Eksperts: INF līguma laušana vissāpīgāk skars Eiropu

© из личного архива Льва КлепацкогоПрофессор Дипломатической академии МИД России Лев Клепацкий
Профессор Дипломатической академии МИД России Лев Клепацкий - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropa riskē ar savu drošību, ja atteiksies piedalīties Līguma par vidēja un maza darbības attāluma raķešu likvidāciju likteņa lemšanā, uzsvēra profesors Ļevs Klepackis.

RĪGA, 1. februāris – Sputnik. Eiropa nedrīkst ignorēt Krievijas Federācijas un ASV raķešu līguma likteni uzsvēra Krievijas Ārlietu ministrijas Diplomātiskās akadēmijas profesors Ļevs Klepackis.

"Krievija tomēr cenšas glābt līgumu un tāpēc pieliek attiecīgas pūles. Lielākos zaudējumus šajā aspektā cietīs Eiropa. Ja Eiropas politiķi ir atbildīgi cilvēki un domā par Eiropas valstu drošību, var teikt, ka līguma liktenis zināmā mērā ir viņu rokās," – norādīja Klepackis radio Sputnik ēterā.

Iepriekš Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs norādīja, ka Savienotās Valstis nav gatavas dialogam jautājumā par starta iekārtu MK41 dislokāciju Eiropā.

"...Nav nekādas atbildes uz mūsu prasībām par amerikāņu universālajām starta iekārtām MK41 kompleksu Aegis Ashore sastāvā, kas jau izvērstas Rumānijā un drīzumā parādīsies Polijā," – apliecināja Rjabkovs.

Белый дом в Вашингтоне - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Jūs nepārtraukti melojat": Rietumu jaunais universālais ierocis demonstrē defektus

Diplomāts uzsvēra, ka Savienotās Valstis kritizē Maskavu par to, ka brīfings jautājumā par raķeti 9M729 nebija organizēts tā,"kā, iespējams, to varētu paveikt", taču pie tam neapstiprina, ka būtu gatavas apspriest pārskatāmības pasākumus.

Rjabkovs pauda pārliecību, ka Vašingtona, izvirzot ultimātu Krievijai, neplānoja risināt nekādus jautājumus.

"ASV pašas sev uzspieda 60 dienu termiņu, kura laikā mums bija jāizpilda viņu ultimāts, tātad, es secinu, ka ASV pat nerēķinājās ne ar kādu risinājumu, un tas viss bija spēle ar mērķi slēpt jau sen pie viņiem pieņemto lēmumu par izstāšanos no INF līguma," – paskaidroja Krievijas ārlietu ministra vietnieks.

Pērnā gada rudenī ASV ziņoja par nodomu atkāpties no Līguma par vidēja un maza darbības attāluma raķešu likvidāciju (INF), apsūdzot Krieviju par līguma saistību pārkāpumu. Decembra sākumā Vašingtona paziņoja, ka Maskavai 60 dienu laikā jāatgriežas pie INF līguma izpildes. Kremlis norādīja, ka līguma noteikumu laušanas gadījumā KF būs spiesta veikt pasākumus, lai garantētu valsts drošību.

Ziņu lente
0