Lopkautuve, video, skandalozs eksports: inficētā gaļa no Polijas nokļuvusi Latvijā

CC0 / pixabay / Замороженное мясо
Замороженное мясо - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sanitārās pārbaudes nav līdzējušas: inficēta liellopu gaļa no Polijas izplatījusies pa tirdzniecības tīkliem Eiropas Savienībā.

RĪGA, 2. februāris — Sputnik. Video ierakstā, ko demonstrēja Polijas telekanāls TVN 24, bija redzami liellopi, kas devas uz kautuvi. Tas aizveda sanitāros inspektorus uz Mazovijas reģionu Polijas centrālajā daļā, vēsta Mixnews.lv.

Video ierakstā redzamie liellopi izskatījās aizdomīgi – tie nespēja pārvietoties patstāvīgi un izskatījās ļoti slimi.

Свиньи в стойле - Sputnik Latvija
Lietuvas premjers apsolījis atbildi Polijai pēc cūkgaļas eksporta aizlieguma

Polijas galvenais veterinārs Pāvels Nemčuks paziņoja, ka lopkautuve darbojusies nelikumīgi. Viņš atklāja, ka govis ar nodomu nokautas naktī, kad lopkautuvē nebija inspekcijas parstāvju.

Veterinārās kontroles dienests sāka konfiscēt un likvidēt aizdomīgo dzīvnieku liemeņus. No veikaliem izdevies izņemt 9,5 tonnas produkcijas, taču 2,5 tonnas gaļas tomēr nonākušas eksportā.

Eiropas Komisijas rīcībā esošā informācija liecina, ka gaļa no lopkautuves Polijā, kas slēgta ārkārtas sanitārajai pārbaudei, jau importēta uz 11 Eiropas Savienības valstīm.

Nemčuks konstatēja, ka inficēto gaļu iegādājusies Igaunija, Francija, Somija, Ungārija, Lietuva, Portugāle, Rumānija, Spānija, Zviedrija, Vācija un Slovākija.

Nonākusi arī Latvijā

Latvijas Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāve Ilze Meistere konstatēja, ka 27 kilogramus slimo govju gaļas iegādājies uzņēmums Lido, pavēstīja Db.lv.

Cūkas aizgaldā - Sputnik Latvija
Eiropas Komisija informēja, ka ĀCM skāris deviņas ES valstis

Pārbaudē noskaidrojies, ka no šī apjoma 9 kg vēl atrodas uzņēmuma noliktavā, bet 18 kg nonākuši sabiedriskajā ēdināšanā.

Protams, uzņēmums iznīcinās noliktavā esošo sabojāto gaļu. Patlaban tiek noskaidrots, vai sabiedriskās ēdināšanas iestādes jau paspējušas izmantot liellopa gaļu no Polijas ēdienu pagatavošanai. Ziņots, ka nepārdotā produkcija tiks izņemta.

PVD uzsvēra, ka pēc termiskas apstrādes gaļa patērētājiem nav bīstama.

Kas vainīgs un ko darīt

Šīs nedēļas sākumā Polija sāka izmantot ES Ātro brīdināšanas sistēmu pārtikai un barībai (RASFF) un informēja partnerus par nekvalitatīvas gaļas eksportu. Eiropas Savienības veselības aprūpes un pārtikas drošības komisārs Vītenis Andrjukaitis informēja, ka 4. februārī ES inspektori sāks pārbaudes Polijā.

Viņš aicināja Polijas valdību stingri sodīt personas, kas vainojamas par šo incidentu.

Jāpiebilst, ka Polija ieņem septīto vietu ES liellopu gaļas ražošanas apjomu ziņā. Pērn valstī saražotas 558,5 tonnas sarkanās gaļas. Aptuveni 85% liellopu gaļas Polija eksportē.

Ziņu lente
0