"Par ko mēs maksājam nodokļus?": Liepājā bērni divus gadus stāv rindā pie zobārsta

© pexelsРебенок у дантиста
Ребенок у дантиста - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Stomatologi nevēlas noslēgt līgumus ar valsti par pakalpojumu sniegšanu nepilngadīgajiem, jo tas ir neizdevīgi.

RĪGA, 2. februāris — Sputnik. Ļoti nepatīkamā situācijā nonācis liepājnieks Juris - viņa 12 gadus vecajam dēlam Dāvim pēkšņi iesāpējies zobs.

Ģimene, meklējot zobārstu, apzvanījusi vairākas zobārstniecības prakses Liepājā, taču lielākoties tika atraidīta, vēsta skaties.lv.

Медсестра накладывает гипс пациенту - Sputnik Latvija
Latvijā turpina samazināties ārstu un medmāsu skaits

Trešajā lielākajā pilsētā Latvijā ir tikai divi zobārsti, kas noslēguši līgumus ar valsti par pakalpojumu sniegšanu nepilngadīgajiem. Zobārstniecības  kabinetā Ansis pastāstīja, ka "rindā var nākties gaidīt līdz augustam, novembrim", taču situācija Zobārstniecības poliklīnikā ir daudz sliktāka.

"Pie zobārsta rindā jāgaida ilgāk nekā divus gadus. Mums nav bērnu zobārsta. Pieaugušo zobārsts pa kādam bērnam paņem," – atklāja zobārstniecības darbiniece.

"Teorētiski valsts bērniem apmaksā vizīti pie zobārsta, bet realitātē tur nemaz nav iespējams tikt. Par ko mēs maksājam nodokļus?" – bija neizpratnē Juris.

Žurnālisti apzvanīja deviņas zobārstniecības prakses Liepājā. Daļā no tām viņus tūlīt noraidīja, jo runa nebija par konkrētu klientu, citviet atbildēja, ka bērnus neapkalpo, citi atbildēja, ka rindā nāksies gaidīt vairākus mēnešus.

Zobārstniecības praksēs bērni privilēģijas nesaņem, rindā jāgaida kopā ar pieaugušajiem, par pakalpojumu bieži vien jāmaksā tāpat kā pilngadīgajiem.

Ārsts - Sputnik Latvija
Pēdējā gada laikā katrs piektais latvietis nav apmeklējis ģimenes ārstu.

Nacionālā veselības dienesta pārstāve Evija Štālberga atzina, ka Liepājas radušās problēmas, taču tuvākajā laikā pozitīvas izmaiņas nav gaidāmas. NVD darbinieki centušies noslēgt līgumus ar vairākiem stomatologiem, taču saņēmuši atteikumus. Speciālistu pieprasījums ir liels, un bez līguma ar valsti var nopelnīt krietni vairāk.

"Netālu esošajā Grobiņā ir divas zobārstniecības prakses, kur noslēgts līgums ar Nacionālo veselības dienestu. Tur rindas nav tik garas," - paskaidroja Štālberga.

Valsts maksa par bērnu zobu ārstēšanu ir tik zema, ka speciālisti izdevumus var segt, tikai ārstējot pieaugušos. Bērnu zobārstu trūkums reģionos jūtams arī Stomatoloģijas institūtā, ko apmeklē bērni no visas Latvijas.

Rīgas Stradiņa universitātes Zobārstniecības fakultātes profesore Anda Brinkmane norādīja, ka izmaiņas gaidāmas tikai, kad valsts finansējums būs konkurētspējīgs un zobārsti necietīs zaudējumus.

Kopumā Zobārstu skaits Latvijā esot pietiekams, turklāt vidēji ik gadus viņiem pievienojas aptuveni 25 speciālisti.

Ziņu lente
0