Politika

Prezidents Vējonis un Juris Pūce aicina Ušakovu atkāpties no amata

© Sputnik / Денис Асланов / Pāriet pie mediju bankasПрезидент Латвии Раймондс Вейонис
Президент Латвии Раймондс Вейонис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Brīvprātīga Rīgas mēra Nila Ušakova atkāpšanās no amata Latvijas varasiestādēm liekas labāka, nekā Rīgas domes atlaišana.

RĪGA, 31. janvāris – Sputnik. Rīgas domes atlaišanai jābūt stipram juridiskam pamatojumam, pateica Latvijas prezidents Raimonds Vējonis intervijā LNT telekanāla raidījumam "900 sekundes".

Vakar, 30. janvārī, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki veica kratīšanu Rīgas mēra Nila Ušakova kabinetā, kā arī viņa mājās – Bergenas ielā. Pēc žurnālistu novērojumiem, no Ušakova kabineta Biroja darbinieki iznesuši datoru un mapi ar dokumentiem. Pašam mēram nekādas apsūdzības izvirzītas netika.

Мэр Риги Нил Ушаков и вице-мэр Риги Андрис Америкс - Sputnik Latvija
"Gods kalpot Rīgai" pieprasīs Ušakova paskaidrojumus

"Tika veiktas krimināli-procesuālās darbības, un tās tika veiktas krimināllietas ietvaros. Plašākas informācijas prezidentam, kā arī jebkurai citai augstākā mēroga amatpersonai, nav, jo likumsargājošās iestādes veic savu darbu. Un mani patiešām prieks, ka mēs redzam reālu darbu, notiek izmeklēšana, un mēs redzēsim, pie kādiem rezultātiem tā novedīs," pateica prezidents.

Rīgas domes opozīcijas pārstāvji iesnieguši prasību sasaukt ārkārtas sēdi, kurā vēlas pieprasīt mēra atkāpšanos.

"Lai atlaistu visu domi, kura tika likumīgi ievēlēta, jābūt juridiskam pamatojumam. Ja ir juridisks pamatojums kaut kādām darbībām, tad šādas darbības var veikt un pieņemt lēmumu par domes atlaišanu. Paralēli, neapšaubāmi, ir iespēja atstādināt no amata mēru, bet tas ir vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra rīkojums," pateica prezidents.

Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Rīgas mērs Ušakovs brīvībā: mana sirdsapziņa ir tīra, atkāpties negrasos

Taču viņš uzskata, ka Ušakovam, ņemot vērā pēdējos notikumus, pašam jāatkāpjas no amata.

"Esmu vairākkārt teicis, ka Latvijai pakāpeniski jāpāriet pie rietumvalstīs izplatītas prakses, un šādās situācijās atbildīgajām amatpersonām jāatkāpjas no amata. Tas, manuprāt, būtu pareizs risinājums arī Latvijā līdzīgās situācijā. Bet katrs cilvēks pats personīgi pieņem lēmumu," uzsvēra viņš.

Par to, ka Ušakovam pašam būtu jāpieņem lēmums par atkāpšanos no amata, paziņoja arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vadītājs Juris Pūce LTV intervijā.

Pēc viņa sacītā, turpinot turēties pie krēsla, mērs rada nopietnas problēmas pašai pilsētai. Pašvaldības uzņēmumam "Rīgas Satiksme" jāpārkreditē iepriekšējās saistības – un situācijā, kad domes vadītāja kabinetā notiek kratīšana, kreditoriem var rasties nopietnas šaubas, vai tādas aizdevuma ņēmējam var uzticēties.

Pūce pastāstīja, ka viņš pats personīgi aicinātu Ušakovu pašam aiziet no amata, izkliedēt šaubas un, ja nepieciešams, tālāk aizstāvēties likuma kārtībā.

Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Rīgas domē nosaukuši Ušakova kratīšanas iemeslus

Ministrs komentēja arī Ušakova argumentu par to, ka domei šobrīd nepieciešama stabila valde. Pūce aicināja nepārspīlēt "Ušakova lomu pasaules vēsturē", jo Rīga pastāvējusi, kad viņš vēl nebija mērs, un pastāvēs, kad viņš vairs nebūs mērs.

Līdz 29. janvārim Pūce uzdeva ministrijas darbiniekiem apkopot visu informāciju, kas saistīta ar iestādes un Rīgas domes komunikāciju "Rīgas Satiksme" jautājumā, kā arī palūdza sagatavot domes atlaišanas iespēju juridisko analīzi. Taču, pirms ministrija spers kaut kādus soļus, jāsaņem informācija no KNAB, norādīja Pūce.

Pats Ušakovs jau paziņojis, ka atkāpties negrasās.

Ziņu lente
0