputnik / Anton Unitsyn / Pāriet pie mediju bankasПустые парты в школе
Пустые парты в школе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izglītības kvalitātes valsts dienestam nav izdevies konstatēt pedagogu nelojalitātes pazīmes. To uzskata par skarbā likuma nopelniem.

RĪGA, 4. februāris — Sputnik. Jau divus gadus valstī darbojas "nelojalitātes grozījumi", taču šajā laikā nav atrasts neviens valstij nelojāls skolotājs, vēsta LTV7 pārraide "Personīga lieta".

Grozījumi par pedagogu lojalitāti tika iekļauti Izglītības likumā pirms diviem gadiem pēc izglītības ministra Kārļa Šadurska iniciatīvas. Grozījumi dāvā darba devējam iespēju nekavējoties pārtraukt darba attiecības ar mācību iestādes vadītāju vai pedagogu, ja konstatēts, ka viņš ir nelojāls pret Latviju un tās Satversmi.

Studenti. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Negribu šeit mācīties: latviešu students apsūdz savu augstskolu nelojalitātē

Izglītības kvalitātes valsts dienesta dati liecina, ka likuma darbības laikā saņemtas 9 sūdzības par pedagogiem. Tās visas izskatītas individuāli. Daļa sūdzību bija saistīta ar pedagogu politiskajiem uzskatiem un vecāku neapmierinātību ar pasniedzējiem, vienā gadījumā skolotāja automašīnā redzamā vietā atradās Krievijas Federācijas karogs. Tomēr, izskatot visas sūdzības pēc būtības, dienests nav konstatējis minēto pedagogu nelojalitātes pazīmes.

Dienesta pārstāvis Juris Zīvarts atgādināja, ka Satversmē minētās pamatvērtības ir valsts valoda un vienota teritorija. Ja pedagogs tās nepārkāpj, nesniedz audzēkņiem pretrunīgu informāciju, viss ir kārtībā.

Izglītības kvalitātes valsts dienests uzskata, ka likumam pārsvarā ir profilakses funkcija. Tam piekrita arī grozījumu iniciators, EP deputāts Kārlis Šadurskis.

Ja pedagogs sirdī ir nelojāls valstij, taču saprot, ka riskē zaudēt darbu, ja savus uzskatus mēģinās nodot skolēniem tiešā vai netieša veidā, skaidroja bijušais ministrs.

Ziņu lente
0