Bokta: mūsdienās Latvija nespētu uzbūvēt Rīgas Televīzijas torni

© Sputnik / Sergey MelkonovТелебашня на Закюсале
Телебашня на Закюсале - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mazā Latvija nespētu pašas spēkiem uzbūvēt Eiropas Savienības augstāko televīzijas torni.

RĪGA, 30. janvāris – Sputnik. Mūsdienu Latvija nespētu uzbūvēt konstrukciju, analoģisku PSRS laikos uzceltajam Rīgas Televīzijas tornim, paziņoja Latvijas Valsts radio un televīzijas centra vadītājs Jānis Bokta radio Baltkom ēterā.

"Mēs lepojamies ar to, ka mums ir šāds tornis. Šodien mēs tādu celtni nekad neuzbūvētu. Pirmkārt, tas ir ļoti, ļoti dārgi. Tad piegājiens bijis pavisam cits. Šāda metāla veida, lai šis tornis varētu nostāvēt 200 gadus, bija tikai vienā vietā Padomju Savienībā. Nepieciešamas tehnoloģijas, zināšanas, lai ko tādu uzceltu. Tika mazai valstij kā Latvija tas būtu ļoti grūti. Varbūt, pat neiespējami," pateica Bokta.

Gaismas pils. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Gaismas pils: putekļu sūcējs, fēns vai ledusskapis

Rīgas Televīzijas tornis, viena no Latvijas galvaspilsētas "vizītkartēm", tika uzcelta no 1979. līdz 1986. gadam. Tās augstums sastāda 368,5 metrus – tas ir augstākais televīzijas tornis ES, augstāki par to ir tikai televīzijas tornis "Ostankino" Maskavā un Kijevas Televīzijas tornis. 2016. gadā tas tika iekļauta valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā.

Pavasarī sāksies Rīgas Televīzijas torņa remontdarbi, apmeklētāju konstrukcijas daļa tiks slēgta vismaz uz pieciem gadiem. Pēdējo reizi šogad Televīzijas torni atvērs apmeklētājiem 4. maijā, kad tā mastā pacels valsts karogu. Zaķusalas Televīzijas torņa rekonstrukcijā plānots ieguldīt 40-50 miljonus eiro.

Ziņu lente
0