Politika

Kariņš pastāstīja, ko vēlētos redzēt Latvijas prezidenta amatā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas prezidenta vēlēšanām jānotiek maija beigās, taču šobrīd Saeimas izskatīšanā atrodas grozījumi par to pārcelšanu maija pirmajā pusē.

RĪGA, 31. janvāris – Sputnik. Premjerministrs Krišjānis Kariņš pastāstīja, ka Latvijas prezidenta amatā vēlētos redzēt Eiroparlamenta deputāti Sandru Kalnieti, raksta jauns.lv.

Kariņš uzskata, ka koalīcijai derētu izvirzīt vienu konkrētu un spēcīgu kandidātu. Tai pat laikā viņš atzina, ka partija "Jaunā Vienotība" vēl nav apspriedusi nākošā prezidenta kandidatūru. Valdošās koalīcijas partijas plāno kopā apspriest potenciālos prezidenta amata kandidātus, kā arī vienoties par noteiktiem kritērijiem, kuriem jāatbilst valsts līderim.

Президент Латвии Раймондс Вейонис - Sputnik Latvija
Politika
Saeima sākusi meklēt jaunu prezidentu: Vējoņa izredzes palikt uz otru termiņu ir nelielas

Sandra Kalniete ir zināma ar to, ka decembrī eirodeputāte iesniegusi Ārlietu komitejas izskatīšanai rezolūcijas projektu par Eiropas Savienības attiecībām ar Krieviju, kurā, tostarp, tika piedāvāts pārskatīt abpusējās sadarbības rāmjus un atteikties no partnerības vienošanās, kā arī izskatīt jautājumu par sankciju paplašināšanu attiecībā pret KF, iekļaujot personificētas sankcijas. Šobrīd dokumentā tiek veikti grozījumi, tā izskatīšanu plenārsēdē plānota martā.

Nacionālās apvienības pārstāvis Jānis Eglītis pastāstīja, ka viņš mudinājis citus koalīcijas locekļus savlaicīgi uzsākt diskusijas par topošā prezidenta kandidatūru, ņemot vērā tostarp arī sarunas sabiedrībā par šo tematu.

Latvijas prezidenta vēlēšanām jānotiek maija beigās, taču šobrīd Saeimas izskatīšanā atrodas grozījumi par to pārcelšanu maija pirmajā pusē.

Esošais valsts vadītājs Raimonds Vējonis vēl nav paziņojis, vai viņš būtu gatavs atkal kļūt par Rīgas pils saimnieku. Tiesa šobrīd ir skaidrs, ka viņa kandidatūrai Saeimā nebūs atbalsta.

Раймондс Вейонис на востоке Украины, 25 ноября 2018 года - Sputnik Latvija
Vējoņa rekordzemais reitings: Latvijas iedzīvotāji zaudējuši uzticību prezidentam

"Es domāju faktiski nekādas izredzes viņam nav. Gan mēs, gan arī citas partijas neatbalstīs, cik es esmu dzirdējusi, Vējoni kā prezidentu," - norādīja Saeimas deputāte Juta Strīķe (Jaunā konservatīvā partija).

"Iespējams, vienošanās tiešām varētu tikt panākta par vienu kandidātu, kaut arī, manā skatījumā, ir svarīgi, lai ir reāla konkurence, nevis tā kā "velniņš no kastītes" pēdējā brīdī parādās kaut kāds nevienam, vairumam nezināms kandidāts," - norādīja Saeimas deputāts Daniels Pavļuts ("Attīstībai/Par!").

Vienīgais politiskais spēks, kurš šobrīd skaidri nosaucis iespējamo prezidenta amata kandidātu, ir Nacionālā apvienība. Tā vēlas izvirzīt Eiropas Savienības Tiesas tiesnesi Egilu Levitu. Nacionāļi vēlas atstāt šo augsto amatu ārpus politiskā tirgus, kurā šogad jau tā ir daudz ievērojamu amatu, piemēram, eirokomisārs vai Latvijas Bankas prezidents.

Vēlēšanās - Sputnik Latvija
Nacionālā apvienība nosaukusi savu kandidātu prezidenta vēlēšanās

"Es uzskatu, ka Egils Levits nav lielākā mērā NA pārstāvis kā ikvienas citas valstiskā spektra partijas pārstāvis Latvijas parlamentā. Tieši šī spēja viņam sadarboties ar dažādām partijām, saglabājot šos valstiskos pamatus, manuprāt, ir tas, ko Levita kungs ir pierādījis līdz šim, strādājot pie Satversmes preambulas," - norādīja Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars, piebilstot, ka viņš jau apsprieda ar Levitu iespējamo izvirzīšanu, viņš solīja apdomāt, kādu deputātu atbalstu viņš varētu iegūt.

Apvienībai "Attīstībai/Par!" Levita kandidatūra varētu šķist pārāk nacionāla un konservatīva.

"Viņš nenoliedzami ir ārkārtīgi kvalificēts, nu patiešām, tur nav ne mazāko šaubu, ka tāda kalibra cilvēks ir cienīgs kandidēt uz šo amatu, mēs noteikti gribētu Levita kungam uzdot daudzus jautājumus, izrunāt, izprast viņa pozīciju," - norādīja Pavļuts.

Konceptuālu iebildumu pret Levita kandidatūru nav arī Jaunajai konservatīvajai partijai. Taču Juta Strīķe redz kandidātu savu partijas biedru vidū.

Latvijas Republikas Saeimas ēka - Sputnik Latvija
Saeima izskatīs iniciatīvu par tiešajām prezidenta vēlēšanām

"Es publiski negribu minēt, bet mūsu rindās ir cilvēki, kuri varētu ieņemt šo amatu un tiešām būt atbilstoši tiem pienākumiem, kuri jāpilda prezidentam,"- pastāstīja Strīķe.

Partija KPV LV, kuru plosa iekšējās pretrunas, vēl nav izlēmusi, kuru vēlētos izvirzīt prezidenta amatam. Aizkulisēs apspriež, ka KPV LV joprojām ir apvainojusies uz Nacionālo apvienību, kura asi kritizējusi šo partiju priekšvēlēšanu kampaņas laikā.

Ziņu lente
0