"Mēģinājums aizstāt latviešus": Dombrava par darba migrantu piesaistīšanu Latvijā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja latviešu strādniekus aizvietos ar migrantiem, no Latvijas paliks tikai nosaukums, uzskata Saeimas deputāts Jānis Dombrava.

RĪGA, 31. janvāris – Sputnik. Saeimas deputāts no Nacionālās apvienības Jānis Dombrava savā Facebook lapā atrunā no mēģinājumiem aizstāt latviešus ar citām tautām.

Runa ir par darba migrāciju. Latvijā pēdējos gadu desmitos vērojama darbspējīgo iedzīvotāju skaita samazināšanās. Republika, kurā dzīvo ap 2 miljoniem cilvēku, emigrācijas un mirstības līmeņa pārākuma dēļ pār dzimstību, pēdējo desmit gadu laikā pazaudējusi, saskaņā ar dažādiem aprēķiniem, no 250 līdz 400 tūkstošiem cilvēku.

Первое заседание Сейма 13-го созыва - Sputnik Latvija
Pirmā šķelšanās Saeimā: Latvijā ienācis ANO pakts par migrāciju

Uzņēmēji sūdzas par darbaroku trūkumu Latvijā un lūdz varasiestādes atvieglot darba migrantu uzturēšanās režīmu valstī. Tostarp, par viesstrādnieku piesaistīšanu iestājušies lauksaimniecības produkcijas ražotāji: Latvijas iedzīvotāji neiet strādāt uz lauka pat par 1100 eiro algu.

Turklāt būvuzņēmuma AS RERE Grupa valdes priekšsēdētājs Guntis Āboltiņš-Āboliņš paziņoja, ka Latvijai ir jāpriecājas, ka tā kā tirgus kļuvusi pievilcīga citu valstu darbiniekiem, un viesstrādnieki šeit nav tāpēc, ka viņi ir lēts darbaspēks, bet gan tāpēc, ka savu darbu veic kvalitatīvāk.

Taču viedokļi viesstrādnieku jautājumā tomēr dalās, daudzi politiķi iestājas pret strādnieku profesiju pārstāvju piesaistīšanu.

Un no Latvijas paliks tikai nosaukums

Tostarp Dombrava, kārtējo reizi atgādinot par darba migrācijas jautājumu, uzrakstīja savā Facebook lapā, ka mēģinājums aizstāt latviešus ar cittautiešiem atņems Latvijai tās būtību, atstās valstij vien formālu nosaukumu bez satura.

 "Stāsti par to, ka ekonomikas attīstības vārdā ir nepieciešams Latvijā ievest viesstrādniekus nav nekas cits kā mēģinājums aizstāt latviešus ar citām tautām. Padarīt Latviju tikai par formālu nosaukumu bez satura," uzrakstīja politiķis.

Tā vietā, lai piesaistītu darbiniekus no malas, Dombrava runā par cilvēku aizplūšanas no valsts apturēšanu un par aizceļojušo latviešu atgriešanu dzimtenē.

"Kamēr latvieši turpinās izceļot uz Rietumeiropu un kamēr tie, kuri ir aizceļojuši neatgriezīsies, tikmēr nav pamats darbinieku trūkumu risināt ar imigrāciju," uzsvēra Dombrava.

Vērts norādīt, ka Latvija rosina mēģinājums atgriezt dzimtenē savus "dēlus" un "meitas", kuri aizceļojuši peļņas meklējumos uz ārvalstīm, citām ES valstīm.

2018. gadā tika uzsākts pilotprojekts, kuram piešķīra 425 tūkstošus eiro. programmas ietvaros pērnā gada februārī katrā Latvijas reģionā uzsāka darbu koordinatori, kuru uzdevums bija izveidot sakarus ar ārzemēs dzīvojošajiem Latvijas piederīgajiem, lai noskaidrotu, kādas ir viņu vajadzības un problēmas, kuras traucē atgriezties dzimtenē, un iespēju robežās sniegt atbalstu šiem cilvēkiem.

Projektu koordinē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

Ziņu lente
0